Därför är det så viktigt med en bästis på jobbet
Inte bara för humöret och den sociala biten – utan också för hälsan.
Att ha en eller flera vänner på sitt jobb är inte bara trevligt, det kan också göra under för hälsan. Det menar bland annat Constance Hadley på Boston University’s Questrom School of Busines.
– Vissa säger att de inte behöver ha sociala relationer på jobbet, att det inte är viktigt eller spelar någon roll. Jag vill säga att de borde tänka om, säger hon till New York Times.
Fördelarna med att ha vänner på jobbet
Studier visar att det finns stora fördelar med att ha goda vänner på jobbet. Det gör att bland annat att man känner sig mer nöjd med sin arbetssituation och presterar bättre. Dessutom minskar det risken för utbrändhet och ger bättre mental hälsa – samtidigt som det kan öka livslängden, enligt studier som New York Times hänvisar till.
Och det är inte så konstigt. Studier har visat att ensamhet eller social isolering är lika dåligt för hälsan som att röka 15 cigaretter om dagen. Särskilt för äldre som kan öka risken att drabbas av depression, ångest och demens – samtidigt som det också ökar risken för missbruk och självskadebeteende.
Så skapar du en vänskapsrelation på jobbet
Innebär det här att du måste vara tjenis och bästis med alla på jobbet?
Nej, och inte heller att målet måste vara att skapa vänner för livet. Enligt Constane Hadleys forskning är det bättre att ha färre men starkare relationer på jobbet, snarare än att skrapa lite på ytan hos många.
Hennes råd är därför att börja smått. Om du har en kollega som du tycker om men inte känner så väl på djupet kan du ställa en lite mer personlig (men för arbetsplatsen passande) fråga nästa gång tillfälle ges, eller kolla hur kollegan mår efter ett jobbigt möte.
Som arbetsgivare eller chef har du också ett ansvar att se till att gruppen mår bra och har möjlighet att lära känna varandra. Bland annat genom att låta arbetarna prata om icke-jobb-relaterade saker en stund på mötet, eller bjuda in till jobbfester eller andra evenemang.
Foto: TT