Psykologen: Då ska du berätta för den andra partnern om otroheten
Så här svarar psykologerna.
Otrohet kan se ut på många olika sätt och definieras helt olika från person till person. Men de flesta skulle nog hålla med om att en gift person som träffar någon annan på ett sexuellt eller djupare plan är otrogen.
Om vi utgår från den situationen och vidare tänker oss att det är du som träffar personen som är gift, skulle du vilja berätta för personens partner om otroheten?
Bör man eller bör man inte berätta om någon annans otrohet? Är det ditt uppdrag eller är det den som faktiskt bedrar som ska göra det? Det är ett etiskt dilemma. Men för Huffpost delar två psykologer med sig av sina tankar.
Avslöja inte otroheten om affären ligger i det förflutna
Om man vill avslöja otroheten så anser psykologen och sexterapeuten Megan Fleming att det är viktigt att först fundera igenom om affären känns tillfällig eller om den kan komma att utvecklas till någonting djupare.
– Om affären tillhör det förflutna och den andra personen är hängiven sin relation skulle jag råda att inte avslöja den. Att hålla fast vid hemligheten är smärtsamt men som jag ser det kan den lika gärna råka förstöra en relation där parterna redan gått in för att bygga upp någonting nytt igen, säger hon till Huffpost.
Ett avslöjande kan också stärka en relation
För många handlar viljan till att avslöja otroheten om att man själv hade velat veta om ens partner varit otrogen. Megan Fleming berättar om en kvinna vars man hade börjat skriva sexuellt med en annan kvinna. Den andra kvinnan hörde i sin tur av sig till den första kvinnan för att berätta. I dag är det gifta parets äktenskap starkare än någonsin.
– Det var en kris i deras äktenskap men jag brukar alltid säga att en kris medför möjlighet. Det var en möjlighet för dem att ha konversationerna som de inte hade haft tidigare och utforska vilka behov och önskningar som inte uppfylldes gentemot varandra. Avslöjandet blev faktiskt hjälpsamt, säger hon.
Se över vilket motiv du har med avslöjandet
Det är alltså knepigt och verkar kunna slå åt båda hållen. Psykologen Alicia H. Clark anser att det är viktigt att utröna vilket motiv eller mål man har när man vill avslöja en affär. Har man blivit avvisad är det nämligen lätt att man vill agera i affekt snarare än med gott uppsåt. Men hon menar att det oftast inte slutar bra.
– Man kanske vill avslöja otroheten för att straffa sin älskare för att denne väljer att stanna med partnern, eller så vill man söka någon slags upprättelse för en relation som levt länge i det dolda. Olyckligtvis är det väldigt sällan som avslöjandet faktiskt ger sådan tillfredsställelse och det kan snarare slå tillbaka, säger hon.
Då bör du avslöja otrohet – och inte
Psykologernas råd är alltså om man kokar ner det att det kan vara bra att berätta för den andra om otroheten ifall affären är pågående och man inte fått alldeles för djupa band med personen ännu.
Tillhör affären det förflutna avråder de från att berätta. Och är det så att man fått en stor känslomässig anknytning till personen, hamnar det nog snarare på dennes bord att berätta.
Sedan har man ju givetvis ingen skyldighet att berätta alls, men om man vill göra det kan råden vara en hjälp på traven i ens beslut. Men alla situationer är unika och det finns såklart inget givet svar för vad som är bäst eller när.
Källa: Huffpost
Foto: TT