Är sexet en besvikelse? Ni kan vara olika sextyper
Haltar sexlivet? Det kan bero på att ni är olika sexuellt. Och det handlar inte bara om lust, även om det är en viktig faktor. Ni kan vara olika sextyper.
– En viktig faktor som man ofta bortser ifrån när man är förälskad är hur mycket man värderar sex i en relation. Då vill man ofta ha sex lika ofta och är öppen och provar nya saker, säger sexolog Leigh Norén.
Men när den nykära fasen ebbar ut kan det visa sig att ni befinner er på helt olika sexuella planhalvor. En av er kanske är fortsatt nyfiken och vill variera sig, kolla på porr och testa gränser. Medan den andre är helt nöjd med några standardställningar. En av er kanske tycker om småpussar och ömma smekningar, medan den andre vill vara vild och passionerad. För en av er räcker det med sex en gång i månaden, medan den andre sett fram emot sex varje dag.
Eftersom man inte alltid berättar vad man vill sexuellt, kan det dröja innan det här står klart. Allt som märks är att sexlivet torkar ut.
– Just det här är ju så viktigt i en monogam kärleksrelation. Om det är något annat som inte funkar kan du göra det med andra. Men just sex går bort, säger Leigh Norén.
Därför måste man prata om sex, även i början av en relation. Här är några frågor sexologen tycker ni kan ta upp:
Hur öppen är du för att prova nya saker?
Går gränsen vid oralsex, eller kan du röra dig in på mer tabubelagda områden? Är sängen enda platsen du tycker passar för sex, eller kan du tänka dig andra platser i hemmet – eller kanske till och med utanför det, på platser där ni riskerar att bli sedda? Är din partner den enda du vill ha sex med – eller kan du tänka dig att släppa in andra? Ni kanske behöver kompromissa. Frågan är i så fall hur?
Hur lätt blir du avtänd av sånt som stör?
En del personer kräver mer koncentration för att ha sex. Kan du ha sex i samma rum som er bebis? Räcker det kanske med att en förälder är på besök och sover i ert hem för att du ska bli avtänd? Hur kan ni i så fall göra för att du ska kunna slappna av?
Vad tänder du på?
Visst kan en blick och en smekning räcka, men en del behöver mer än så för att känna lust. Många har så kallad responsiv lust, vilket innebär att lusten är en reaktion på att man har blivit upphetsad. De här personerna måste alltså bli upphetsade först, för att känna lust. Till exempel genom att snusksnacka, titta på en eggande film, lyssna på en erotisk bok, ge varandra erotisk massage eller hångla riktigt länge.
Exakt vad man tänder på är djupt personligt och man kan därför inte utgå från att ens partner alltid vet vad man gillar om man inte pratat om det först.
Hur ofta vill du ha sex?
I början av förälskelsen vill man kanske ha sex jämt och då märks det inte alltid om båda i ett par inte har samma lustnivåer. Det blir om inte annat tydligt när vardagen kickar in. Prata om det med detsamma, annars är risken stor att bitterheten börjar växa. Det finns inga gränser för hur ofta man ska ha sex för att en relation ska kännas bra – det avgör ni själva.
Så här kan ni prata om sex
Men det kan vara svårt att prata om sex. Risken är att det slutar med att någon av er tar upp problemen i affekt. Försök istället att ha samtalet i en neutral miljö, inte när ni precis haft sex och inte när ni är mitt i en konflikt.
– Utgå från din egen upplevelse och förmedla vad du själv vill ha, dina önskningar och dina behov. Och utgå från att den ene har rätt och den andre har fel, säger Leigh Norén.
Det mesta går att lösa, om man är tillräckligt öppen och tar hjälp av en sexolog om det låser sig. Hon ser egentligen bara en motsättning som är verkligt problematisk:
– När det handlar om en viss sexuell preferens som är så viktig för en, så att det blir svårt för en att ha sex överhuvudtaget om man inte får leva ut den. Till exempel om en vill vara dominant eller undergiven och den andra inte är med på det, eller om man har en fetisch som den andra inte delar, säger Leigh Norén.
– Mycket annat kan man jobba med, som om man vill ha sex på olika tider eller om den ene föredrar oralsex och den andra penetrativt sex. Generellt kan man säga att man kommer långt, trots olikheter, genom att bara kommunicera kring sexuella preferenser.
Foto: TT
…
Läs mer:
Har ni inte längre sex? Det kan vara ”dead bedroom”
Ett aktivt sexliv påverkar hälsan – mer än vad du tror
Forskning visar: Ett aktivt sexliv kan minska vardagsstressen