4 saker du bör känna till innan ni flyttar ihop
Drömmer du och din partner om att få somna tillsammans varje kväll och vakna ihop varje morgon? Då är det kanske dags att ta steget och flytta ihop. Vardagen bli härligare och kärleken starkare – samtidigt som livspusslet enklare går ihop.
Men innan ni tar beslutet om flytta ihop kan det vara bra att känna till en del saker. Bland annat vad som sker – om ni mot förmodan – gör slut och flyttar isär, samt hur ni ska tänka kring bostad, inköp och ekonomi.
Här är fyra exempel på saker som är bra att ha koll på innan du och din älskling tar klivet och bosätter er under samma tak:
1. Var ska ni bo, och vem står på kontraktet?
Väljer du och din partner att skaffa en gemensam bostad är det viktigt att känna till att den kommer att delas lika mellan er om ni någon gång väljer att flytta isär. Detsamma gäller alla de saker ni köper till det gemensamma hushållet. Det spelar alltså ingen roll vem som har betalat vad och hur mycket pengar ni lagt in i bostaden – allt ska delas lika.
Känns det både fel och orättvist? Kom runt problematiken genom att skriva samboavtal! Mer om det längre ner.
2. Hur ser ni på ekonomi, lån och investeringar?
Att prata om pengar kan vara både känsligt och svårt – men mer eller mindre ett måste om man bestämmer sig för att satsa på att bli sambor.
Tar ni till exempel ett gemensamt lån blir båda två per automatik återbetalningsskyldiga för hela lånet. Kan någon av er plötsligt inte betala sin del av skulden kan det resultera i att den andra parten blir tvungen att betala för hela lånet.
Väljer ni att spara pengar på ett gemensamt konto för till exempel resor är det viktigt att båda står som kontoinnehavare. Annars kan det bli svårt att visa att båda har rätt till pengarna som finns på kontot den dagen ni eventuellt väljer att gå isär. Detta eftersom eget sparande inte ingår i en bodelning.
Har din sambo skulder sedan tidigare? Då är extra viktigt att kunna visa vad som är era privata egendomar. Gör ni inte det och Kronofogden bestämmer sig för att utmäta din partner kan de nämligen ta beslag på värdefulla ägodelar som de tror tillhör din partner.
3. Tänk till kring tillgångar och arv
Det är viktigt att känna till att sambor inte ärver varandra. Det betyder att om din sambo dör och ni äger en gemensam bostad har du bara rätt att behålla hälften. Detsamma gäller era gemensamma saker. Den andra halvan har din partners familj rätt att ärva, och vill ni ha det på ett annat sätt krävs ett testamente. Dock är det viktigt att känna till att gemensamma barn, eller barn till den avlidna, trots testamente kan begära att få ut sin del av arvet, deras så kallade laglott.
4. Ta tag i det tråkiga och skriv samboavtal!
Att skriva samboavtal kan kännas både oromantiskt och tråkigt – men försök att tänka bortom det och se det som en investering i ert förhållande. Det här är extra viktigt om ni har bidragit olika mycket till inköp av gemensamma saker, eller om ni har betalat in olika mycket till ert gemensamma boende.
Genom att skriva ett samboavtal gör ni klart hur er bostad och era saker ska fördelas den dagen ni eventuellt separerar eller en av er dör. I samboavtalet kan ni reglera vilka ägodelar som inte ska ingå i bodelningen, och vilka som ska göra det. Saker ni köpte innan ni flyttade ihop eller sådant som saknar koppling till boendet (exempelvis eget sparkapital) räknas inte in i bodelningen utan går till den som står som ägare om inget annat anges.
Källa: Konsumentverket
Foto: TT/Shutterstock