Bättre relation: 7 råd för att bryta dåliga kärleksmönster
Marie-Louise Bregendahl är coach och arbetar särskilt för att få kvinnor att bryta sig ur dåliga kärleksmönster. Detta är hennes sju bästa tips för att göra just det.
1. Ta eget ansvar
Först och främst måste du börja med att ta ansvar för dina egna känslor och handlingar. Många människor tenderar att tycka synd om sig själva och tro att det alltid är alla andras fel. Detta gäller också i förhållanden – där de alltid flyttar ansvaret från sig själva och till den andra.
Till exempel kan det handla om att vara sårad för att man har dumpats 20 gånger. Men se dig själv i spegeln. Istället för att gå ut och hitta en ny pojkvän nästa gång du dumpas, kanske du hellre kan stanna upp och tänka lite på vilket ansvar du har i situationen.
2. Hitta dina mönster
Alla människor har med sig några mönster från barndomen. Dessa är viktiga för hur vi agerar i kärleksförhållanden. Om du till exempel växte upp med en upplevelse som din mamma prioriterar din syster, hennes pojkvän eller hennes jobb högre än du, är det typiskt att du upprepar detta känslomässiga mönster och hittar en partner som inte prioriterar dig, och som alltid har något som är viktigare än du: barn från tidigare relationer, arbete, träning och så vidare.
Det är viktigt att se mönstren du har med dig – annars är det helt omöjligt att ändra dem. Hur hittar du då dina mönster? Du gör detta genom att ta reda på vems kärlek du längtat mest efter när du var barn.
Om det var din fars kärlek, tänk på varför du längtade efter hans kärlek. Hur var er relation? Var han frånvarande? Hur kände du? Kände du att du inte var värd så mycket? Kände du dig ledsen? Eller något annat? Om du inte arbetar med den känslan så kommer du att återskapa den.
3. Sluta att skjuta upp
Vissa människor sätter sina liv på paus när de inte har en pojkvän. De väntar med att gå ut och dansa, de åker inte på drömsemestern och de flyttar inte dit de vill bo. De väntar bara på att hitta en partner att göra det med. Det finns människor som skjuter upp sina liv i flera år på det sättet. Men sluta med det.
Du förstör bara för dig själv när du inte lever det liv du verkligen vill ha. Och när du inte får utvecklas är du inte särskilt intressant för andra människor.
4. Skapa en ny självbild
Hur är din självbild när det gäller kärlek? Till exempel, vissa människor går runt och ser på sig själva som ”för alltid singel”, eller som ”den typ du gillar att gå i säng med, men vill aldrig gifta sig”. Men hjärnan fungerar på ett sådant sätt att den vill hjälpa dig att uppnå det som matchar och bekräftar din självbild.
Så om du ser på dig själv som en evig singel, ”hjälper” din hjärna dig att fortsätta vara så. Och det är inte så smart om du verkligen vill ha något annat. Du kan bli medveten om din självbild genom att märka vad du säger när du startar en mening med ”Jag är …” – då är det din självbild som handlar om.
Istället kan du skapa en ny självbild. Du behöver inte tro på det; poängen är att det ska vara en självbild du hellre vill ha. Till exempel ”Jag är sexig” eller ”Jag är den som alla män förälskar sig i.” Varje gång något handlar om din självbild, bör du agera på hur du önskar att det var.
Det vill säga, om någon ber dig om en dejt ett visst datum så kan du fråga dig själv, ”Vad skulle jag svara om jag var den typ som alla män blev förälskade i?” Kanske skulle du säga nej där du tidigare skulle säga ja, eller vice versa. Om du är konsekvent, kommer din dröm-självbild att bli din nya självbild – och därmed din nya verklighet.
5. Ta reda på vad du har lärt dig
Om du tycker att du ser på dina tidigare relationer som ett slöseri med tid, kanske du vill börja tänka annorlunda om dem. Du kanske ska fråga dig själv vad de har lärt dig? På samma sätt som vi har erfarenheter från tidigare jobb som vi kan använda i nya jobb, kan vi också använda erfarenheter från tidigare relationer i våra nya relationer.
Så gå igenom ditt eget ”kärleks-ceve”, så att du kan se vilka upplevelser du har haft om till exempel vad du behöver i ett förhållande, vad du vill lära dig och så vidare.
6. Odla den känsla du vill ha
Tänk på vilken känsla du vill ha i ett förhållande. Det kan vara säkerhet, frihet, respekt … Naturligtvis kan det finnas flera, men känn efter vilket behov som är viktigast för dig, för att du ska känna dig nöjd. Sen bestämmer du dig för att ge dig själv den känslan. Vänta inte tills du hittar en partner, för att sedan tro att han eller hon kommer att uppfylla din önskan.
Om du vill ha trygghet måste du tänka på hur du kan skapa det utan en partner. På så sätt skapar du känslan av att vara i en relation utan att faktiskt vara i en relation. Förutom att detta kommer att göra dig mer attraktiv kommer det också att vara bra för din framtida relation att du inte lägger allt ansvar för din lycka på en kommande partner.
Och i allmänhet är det bra att komma ihåg följande: Det finns ingen mening med att tro att en framtida partner kommer att göra dig lycklig. Du är själv ansvarig för det.
7. Titta på allt du har i ditt liv
Många människor kan bara se vad de saknar, till exempel en partner, kärlek eller vård, och då kommer bristen på det att dominera vardagen. Försök istället ta en titt på allt du faktiskt har. Du kanske inte har den man eller kvinna du vill ha, men du har andra människor som kan ge dig kärlek. Se det och var tacksam för det.
Av: Jo Brand/KK Foto:TT
LÄS MER:
9 vanliga men giftiga tankar som förstör din relation
Hemligheten som får din relation att hålla (nej, det är inte kärlek)