8 vanligaste orsakerna till att ni slutat ha sex
Har du och din partner hamnat i en sexuell svacka där intimiteten känns långt borta? Ni är långt ifrån ensamma! För att bryta mönstret kan det vara hjälpsamt att få koll på vanliga anledningar till att många par hamnar här.
Med inspiration från en artikel i Huffington Post kommer här en lista på vanliga orsaker till att sexet just nu lyser med sin frånvaro – och vad ni kan göra för att ta er vidare.
8 vanliga anledningar till att ni slutat ha sex
1. Ni är stressade
Att prioritera sex när livet känns övermäktigt i övrigt känns långt borta för många.
– Vare sig det handlar om barn, jobb eller ekonomi så kan stress spela en stor roll gällande att minska sexlusten, minska längtan efter att ha sex, minska energin vi har till att ha sex och minska tiden vi är tillgängliga för att ha sex, säger sexterapeuten Jesse Kahn till Huffington Post och tillägger att det under sådana här perioder i livet kan vara värt att schemalägga tid för sex istället för att vänta på att tillfället bara ska dyka upp.
2. Ni kan inte prata om sex
Att prata om fantasier, sexlust och osäkerheter gör oss sårbara och är för många inte helt bekvämt, men att undvika att prata om sex leder sällan till något bra. Liksom på många andra plan i en relation är nyckeln här kommunikation. Försök att uttrycka hur du känner och var lyhörd för din partners önskemål, tankar och känslor.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!3. Ni har olika sexdrift
Att två personer i en relation vill ha sex olika ofta är vanligt, men behöver enligt Jesse Kahn inte utgöra ett problem så länge parterna är överens om en kompromiss. Det är när det inte kommer upp till ytan det börjar skava, eftersom den med mer sexlust ofta känner sig avvisad och till slut kanske slutar ta initiativ, medan den med lägre lust känner sig otillräcklig. Risken med att undvika att prata om det här är enligt Jesse Kahn att det kan leda till att man till slut även undviker att ha sex. Även här är alltså lösningen att prata!
4. Ni mår inte bra psykiskt
Depression, ångest, sexuella trauman och andra psykiska åkommor kan påverka sexlusten eller viljan och möjligheten till att ha sex. Att prata med någon professionell, både på varsitt håll och/eller ihop, kan vara en bra idé när någon av er inte mår bra.
5. Ni har orealistiska förväntningar på sex
Att förvänta sig att sex alltid ska vara en himlastormande upplevelse är något som kan skapa press och bidra till prestationsångest. Rädslan för att “inte kunna prestera”, att inte få orgasm eller att inte kunna behålla erektionen gör ibland att det låser sig helt för många par. Att istället försöka fokusera på den intima tiden tillsammans kan göra mycket för sexlivet.
6. Ni har en svacka i relationen
Trots att vissa par kan bråka rejält och sedan ha fantastiskt försoningssex är det långt ifrån alla detta funkar för. Konflikter och att någon känner sig sårad kan leda till minskad närhet och minskad lust. Att satsa på annan närhet kan vara ett första steg att närma er varandra – något som i förlängningen kan leda till att ni börjar ha sex.
7. Ni kritiserar varandra
Kritik är ett av de största hoten mot ett fungerande sexliv, menar sexterapeuten Stephen Snyder.
– Relationer växer och frodas av acceptans, speciellt sexuella relationer eftersom vårt sexuella jag är relativt omoget och lättstött. Att kritisera sin partner eller att känna sig kritiserad av hen är som kryptonit för din sexuella relation. Undvik det till varje pris, säger Stephen Snyder till Huffington post, men menar att det fortfarande går att ge sin partner råd eller lyfta ämnet på ett konstruktivt sätt.
8. Ni vågar inte prova (eller föreslå) nya sätt för att krydda sexlivet
I en längre relation är det lätt att hamna i slentriansex som inte känns särskilt kul, och som kan påverka lusten och frekvensen negativt. Sexterapeuterna menar att många håller inne på sina fantasier om att prova nya saker i rädslan för hur partnern kommer att reagera, och att det istället kan göra att sexet uteblir.
– När vi slutar att vara nyfikna och slutar att utvecklas blir sex enkelspårigt. Fråga dig själv vad du tänder på, vad som ger dig njutning, och vad som får dig att känna dig åtrådd. Att utforska olika sätt att väcka nyfikenhet, upphetsning och lekfullhet i sexlivet kan förändra en strikt repertoar, säger sexterapeuten Jesse Kahn till Huffinton post.
LÄS OCKSÅ: 3 vanligaste sexproblemen efter 50 – så hanterar du dem
Foto: TT/Shutterstock