3 metoder emotionellt intelligenta föräldrar använder
Att vara förälder kan kännas lika utmanande som underbart. Det kan vara svårt att veta hur man bör möta sitt barn i olika situationer, och hur man ska göra det på ett bra sätt.
Se också: Så mycket påverkas barn av föräldrarnas bråk
I en artikel i Psychology today lyfter psykologen Erin Leonard olika metoder emotionellt intelligenta föräldrar använder sig av när det kommer till barnuppfostran. Nyckeln är att hitta en balans mellan att inte vara för mjuk och snäll, men heller inte för hård.
Här är tre olika saker emotionellt intelligenta föräldrar gör:
Ifrågasätt barnets uppförande, inte barnets känslor
Ditt barn kommer hem arg, smäller i dörren och kastar saker på golvet.
En emotionellt intelligent förälder registrerar känsloutbrottet, men ifrågasätter inte varför barnet är fly förbannad, ledsen, arg eller sårad – det är bra att uttrycka sina känslor. Däremot ska man ifrågasätta varför det smälls i dörrar, för att markera att det inte är ett acceptabelt beteende.
På så sätt hjälper det ditt barn att inse att känslor är bra, men att man inte kan agera hursomhelst på dem. Ett barn som känner sig förstådd har också lättare att ändra sina sämre beteenden.
Exempel:
”Jag ser att du är arg. Jag vet inte varför, men vill gärna veta. Men bara därför kan du inte slänga dina saker på golvet. Var så snäll och plocka upp dem”.
Ditt barn plockar upp efter sig, och börjar sedan berätta vad som orsakat känslostormen. Du lyssnar, säger att du förstår och visar att du finns som ett stöd genom att exempelvis sitta nära ditt barn.
Om du i stället hade agerat annorlunda genom att säga: ”Vad är det för fel på dig? Gå in på ditt rum och kom inte ut förrän du har lugnat ner dig”, kan det leda till att barnet i stället skäms för sina känslor och inte för sitt agerande – och dessutom känner sig missförstådd, menar psykologen.
Lyssna i stället för att läxa upp
Det är viktigt som förälder att låta barnet komma till tals, och att lyssna ordentligt.
Om du lägger fokus på att lyssna på ditt barn, i stället för att undervisa eller läxa upp, kommer ditt barn känna tillit, och även ha lättare för att ta upp svåra ämnen med dig i framtiden.
Exempel:
Det är måndag morgon och ditt barn har ont i magen. Men det visar sig senare vara en ursäkt för att slippa gå till skolan.
Här sympatiserar en emotionellt intelligent förälder med sitt barn: ”Jag förstår dig, jag har också samma olustiga känsla i magen. Måndagar är tuffa, men vi måste göra det här. Både skola och jobb är viktigt”.
Barnet känner sig förstådd och nära sin förälder, och tar sig sedan i kragen och går till skolan.
Ett annat, mer uppläxande sätt, hade kunnat se ut som liknande:
”Fejkar du nu så du ska slippa gå till skolan? Vet du inte hur viktig skolan är? Vill du inte skaffa dig en bra utbildning? Vill du inte ha ett bra jobb i framtiden?”.
Barnet går till skolan och känner sig ännu mer illa till mods.
Här kan man alltså tänka på att inte vika sig för barnet, eller visa att man tycker synd om sitt barn. Att börja kompromissa kan sända ut signaler om att barnet är ett "offer" för situationen, vilket kan börja sättas i system. En emotionellt intelligent förälder visar sympati med barnet men kan samtidigt sätta gränser.
Reflektera och lär dig av ditt barn
Det viktigt att lyssna på feedbacken ditt barn ger dig, och att du reflektera över ditt eget beteende. Förutom att du utvecklas som förälder, utstrålar du också en självmedvetenhet för ditt barn. Du visar att du tar ansvar och vill göra rätt i er kommunikation och relation.
Exempel:
Du kör ditt barn till fotbollsträningen, men ditt andra barn valde att i stället åka med i en kompis bil. Ditt barn berättar för dig att det är på grund av hur du kör, och att du kör för fort.
Som förälder blir du sårad att ditt barn väljer att åka i en annan bil. Du funderar över det du precis har hört, och tar till dig feedbacken. Även om du inte vill inse det själv, så stämmer det nog. Du kanske kör för fort, och det är någonting du vill ändra på och bli bättre på. Här har du visat att du lyssnat, tagit till dig feedbacken och tagit ansvar.