Anders Hansen om baksidorna med dejtingapparna: "Ett spel"
– Dejtingapparna har gått från något som ska föra ihop två personer till något slags spel, säger Anders Hansen.
"Pling!" säger det när "It's a match" dyker upp på telefonens skärm. Kanske var det inte din själsfrände på bilden – den här gången heller – men en poäng till dig! Dopaminet flödar och självförtroendet får sig en boost.
Psykiatrikern Anders Hansen utforskar AI och framtidens teknik i SVT:s "Smartare än hjärnan" där han bland annat tar sig en närmare titt på dejtingapparna. Anders Hansen jämför apparna med ett dygnet runt-öppet onlinekasino där vi 24 timmar om dygnet kan söka efter nästa romans.
– Det är en jättebra grej att kunna dejta genom en app. Men de glider lätt över i att bli användbara på ett sätt som de inte är utvecklade för. De blir beroendeframkallande eftersom vi vill ha konfetti, validering och massa matchar. Och vi uppfattar inte den övergången särskilt bra. Teknik kan ha konsekvenser som vi är dåliga på att förutse, säger Anders Hansen.
Algoritmerna styr vilka vi ser
Dejtingappar är det vanligaste sättet för oss att träffas i dag, men att låta digitala hjälpmedel och AI föra ihop oss har sina baksidor. Innan vi ens ges chansen att svajpa vänster eller höger har apparnas algoritmer redan gjort ett första urval över vilka personer som dyker upp på våra skärmar. På enbart några sekunder kan vi sedan döma ut en annan människa enbart på grund av en bild och ett namn. Vad gör dejtingapparna egentligen med vår syn på relationer? Och hur påverkas vi när sökandet efter en partner förvandlas till en jakt på bekräftelse, belöning och blinkande hjärtan?
– Vi vet inte riktigt vad det här kommer att leda till och hur vi påverkas. Men hur avancerad teknik vi än har så tror jag att vi människor kommer att ha samma behov. Vi kommer behöva samma saker för att må bra och vårt största behov är varandra. Det är något som vi behöver vara medvetna om.
App-romanser leder snabbare till skilsmässa
Undersökningar visar att par som träffats genom en app oftare skiljer sig under de tio första årens äktenskap. De som har träffats genom vänner eller på jobbet håller alltså ihop längre. Varför det ser ut så vet vi inte, och kanske kommer det vara tvärtom i framtiden? Men för att AI ska kunna para ihop oss måste den veta vad som gör att två personer faktiskt fungerar tillsammans – och det har inte ens forskare lyckats avslöja.
– Det verkar inte finnas några psykologiska tester som kan avslöja det och det beror på att personkemi och mänsklig interaktion är oändligt komplext. En del av dejtingapparna säger sig ha en så avancerad algoritm att de verkligen kan para ihop dig med den du passar med, och det låter ju kanon. De lovar mycket, men här gäller det att skruva upp känsligheten i skitpratsdetektorn.
Attraktion går inte att mäta
Kanske kommer forskare i framtiden kunna identifiera vad det är som gör att två personer funkar ihop eller inte, men till dess får vi lyssna på vårt eget hjärta, vår hjärna och magkänsla. Attraktion går – än så länge – inte att mäta.
– Nej, det gör ju inte det. Man kan tänka sig att vi med mer och mer avancerade psykologiska tester och med mer avancerad AI till slut skulle kunna bli ihopmatchade med vår super-soulmate, men i dag går det inte. Och hävdar någon det, som dessutom försöker tjäna pengar på det, så ska du kanske inte lyssna allt för noga, säger Anders Hansen.
Foto: TT/Shutterstock, Janne Danielsson/SVT