Är det dags att skiljas – 5 frågor du ska ställa dig själv
– Det är en slags myt som finns idag att människor separerar lättvindigt, säger psykologen Maria Farm.
Här är fem frågor som kan vara bra att ställa dig själv innan du bestämmer dig för att lämna relationen.
Det kan finnas många olika anledningar till att man börjar fundera på skilsmässa. Kanske har ni slutat kommunicera och växt ifrån varandra, eller kanske har din partner varit otrogen. Det kan också vara så att det inte finns någon tydlig anledning, men att relationen har blivit kärlekslös och slentrianmässig.
Maria Farm är psykolog och psykoterapeut och känd från SVT:s Gift vid första ögonkastet. Hon är också en av författarna till boken Vardag med varannan vecka om livet med barn på deltid efter en skilsmässa.
– Man måste egentligen inte ha ett jättestort skäl för att skiljas. Det vill säga, om du vill och om du känner att du är färdig med den här relationen så räcker det. Det tror jag många kvinnor behöver få höra. Då och då på mottagningen får jag höra att man ältar ”hade jag tillräckliga skäl”. Man kanske tänker att det måste vara något stort och dramatiskt skäl som våld i relationen eller otrohet. Men det behöver det inte vara, du får skiljas om du vill skilja dig, det räcker som skäl, säger Maria Farm.
5 frågor du behöver ställa dig själv innan du begär skilsmässa
Här är psykologen Maria Farms tips på frågor som är bra att ställa sig själv, innan du bestämmer dig för att skiljas.
1. Känslan som jag har, att jag vill skiljas, är den varaktig?
– Fundera på om känslan är något som har vuxit fram under en tid, så att du inte bara tolkar mycket utifrån en tillfällig svacka. Jag tycker att det är en viktig fråga, att känslan har varit relativt stabil över tid. Det kan vara svårare att lappa ihop en relation igen som jag lämnat i vredesmod och sedan känner jag några månader senare att jag skulle nog ha velat jobba lite mer på det.
2. Kan jag tänka mig att arbeta mer på relationen?
– Fundera kring om ni skulle kunna tänka er att jobba på relationen. Finns det någon vinst med att utveckla vår kommunikation eller ta oss igenom den här krisen? Det kan också vara bra, särskilt om du har barn, att gå och träffa en psykolog eller terapeut och prata med för att reda ut vad man varit med om och vad ni tänker om relationen.
3. Vad vill jag göra framåt med mitt liv?
– Idag lever många längre än vad man gjorde förr i tiden. Man har rätt att uppfinna sitt liv flera gånger inom ramarna för det. Du har möjlighet att skilja dig och börja om på nytt om du vill det. Man är värd ett liv där man mår bra.
4. Hur löser jag det praktiska?
– Det är tufft och slitsamt att skilja sig. Det är dyrare att vara ensamstående och särskilt ensamstående med barn. Så det kan absolut vara något som hämmar många. Det är ju en realitet, det är inget konstigt alls. Man kan behöva ta de snack som man behöver, både kanske med sin bank, jurist, familjerätten eller en konsumentvägledare. Gör en ny budget, se verkligheten lite i vitögat och planera för framtiden. För först kanske du känner att ”det kommer aldrig gå, jag klarar inte”. Men då kan det vara så att man delvis är fast i ett gammalt tankesätt om en viss typ av livsstil eller boende eller vad det nu är. Och då behöver man ju ta ett omtag och se, okej vad gör jag och hur ska jag nå dit? Att man planerar för det helt enkelt.
5. Hur samarbetar vi kring barnen efter separationen?
– Om ni skiljer er med barn behöver ni gå från en kärleksrelation till ett föräldrateam. Det kan ta tid känslomässigt, men behöver fungera på sikt om ni ska kunna vara de föräldrar ni vill vara. Bearbeta kärleksrelationen genom att antingen ta professionell hjälp eller ta stöd i ditt nätverk. Sen sätter ni upp nya ramar för varannan vecka-livet. Kanske avstämningar, inte bara vid hämtning och lämning, utan en lunch i månaden där ni kan prata om era barn och vad de behöver. Om lunch är för laddat kan det räcka med ett telefonsamtal.