Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

5 frågor du bör ställa dig själv innan ni skiljer er

11 jan, 2018
AvNanna von Knorring
Har vi verkligen gett allt? Hur kan vi förklarar för barnen? Att gå igenom en separation är aldrig lätt, och det finns inga klara svar. Här berättar relationsexperten om frågorna ni behöver fundera över innan ni skiljer er.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Skilsmässoansökningarna i Sverige är som flest efter sommar och jul, medan de är som minst under semestern i juli och december. Vad det beror på är inte klarlagt, men experterna är samstämmiga i sina teorier.

– Det blir tydligt när vi har ledig tid tillsammans och det inte blir så avslappnat som man förväntat sig. Man kan även märka att man inte är så nära som man trodde, eftersom man inte vårdat relationen i vardagen, säger Charlotte Sander, samtalsterapeut och relationsexpert som driver sajten relationsexperten.se, och fortsätter:

– Allt ställs på sin spets vid högtider som jul. Då ska fokuset ligga på familjen och det blir väldigt tydligt om den ena parten inte har samma prioriteringar.

Läs också: Så hanterar du skilsmässan på bästa sätt 

Hur vet man då om det är dags att gå skilda vägar – efter semestern eller när som helst under året? Det finns ett par tydliga tecken, menar Charlotte Sander.

Annons

– A och O är att man tycker att man gjort allt man kan göra för att försöka få till förändring. Det finns flera saker man kan göra, bland annat att boka tid med en samtalsterapeut. Det är vi tyvärr lite rädda för i Sverige om man exempelvis jämför med USA där det är betydligt vanligare att söka hjälp i relationen.

Hon påminner att det även gäller att ha gjort jobbet i relationen proaktivt.

– Om man är långt ifrån varandra i värderingar och så kallade ”dealbreakers” redan när man är nykär så kommer det inte lösas av sig självt i den grå vardagen.

Läs också: 10 kändisars egna ord om sina skilsmässor

Andra tecken på en stundande skilsmässa är om sexlivet dött och ni inte vill kämpa för det eller om ni inte längre har roligt tillsammans och istället för att vara vänner snarare har blivit fiender.

För de flesta behöver en svacka i relationen dock inte vara slutet, påminner Charlotte Sander.

– Många har fortfarande en öppning och en relation som går att lösa, men då måste båda vilja det. Annars är det där det faller.

Annons

Här är 5 frågor att ställa dig – innan du skiljer dig:

1. ”Gör jag rätt? Är mitt äktenskap verkligen över?”

– Tänker man så, så är man nog inte riktigt klar än. Sitt still i båten ett tag till och var inte rädd för att ta hjälp. Frågorna i huvudet kan bli så stora att det blir låsningar och det är inte alltid rätt att prata med partnern i den situationen, säger Charlotte Sander.

2. ”Vad är det som får mig att ifrågasätta förhållandet?”

– Det behöver inte handla om partnern. Fråga dig själv: ”Är det något som har förändrats hos mig?”. Generellt sett så lever vi i ett samhälle som präglas av att vi känner oss otillräckliga. Det lägger vi ofta på partnern istället för att se till oss själva. Fråga dig själv vilka förväntningar du hade när du gick in i förhållandet och hur du själv har blivit i förhållandet. Det är viktigt att man tar ansvar för sig själv i första hand.

Läs också: Kämpa eller skiljas? Här är expertens råd

Annons

3. ”Hur ska vi hantera känslorna i processen?”

– Det är bra om man är medveten om att det kommer komma upp många olika känslor under processen. Om man har barn ihop ska man tänka på att skydda dem. Man är inte helt i balans när man skiljer sig, så man ska välja sina stunder när man pratar. Men man ska inte bära på för mycket så man till slut exploderar, säger Charlotte Sander och fortsätter:

– Om man inte vill gå hos en professionell samtalsterapeut kan man försöka prata med en vän som man har förtroende för och som kan lyssna på en utan att döma.

4. ”Hur pratar vi med barnen om det?”

När och hur man väljer att prata med barnen beror mycket på hur gamla de är och hur inkännande de är av föräldrarnas situation.

– Man ska försöka berätta när man nått en balans och det är största möjliga lugn. Man ska vara över puckeln där man skriker och bråkar. Fokus ska vara på att barnen inte ska drabbas så hårt. Man ska även vara tydlig med att de inte har någon skuld i det överhuvudtaget samt att det i förlängningen kommer bli bra. Man ska absolut inte prata illa om varandra, det kan vara förödande för barnen.

Annons

Läs också: 6 tecken på att det är dags att skiljas

5. ”Hur gör man om den ena är längre fram i processen än den andra emotionellt?”

– Inledningsvis kan det verka som att den som är längre fram i processen har ett övertag i relationen. Men man ska ha förståelse för att det kan ändras och se olika ut längre fram, exempelvis om en av er träffar en annan. Då kanske den andra upptäcker att den inte alls var så långt fram som den trodde, säger Charlotte Sander.

Foto: Pressbild/Dennis Guldstrand & Shutterstock

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Annons