Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

6 destruktiva beteenden som du kan ha – utan att veta om det

16 jul, 2019
AvRebecka Gustavsson
Destruktiva beteenden.
Sårar du andra i din omgivning, utan att veta om det? Vi är många som bär på dåliga vanor som är betydligt lättare att upptäcka hos andra än oss själva. Här är några vanliga beteenden som kan vara skadliga för personer i din närhet!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det kan vara lätt att peka ut någon annans beteende som dåligt eller skadligt för omgivningen. Dock är det desto färre som är medvetna om sina egna brister, något som faktiskt kan vara betydligt svårare att se.

Ibland är vi inte ens medvetna om att vi sårar någon, trots att att det framstår som självklart för den personen. Särskilt i ett bråk med en närstående.

I en artikel på WebMD har psykologen Seth J.Gillihan listat de mest förekommande skadliga vanorna, beteenden som många inte är medvetna om. Känner du igen dig? Se listan här nedan!

6 vanliga vanor som är skadliga för andra:

1. Du uttrycker indirekt ilska

Att vara arg är en sak, men att uttrycka ett passivt-aggressivt beteende är något helt annat. Lindar du in kritik i dina skämt eller gör saker halvdant för att du inte tycker om att bli tillsagd om vad du ska göra? Ja, då kanske du ska tänka till en extra gång. Att maskera ilska eller helt enkelt strunta i något du ombetts göra löser inget. Försök i stället att vara sann mot dina känslor och tänk över vad det är som får dig att agera som du gör.

Annons

2. Du förminskar någon annans smärta

Du förminskar ofta en persons upplevelse av något genom att till exempel säga ”det kommer gå över” eller ”allt händer av en anledning”. Oavsett i vilket syfte du säger det så kan det ändå få din vän att känna sig förminskad och som att hens känslor åsidosätts. Tänk på att det viktigaste är att bara finnas där för personen i fråga och erbjud din kärlek och ditt stöd.

3. Du är alltid distraherad

Det kan vara svårt att sätta fingret på varför man blir irriterad på en person som är distraherad. Personen i fråga gör ju ofta inget fel utan svävar helt enkelt bara iväg och har svårt att fokusera. Ibland kan det handla om att du pratar med en person som helt plötsligt slutar att svara för att hen har börjat tänka på något annat eller blivit distraherad av exempelvis en blinkande telefon. Detta kan leda till stor irritation och missförstånd, så om du känner igen dig i detta beteende kan ett första steg vara att försök att leva i nuet och koncentrera dig på en sak i taget.

Annons

4. Du ber inte om hjälp

Du delar sällan dina problem med andra, dock inte för att hålla något hemligt eller av skam. Det här handlar om att du försöker ”skydda” dem som står dig nära, men att aldrig be om hjälp kommer att stjälpa dig i längden. Ett sådant beteende kan uppfattas som att du undanhåller något och leda till problem med tilliten i en relation.

5. Du undviker närhet

Du har lätt för att skapa nära relationer med folk i din omgivning, men sen tar det stopp. När du känner att någon har kommit för nära inpå ditt känsloliv är det dags att dra. Du är en höjdare på att hitta på ursäkter och undanflykter för att stöta bort någon som närmar sig på djupet. Ofta kan det leda till att du lämnar någon som kan känna sig förvirrad eller att du gör något dumt som gör att personen väljer att lämna dig. Om du vill förändra dina vanor gäller det att upptäcka dina mönster och hela tiden vara medveten om dem och jobba på att de inte ska upprepas.

Annons

6. Du kritiserar hela tiden

Det här beteendet kan vara extra vanligt i ett förhållande mellan en föräldrar och ett vuxet barn. Den ena partern hittar alltid fel i vad den andre gör och det kan ibland kännas nästintill omöjligt att göra rätt. Den som kritiserar kan inte alls se att hen gör något fel, utan snarare hjälper till genom att berätta hur man ska göra och när man ska göra det. Men i stället för att kritisera kan du erbjuda din hjälp. Sluta anta att någon vill ha dina råd och ställ frågor när du anar oråd, så att det här beteendet kan gå från skadligt till hjälpsamt på riktigt.

Bildkälla: TT

Läs mer:

Beteendevetaren: Tvinga inte barnet att säga förlåt

Varför blir barn mobbare? Ny studie pekar ut föräldrarna

8 beteenden som gör dig stressad i onödan

 

Annons