Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

Därför är män ofta mer passiva i en relation

08 feb, 2023
AvRosanna Berg
En man dricker öl och kvinna bär tvätt
Känns det som att du drar det tunga lasset i ert förhållande? Enligt Psychology today finns det några vanligt förekommande orsaker till att män ofta är mer passiva i en relation.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vanliga klagomål på män i en relation är att de är passiva, duckar ansvar och inte tar tillräckligt med initiativ, skriver Psychology today. Till det går dessutom att addera att de ofta är konflikträdda och känner sig påhoppade vid kritik, enligt sajten.

Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hållaBrand logo
Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla

Sociologen Robert Taibbi träffar många par i sitt jobb. Han berättar i Psychology today att det är många kvinnor som känner sig frustrerade över att de både planerar och utför ”grovjobbet” hemma, medan mannen gör roliga saker som att leka eller koppla av med barnen. Kvinnor uttrycker ofta även att de saknar en ”lagkänsla” med sin partner.

Checklista: Hur jämställt lever ni – egentligen?

Enligt Taibbi är de här männen ofta handlingskraftiga och effektiva på sina arbetsplatser; de kan vara högt uppsatta eller ha chefsroller, exempelvis.

Annons

Frågan är varför de plötsligt intar en mer passiv roll så fort de kliver in innanför dörrkarmen hemma. Här är socionomens teorier:

Därför är männen mer passiva i en relation

1. De har gammeldags vanor med sig

Vissa män kan ha fastnat i dammiga tankebanor från förr, menar sociologen. De kanske själva är uppvuxna i en kultur där mannen kom hem från jobbet och ansvarade för att bilen gick bra och att gräsmattan klipptes – medan kvinnan, som på den tiden kanske jobbade deltid eller inte alls, tog hand om hushållssysslorna och barnen. I dag ser det ofta annorlunda ut, och det kan lätt kännas orättvist om båda föräldrarna jobbar lika mycket, menar Robert Taibbi.

2. De har känt sig kritiserade och helt enkelt gett upp

Möjligen kan det passiva beteendet grunda sig i upplevd kritik vid minsta försök till att hjälpa till. Det har resulterat i att de känner sig ”bossade över” och har därför mer eller mindre gett upp och intagit en passiv roll eftersom de bara riskerar att ”göra fel” ändå hela tiden.

Annons

3. Det knakar i relationen

Mannen kan känna svek och en hopplöshet enligt punkterna ovan, och drar sig därför undan mer och mer. Han kan uppleva att han inte får någonting av relationen eller sin partner, och vill därför heller inte ge. Ett dåligt samspel i en relation är ofta ett tecken på att det inte står helt bra till i den, enligt sociologen.

I januari peakar skilsmässostatistiken. Kalle Norwald ger viktiga påminnelser om att se varandra – på riktigt.

4. De är konflikträdda

Det kan också handla om personlighetsdrag, att man är konflikträdd som person. Att riskera göra fel, eller göra sin partner arg, tar emot mer än att inte göra någonting alls – att vara passiva. Vissa saker eller uppgifter kan trigga ångest, de kan bli passivt aggressiva och försöka ducka uppgifter genom att ”glömma bort”, eller göra dem senare på sitt eget sätt i lugn och ro, skriver Robert Taibbi i Psychology today.

5. De kan ha koncentrationssvårigheter

Att män kan uppfattas som passiva i förhållanden kan också ha att göra med koncentrationssvårigheter. Tecken på exempelvis adhd kan vara prokrastinering, glömska och att påbörja saker som inte avslutas, enligt sociologen Robert Taibbi i Psychology today. På så sätt kan partnern uppfatta det som att mannen inte hjälper till eller drar sitt strå till stacken.

Annons

Försök att lösa problemen som ett team

Problem med passivitet i förhållanden är vanligt förekommande, men de går också att lösa, menar Robert Taibbi.

Det bästa är att prata med din partner för att tillsammans komma på lösningar som passar er båda – så att ni kan fungera som ett team ihop. Ha obekväma samtal med varandra om problemen, hellre det än att låta irritationen i vardagen rulla vidare på autopilot.

Och om ni har svårt att prata med varandra, vänd dig till en vän du litar på, annars finns professionell hjälp om det skulle kännas som ett bra alternativ.

Annons