3 tecken på att du är för engagerad i ditt vuxna barns liv
När barnen flyttar hemifrån sker en stor omställning i livet, inte minst i deras liv – men också i ditt. Du får plötsligt mycket mer tid över att ägna dig åt dig själv, och ditt barn har gått in i vuxenvärlden och ska nu börja klara sig själv på riktigt. En naturlig del av livet. Men, vissa föräldrar fortsätter vara lika engagerade i sina barns liv, som om de fortfarande bodde hemma, vilket kan vara skadligt för både föräldern och barnet.
Föräldrarcoachen Jeffery Bernstein från Psychology Today, listar tre tecken på att du är för engagerad i ditt barns liv – och hur du bryter mönstret för en sundare relation till både dig själv och ditt barn.
1. Du ansvarar inte för ditt vuxna barns lycka
Vi har ansvar över mycket när det gäller
våra barn, men ibland kan det kännas som om vi också
måste vara ansvariga för deras lycka. Det behöver du inte.
Ditt barn ska lära sig att hantera livet på egen hand, när det bland annat
gäller att fatta beslut, ta ansvar och hantera sina känslor etc.
Om du hela tiden är där vid minsta motgång, kommer barnet känna att han eller hon inte klarar livet utan dig.
Uppmuntra därför ditt barn att själv hitta lösningar på problem som uppstår, för att på så sätt stärka sitt självförtroende. Fokusera också på ditt eget mående och välbefinnande för att må så bra som möjligt, för det om något kommer göra ditt barn lyckligt.
2. Du behöver inte oroa dig för barnets framtid
Om du ofta går
runt och oroar dig över barnets framtid, om de till exempel kommer klara sig ekonomiskt, är det dags att göra något åt det.
"Oron påverkar
inte bara din mentala hälsa, utan belastar även ditt barn, då din ångest
påverkar barnets handlingar och beslut", skriver Jeffery Bernstein i Psychology Today.
Påminn dig själv att ditt barn är vuxen nu och kan därmed ansvara för sig själv och sitt liv. Tänk på att det du inte kan kontrollera, ska du heller inte oroa dig för. Det vore ju snopet om du går runt och oroar dig för något, som kanske aldrig kommer att ske, eller hur? Var istället uppmuntrande och visa barnet att du finns där och lyssnar om det är något.
3. Du har inte med barnets relationer att göra
En annan riskabel situation som äventyrar relationen till dina barn är att lägga sig i deras relationer, såväl romantiska som vänskapliga. Att exempelvis lägga sig i valet av partner eller konflikter i deras relationer, är sällan bra. Du vill förstås hjälpa ditt barn, men hur mycket du än vill hjälpa, har du faktiskt inget med deras relationer att göra.
Lita på att ditt vuxna barn kan fatta egna beslut om vad som är bäst för honom eller henne, och att de är kapabla till att ha fullt fungerade relationer med andra människor.
Först när du verkligen ser att något inte stämmer eller att det börjar bli farligt – kan du naturligtvis lägga dig i.
"Försök att ställa frågor som exempelvis: ”Hur stödjer din partner dig?”, på så sätt får ditt barn själv reflektera över sin situation, utan att känna sig dömd", skriver Jefferey Bernstein i Psychology Today.
Foto: TT/Shutterstock