4 beteenden som kan vara tecken på psykisk misshandel
Psykisk misshandel syns oftast inte utanpå och kan vara svårt att upptäcka av vänner och familjemedlemmar. Ibland kan det vara svårt att förstå innebörden själv, även för den som blir psykiskt misshandlad.
Personer som misshandlar psykiskt manipulerar ofta den utsatta genom smicker och omtänksamhet. När hen har vunnit över dig på sin sida, skiftar personens beteende helt. Det menar Lisa Ferentz, socialarbetare specialiserad på trauman.
– Psykisk misshandel är väldigt förvirrande för offret, eftersom misshandeln kan ligga gömd i beteenden som i andra fall kan uppfattas som ”omtänksamma”, säger Lisa Ferentz till HuffPost.
Handlar om makt och kontroll
Psykisk misshandel används för att få makt och kontroll i ett förhållande och det kan te sig i olika former, exempelvis förolämpningar, kritiserande, hotande, förlöjligande, skam, skrämmande eller genom att förminska och ignorera.
Det är inte ovanligt att senare drabbas av ångest, depression, kronisk smärta eller PTSD som följd av den psykiska misshandeln.
Här listar tre experter olika beteenden som är typiska för psykisk misshandel, men som är svåra att upptäcka.
1. Din partner insisterar på att ni ska spendera all er tid ihop, bara ni två
När ni är nykära är det vanligt att vilja göra allt ihop. Men efter en tid börjar de flesta vanligtvis vilja träffa sin familj och sina vänner. Om din partner hela tiden håller dig tillbaka för att bara umgås med hen, höjs ett varningens finger.
– I själva verket är det ofta ett försök att isolera dig från ditt nätverk av stöd, att begränsa vart du åker och vem du tillbringar tid med, säger Ferentz.
Det blir då svårare för dig att känna dig så pass nära dina närmsta att du väljer att berätta om den psykiska misshandeln, vilket är din partners plan att hålla dig borta ifrån.
2. Din partner ”skämtar bara”
Hit kan du vända dig
Om du själv är utsatt eller misstänker att någon i din närhet far illa kan du vända dig till:
- Kvinnofridslinjen ring 020-50 50 50
- Jourhavande medmänniska ring 08-702 16 80 (varje natt från 21.00-06.00)
- ROKS, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige
- SKR, Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund
Källa: Huffington Post Foto: TT
…
LÄS MER:
Lena misshandlades psykiskt: ”Kärleken blev ett helvete”
Pia misshandlades i fem år: ”Corona blir ett smörgåsbord för våldsamma män”
Läsarberättelse: Min sambo sa att jag var ful och hånskrattade