Experten: 5 saker alla äktenskap behöver
I västvärlden får vi från tidig ålder lära oss att ”all you need is love” för att ett förhållande ska fungera. Så länge kärleken finns där kan alla problem överkommas, vilket gör att kärleken får en nästan magisk betydelse.
Men är det verkligen rimligt att se det så, och innebär det i så fall att kärleken inte finns där när ni hamnar i ett gräl ni inte kan lösa?
Äktenskapsterapeuten och författaren Susan Pease Gadoua menar att alla människor har behov i olika nivåer, i enlighet med modellen som kallas Maslows behovstrappa. Modellen visar hur människor prioriterar sina behov, som kan delas in i fem kategorier:
- Fysiologi: Mat, vatten, syre, sex, sömn – det du fysiskt behöver för att överleva.
- Trygghet: Säkerhet, stabilitet – som att ha ett hem och en inkomst.
- Gemenskap: Kärlek, vänskap – goda relationer till andra människor
- Självkänsla: Makt, uppskattning – uppskattning från andra människor OCH från sig själv.
- Självförverkligande: Ett behov av att alltid vara den bästa du kan vara, att utvecklas.
Utan 1 kan du inte få 2, och utan 2 kan det vara svårt att få 3, och så vidare, vilket är varför denna modell brukar visas som en pyramid, där fysiologin är basen och sen bygger det sig uppåt. Inget steg går att hoppa över.
Enligt Susan Pease Gadoua kan man göra en liknande behovstrappa för ett äktenskap. Den visar att det krävs mer än kärlek för att nå en bra relation där båda kan växa som människor – även om kärlek kan vara motivationen som tar er dit.
Vissa behov kan se olika ut för olika par, men vissa delar skulle nog de flesta, oavsett kultur och bakgrund, hålla med om. Här nedan har vi listat dem!
5 behov vi har i ett äktenskap:
1. Fysiologiska äktenskapsbehov
För att det ska vara ett äktenskap krävs att ni är gifta i statens ögon och har skickat in nödvändiga uppgifter, samt blivit vigda av en legitim vigselförättare. Det krävs också att ni båda är i äktenskapet av egen fri vilja. Antagligen vill ni bo tillsammans, eller åtminstone träffas regelbundet.
Du behöver inte älska eller alltid gilla din partner för att äktenskapet ska överleva – bara upprätthålla statusen som gifta.
2. Trygghetsbehov i äktenskapet
För att känna trygghet i äktenskapet behöver ni finns där för varandra, skapa en trygg hemmiljö, en stabil ekonomi samt bygga ömsesidigt förtroende, ärlighet och respekt. Ni behöver skydda varandra både fysiskt, mentalt och känslomässigt, och skapa en vardag utan utnyttjande eller våld.
3. Kärleksbehov i äktenskapet
På den här nivån kommer den ömsesidiga kärleken in. Att ni är snälla mot varandra, visar medkänsla, partnerskap, intimitet och tillgivenhet. Attraktion och sex är också viktiga faktorer för att fylla kärleksbehovet.
4. Äktenskaplig självkänsla
För att nå den här nivån krävs att ni dels har självkänsla som individer, och dels att ni har en känsla för varandra som partners. Det är också viktigt att ni kan visa respekt för varandra och de åtaganden ni gjort tillsammans.
5. Äktenskapsförverkligande
På den här ni vån har ni nått de tidigare nivåerna, och ni kan stötta varandra att nå era respektive mål, men även offra från de egna behoven för att nå er större målbild, till en hälsosam gräns. Här finns en mognad och en sund balans där båda känner tillfredställelse med livet och relationen, och kan börja ge tillbaka till samhället.
Fråga dig själv vilken eller vilka av de här nivåerna ni har brister inom, och diskutera med din partner vad som skulle kunna göra saken bättre. Tänk också på att era brister inte alltid måste bero på att ni som par inte passar ihop – det kan vara utomstående faktorer eller tidigare händelser som ligger bakom. Exempelvis kan brist på förtroende grunda sig i att man vuxit upp med opålitliga föräldrar, eller att man har blivit bedragen av en tidigare partner.
Ta reda på vad som kan bli bättre, och testa er fram med förändringar. Och behöver ni hjälp för att ta reda på vilka behov ni saknar – tveka inte att ta hjälp av en relationsterapeut.
Källa: Psychology Today Foto: TT
…
Läs mer:
Dagens äktenskap håller längre – 4 anledningar