5 vetenskapliga teorier: Därför blir du kär i en viss person
När man är förälskad sker en rad kemiska processer i kroppen som har stark inverkan på oss. Dopamin och fenyletylamin ökar lycka och får njutningskänslor att strömma till. Serotoninnivåerna gör så att du ”låser dig” vid personen och ser den som felfri. Kortisol och adrenalin ger extra mycket energi, oxytocin skapar längtan efter närhet och testosteron stimulerar sexlusten – hos såväl man som kvinna.
Faktum är att hjärnan stimulerar samma tolv ställen när du är förälskad som när du tar kokain.
Det härliga ruset kan hålla i sig i allt ifrån veckor till månader och år, men på grund av att förälskelsen tar så mycket energi håller den sällan längre än ett och ett halvt år, vilket är den genomsnittliga längden. Att den oftast håller i 18 månader är något som forskarna förklarar med evolutionen – då hinner vi nämligen vara med personen tillräckligt länge, och ha sex tillräckligt många gånger, för att kunna skapa en avkomma.
Läs också: 7 gyllene regler som får er kärlek att hålla
I en intervju med Dagens Nyheter säger legitimerade psykologen Anette Utterbäck så här om förälskelser:
– De personer som vi blir förälskade i stämmer ofta inte med vad vi hade förväntat oss.
Men vad är det då som gör att vi blir förälskade i en viss person? Här är fem teorier som har fått stöd av forskningen.
Läs också: 7 tecken på att du träffat den rätta
Teori 1: Igenkänning
När det finns en stark igenkänning mellan två personer kan förälskelse uppstå, enligt psykologen Anette Utterbäck. Det kan handla om värderingar, personlighetsdrag eller mål. Och är båda personerna i harmoni med sig själva är också sannolikheten större att de faller för varandra. Mer om det i nästa punkt.
I ett psykologiskt test som utformats av forskarna Arthur och Elaine Aron har man tagit fram 36 frågor som sägs kunna skapa förälskelse mellan två personer. När paret gör testet lär de känna varandra bättre, och hittar i bästa fall gemensamma nämnare.
Teori 2: Fas i livet
I yngre åldrar har vi lättare för att falla för personer som vi tror kan hjälpa oss att hitta oss själva. Det är även lättare för tonåringar att tillskriva den andra egenskaper under förälskelsen, något som innebär att vi inte alltid ser den sanna bilden av personen. Men ju äldre vi blir desto lättare får vi att se personen för den hen är tidigt, även under förälskelsestadiet.
Läs också: Test: Kommer er kärlek att hålla i längden?
Om du faller för personer som är destruktiva för dig finns oftast förklaringen hos dig själv. Psykologen Anette Utterbäck förklarar i en intervju med Dagens Nyheter att förälskelsen ofta fungerar som en spegel av var du själv är i livet. En person som är på en lugn och harmonisk plats hittar oftast någon som är detsamma, medan människor som har motsättningar inom sig kan få det svårare.
På samma sätt är det vanligt att en person som är i en utsatt situation lättare blir förälskad i någon som dyker upp just då – förutsatt att personen uppfattas som relativt attraktiv och är av rätt kön och ålder.
– Om du egentligen söker någon som ska ”rädda dig” så kommer det aldrig att fungera, säger hon.
Läs också: Så reagerar kroppen när du är kär – 7 solklara tecken
Teori 3: Känna sig omtyckt
Tillbaka till det psykologiska testet i punkt 1. Förutom att skapa igenkänning hos varandra syftar även testet till att personerna ska känna att den andra uppskattar och tycker om en. En av frågorna är till exempel: ”Säg något som du har upptäckt att du tycker om hos din partner”. Forskaren Arthur Aron förklarar att det här är en viktig faktor för att komma varandra nära.
Men det är inte bara rent verbalt som vi vill veta att vi är omtyckta. Han förklarar även att kroppsspråk och handlingar som indikerar att personen gillar dig kan leda till ett starkare intresse och, förhoppningsvis, även kärlek. Det krävs dock att man tycker att personen är någorlunda fysiskt och personlighetsmässigt attraktiv.
Teori 4: Dofter och gener
Det har gjorts flera studier som har kunnat visa att män attraheras mer av kvinnor när de är som mest fertila. I ett fall kunde man se att män föredrog fertila kvinnors dofter, och i ett annat verkade kvinnans röst bli mer tilltalande för männen vid samma tidpunkt.
Feromoner är ett kemiskt ämne som används av många däggdjur för att skicka ut doftsignaler till en potentiell partner. Men det pågår en debatt kring vilken funktion feromoner fyller hos människan.
På 90-talet gjordes ”tröjtestet” som gick ut på att heterosexuella kvinnor fick lukta på mäns svettiga tröjor. Testet visade att kvinnorna attraherades av den doft vars ägare hade ett immunsystem som var så olikt deras eget som möjligt. Detta förklarade forskarna med att olika immunsystem ger bäst variation av gener för avkomman, i och med att det skulle minska risken för sjukdomar.
MEN. Tröjtestet har sedan dess gjorts om vid ett flertal tillfällen och visat raka motsatsen – alltså att kvinnorna attraherades av immunsystem som istället var väldigt lika sina egna. Flera forskare har de senaste åren ifrågasatt feromonernas betydelse allt mer, och många menar att de vitt skilda studieresultaten gör att det inte går att dra slutsatser kring ämnet.
Teori 5: Ögonkontakt
Forskning har visat att ögonkontakt mellan två personer kan skapa känslor av förälskelse. Det beror på att det kemiska ämnet fenyletylamin produceras och sätter igång fight-or-flight-responsen i kroppen. Ögonkontakten ska gärna hållas i cirka 2 minuter för full effekt, visar tester. Men å andra sidan kan två minuters stirrande i någon annans ögon också vara rätt obehagligt, så ta det i rimliga doser – men underskatta inte blickens kraft.
Källa: Dagens Nyheter, Medical News Today, Psykologiguiden, Psychologia
Foto: Thinkstock
10 viktiga steg till en lycklig relation
Läs också: 10 viktiga steg till en lycklig relation