Ålderskillnad i relationen: Paren som håller längst – och kortast
Statistiska centralbyrån (SCB) har tidigare under 2022 tittat på ålderskillnaden hos Sveriges totalt 2,4 miljoner sambos och äkta makar. Den i särklass vanligaste konstellationen är inte helt otippat att mannen allt som oftast är äldre än kvinnan, i en heteronormativ relation.
Se också: 9 kändispar med stor åldersskillnad
Vanligaste ålderskillnaden i svenska relationer
– I sju av tio av Sveriges par är mannen äldst och i två av tio är kvinnan äldst. Bara ett av tio par är jämngamla, säger Li Ma, demograf på SCB i en artikel på deras hemsida.
Dock är det en marginell ålderskillnad som är vanligast, och i genomsnitt är mannen 2,5 år äldre än kvinnan. Detta stämmer också hyfsat överens med statistik från andra kulturer och delar av världen, rapporterar Dagens Nyheter.
– Både bland kvinnliga och manliga samkönade par är en åldersskillnad på ett till två år vanligast men bland män är den genomsnittliga åldersskillnaden något högre, säger Li Ma.
Flera studier har gjorts på området, där man undersökt vilken åldersskillnad som verkar ha störst förutsättningar för att hålla i längden. Så här kan man tyda resultaten:
Så påverkar ålderskillnaden kärleksrelationen
En amerikansk studie från 2014, utförd av forskare på Emory University i Atlanta, har tidigare visat på korrelationen att ju högre ålderskillnad desto högre är också risken för att relationen ska ta slut.
Deras undersökning visade att par som är jämngamla eller bara har en ålderskillnad på plus/minus tre år har lägst risk att göra slut (3 procents sannolikhet). Redan då det diffar fem år har samma siffra höjts avsevärt till hela 18 procents sannolikhet att relationen kommer att ta slut. Vid en 20 års åldersskillnad är siffran hela 95 procent.
Lika barn leka bäst – för att relation ska hålla?
Samma undersökning såg också att av de par som haft en stor skillnad i utbildningsnivå så slutade närmare hälften, 43 procent, upp i en separation eller skilsmässa. Kvinnor med låg utbildningsgrad tenderar också att betydligt större utsträckning bo med äldre män.
– Endast åtta procent av kvinnorna med förgymnasial utbildning bor med en man i samma ålder, medan 72 procent av dem bor med en man som är äldre än de själva, säger Li Ma på SCB:s hemsida.
I en annan, australiensisk studie från 2017 undersökte man hur åldersskillnad påverkade nöjdheten i relationen. Även denna visade på ett samband där tillfredsställelsen i relationen sjönk i takt med att ålderspannet blev större, skriver Dagens Nyheter.