Dagen då du stör du dig mest på din partner – av naturliga skäl
Det är inte ovanligt att våra känslor går lite upp och ner i samband med menstruation eller ägglossning, och många människor tenderar att få lite kortare stubin, ostadigare humör, mindre energi och ett större behov av godis, eller något annat gott att äta, vid vissa tider varje månad.
Nu visar en ny studie att känslorna för vår partner och hur nöjda vi blir med vad han gör och säger också påverkas av menscykeln. Det är nämligen mer sannolikt att du har negativa känslor och tankar om din partner vid ägglossningen, och det kanske kan förklara varför du ibland blir irriterad utan att förstå varför?
Vi ser annorlunda på vår partner vid ägglossning
I den nya studien, som har publicerats i tidskriften Biologisk psykologi, fann forskare att vi är mer benägna att se på våra intima relationer på ett negativt sätt de dagar vi har högre nivåer av hormonet östradiol (som vi har precis före ägglossning). Dessutom påverkar det hur attraktiv du tycker att din partner är och dessutom hur glad han upplever att du är.
Forskarna samlade in urinprov från 33 kvinnor i 15 dagar för att mäta eventuella förändringar i östradiol-, progesteron- och testosteronhalter. Under studien uppmanades deltagarna att svara på frågeformulär tillsammans med sin partner varje kväll, med frågor kring detaljer om hur nöjda de var i sina relationer och om hur de uppfattade varandra.
Ingen av kvinnorna använde hormonellt preventivmedel och alla förhållanden hade varat i minst fyra månader.
Hormoner påverkar hur nöjda vi är
Forskarna fann att hormonet östradiol, som vi har mest av dagen precis före ägglossning, var kopplat till mer negativa utvärderingar av partnern. Enligt studien påverkades även kvinnors minskade nöjdhet av hur mannen såg på förhållandet. Männen upplevde kvinnan som mindre nöjd när nivån på östradiol var hög och upplevde också mindre nöjdhet i själva förhållandet.
Forskarna är osäkra på varför ägglossning påverkar hur tillfredsställda vi känner oss med relationen. Evolutionära teorier har antytt att när vi kvinnor har ägglossning så kan vi vara särskilt uppmärksamma på andra män, till exempel män med goda genetiska egenskaper, vilket kan vara anledningen till att man i så fall distanserar sig en del från sina långvariga partner under just den här tiden.
Enligt den här nya studien påverkade emellertid inte östradiolnivåerna i vilken grad kvinnorna flirtade eller uppmärksammade andra män.
Vi vill ha partners med bra gener
Vi människor styrs till viss del av ägglossning, även om det inte förekommer i samma grad som hos andra däggdjur, som ofta är mycket fokuserade på det motsatta könet.
– Det ligger latent hos oss människor att vi vill hitta en partner med bra gener för att reproducera och få barn. Det kan vara ett naturligt skäl till att kvinnors känslor för mannen förändras under ägglossningen, eftersom de blir medvetna om att det finns andra alternativ och inte längre bara ser de positiva sidorna hos sin partner, säger Thomas Winther, familjeterapeut och sexolog.
Thomas Winther säger att det är naturligt att känslor svänger lite fram och tillbaka. Även om kvinnor idag är mer självständiga än någonsin lockas de ofta till partners som har antingen har någon typ av samhällsposition eller pengar.
– Det handlar om att säkra barns uppfostran, och deras egen position, genom att hitta en attraktiv man för det. Alla vill att barnen ska växa upp på bästa sätt, och under ägglossning kan kvinnor omedvetet se att partnern inte nödvändigtvis är det bästa valet att uppnå det, förklarar han.
Det är helt naturligt att hormonerna påverkar
Samma sak kan man se hos andra djur och fågelarter – som söker andra partners under ägglossningen trots att de ursprungligen är monogama. De gör detta för att säkerställa de bästa generna för sina barn.
– Kvinnors hormonnivåer varierar under hela deras ägglossningscykel, så det är naturligt att tänka att dessa förändringar sannolikt kommer att påverka både kvinnors tankar och de känslor de har kring sin partner, säger Ingrid Blessom, psykolog och sexolog.
Hon bekräftar att ökningen av hormonet som når sin topp strax före ägglossningen, det kvinnliga könshormonet östradiol, har setts i samband med att man ser mer negativt på sin partner.
– Det här är en typ av östrogen som bildas i äggstockens granulosa-celler. Om du har mindre romantiska känslor för din partner precis före ägglossningen, kan det här vara anledningen, säger Blessom.
Text: Marie Kvitrud Foto: TT