4 tecken på att du och din partner inte kan kommunicera
Många problem i relationer beror på att vi inte kommunicerar tillräckligt med varandra – det vill säga kan berätta och lyssna på varandra hur våra behov, förväntningar och önskningar ser ut. Och det krävs att båda kan uttrycka sig och ta emot den andra för att kommunikationen ska funka.
Berättar vi inte för varandra hur vi känner oss och vad vi behöver för att må bra, känna oss uppskattade och älskade hamnar vi lätt i antaganden om varandra. Vi tolkar in olika betydelser i sådant vår partner gör, och reagerar på det.
Egentligen är det alltså ofta våra egna antaganden vi ofta reagerar på. Vi vet ju inte vad vår partner tänker och känner om vi inte har frågat.
Den här typen av missförstånd är en vanlig orsak till konflikter. Och långvarig inre stress. Man vet att relationen inte funkar, men inte varför – eller vad man kan göra åt det. Ofta är det som sagt bristfällig kommunikation som är problemet.
4 exempel på dålig kommunikation
1. Vi ger det vi själva vill ha
Vi ger vår partner sådant vi själva vill ha; till exempel en spaweekend. Och vår partner har inte ens vett att bli glad. Därefter reagerar vi utifrån våra egna antaganden om att hen är otacksam och kanske inte ens intresserad av att umgås med oss. Och vår partner reagerar på vår reaktion, med att känna sig pressad och missförstådd.
Omedvetet gav vi spavistelsen för att själva få tillbaka detsamma sedan. För att visa att det är sådant här vi uppskattar.
Läs också: 10 tecken på att ert äktenskap snart är över
2. Tidigare erfarenheter påverkar hur vi tolkar varandra
Vi har också ofta med oss inlärda tankar och beteende-mönster från vår uppväxt och tidigare förhållanden – som påverkar oss på en mängd sätt. Vi kan vara rädda för att bli lämnade och därför inte vågar visa oss sårbara och så vidare. Är vi inte medvetna om hur våra mönster påverkar oss får de ofta stor makt över hur vi tolkar vår partner, och reagerar på hens beteenden.
3. Att säga allt man tänker och känner
Ett annan vanlig problematik i relationer är att en eller båda är känslostyrda. Man ska acceptera och låta alla känslor finnas. Men den första reaktionen på en situation är ofta ett virrvarr av starka känslor; man kan känna att man hatar personen, och bara vill be hen att dra åt helvete. På kort sikt är det här ett sätt att pysa ut de obehagliga känslorna man själv har. Men ofta förvärras bara konflikten. Och ens partner reagerar med att försvara sig, och komma med lika eldiga motanklagelser.
När det gått en stund har man ofta lugnat ner sig och kan se mer balanserat på det som hände (ofta är det ganska små saker som kan utlösa häftiga reaktioner). Ofta ångrar man vad man sa och gjorde, eller mår dåligt över sådant ens partner sa.
Därför är det ofta bättre att backa lite, och tänka igenom vad det egentligen var som hände – innan man tar upp det med sin partner. Att öva upp sin impulskontroll. Det ökar sannolikheten för att kommunikationen kommer fungera.
Så här kan man kommunicera: Uttryck dig i jag-form, till exempel: ”När du gör så här känner jag så här”.
Läs också: 10 tecken på att ert äktenskap snart är över
4. Fokus på brister
Ofta fokuserar vi också för mycket på allt vi INTE tycker fungerar så bra i våra relationer. Och det man tänker mycket på tenderar att kännas större och större.
För att hjälpa oss själva, och vår relation, att kännas mer positiv behöver vi fokusera mer på allt som faktiskt fungerar. Och berätta för varandra.
Vad är din partner bra på? Vilka fördelar har hen? Vad tillför hen i ditt liv? Fundera och be din partner att göra samma uppgift.
Avsätt tid och berätta för varandra vad ni uppskattar hos varandra. Allt vi tänker mycket på förstärks; positiva saker också.
Texten är hämtad ur onlinekursen Stressa mindre – lev mer.
10 tecken på att ert äktenskap är på väg att krascha
Lär er tolka signalerna rätt och agera på dem i tid!
Läs också: 10 tecken på att ert äktenskap snart är över