Experten: Därför uppstår mobbning på arbetsplatsen
Statistiken visar att både mobbning och sjukskrivning på grund av mobbning ökar på många arbetsplatser. Neddragningar och omorganisationer då alla förväntas jobba mer, snabbare och effektivare kan ge ett arbetsklimat där mobbning blir vanligare.
– En vanlig orsak är konflikter som inte blir lösta. Det kan börja med en småsak som sedan urartar. Om en person hamnar i underläge då motståndaren får med sig andra medarbetare och kanske chefer kan det leda till mobbning. I vårt slimmade och tuffa arbetsliv med besparingar och högre krav är risken för mobbning större, säger Stefan Blomberg, psykolog och forskare i Arbets- och miljömedicin på Linköpings universitetssjukhus.
En annan vanlig orsak till mobbning är att man kommer till en likartad och sammansvetsad grupp där man inte passar in. Det kan vara att som kvinna komma till en grupp med bara män eller att som högutbildad komma till en grupp lågutbildade – och tvärtom.
Läs också: Så motverkar du mobbning – 3 konkreta tips
– Den som avviker från gruppen kan ganska snabbt bli utsatt för det som kallas för rovjaktsmobbning. Det låter hemskt och det är det också för om du avviker spelar det ingen roll vad du gör för du är ett hot mot gruppen och därför mobbas du, fortsätter Stefan Blomberg och tillägger:
– Ofta är det duktiga och drivande personer som vill att saker ska göras på rätt sätt som blir utsatta.
Kvinnor drabbas oftare
Mobbning är vanligast inom offentlig sektor och det har främst två orsaker, dels att ledarskapet där ofta är svagare, dels att arbetsplatserna ofta är rörigare och sämre organiserade. Eftersom mobbning är vanligast inom vård, skola och omsorg – som ofta är kvinnodominerade arbetsplatser – så drabbas flest kvinnor.
– Många som blir utsatta för mobbning biter ihop och kämpar på och man kan faktiskt stå ut med både tuffa konflikter och trakasserier så länge man inte är i underläge.
Men om man känner att man har hamnat i underläge, om man är maktlös och hjälplös, om det inte spelar någon roll vad man gör – då är mobbningen farlig för hälsan.
– Man kan drabbas av depression och få traumasymtom precis som vid tortyr, då handlar det om ångest, mardrömmar och ständigt stresspåslag. Den som blir mobbad känner sig aldrig trygg på sin arbetsplats utan går på helspänn och väntar på nästa attack eller utskällning.
Svårt att koppla bort jobbet
Den som blir mobbad tappar tron på sig själv och sin förmåga. Det kan kännas som att man inte klarar av någonting längre. Det är också vanligt att man ältar det som hänt, grubblar mycket och har svårt att koppla bort jobbet. Många drabbas av sömnproblem.
– Det är vanligt att man känner sig djupt kränkt för att man blir illa behandlad fast man inte har gjort något fel. En reaktion kan vara att man inte vill ge sig och låta de andra vinna.
Kan man vinna mot mobbarna? Kan man få rätt mot dem som trakasserar och skapa en sund och god arbetsrelation? Stefan Blomberg tycker att man ska ställa sig själv följande frågor och handla utifrån det:
■ Är jag utsatt för rovjaktsmobbning?
Om svaret är ja bör du byta jobb så snabbt som möjligt. Det finns inget du kan göra om du avviker från gruppen.
■ Tar min arbetsgivare ansvar och är beredd att komma till rätta med mobbningen?
Om svaret är nej bör du byta jobb så snabbt som möjligt.
Om svaret är ja kan du överväga att lyfta problemet till chef, personalansvarig eller facket. Tänk på att du behöver mycket stöd för att orka och ha alltid bakdörren öppen för att kunna lämna arbetsplatsen.
Läs också: Hillevi mobbades som barn: ”Konstigt hur skam fungerar”
Tar tid att bli trygg
Trots att lagen är tydlig med att arbetsgivaren är skyldig att agera mot mobbning, kan beredskapen för detta, enligt Stefan Blomberg, se väldigt olika ut. Ett bra företag bör ha en tydlig policy mot mobbning och dessutom handlingsplan och rutiner för att hantera detta.
– Mobbning kan verkligen bryta ner människor och för sin egen skull bör man lämna arbetsplatsen innan det går för långt. Den egna hälsan är ju det som ligger i vågskålen. Risken finns att man inte bara blir utstött från sin arbetsplats utan även från arbetslivet. Jag brukar jämföra mobbning med om någon sätter eld på ditt hus. Du måste lämna huset annars brinner du inne.
Den som blivit sjukskriven för mobbning kan behöva professionell hjälp, som samtal med psykolog. Antidepressiv medicin kan också vara aktuell.
– Det tar tid att bli trygg igen om man har blivit mobbad. En trygg arbetsmiljö där man blir schyst behandlad och känner att de andra vill mig väl är mycket viktigt, säger Stefan Blomberg.
Mobbning i siffror
- Sedan 2010 har anmälningar om arbetssjukdomar på grund av mobbning eller kränkande särbehandling till Försäkringskassan fördubblats, från runt 600 fall om året till runt 1 200 fall om året.
- När det gäller kvinnor inom vård, skola och omsorg är ökningen 83 procent.
- Drygt hälften av anmälningarna utgörs av problem i relationen mellan anställd och chef.
- En halv miljon människor upplever mobbning på sin arbetsplats varje år – det är 10 procent av alla som arbetar.
- 100 000 upplever allvarlig mobbning på arbetsplatsen. Av dessa blir 10 000 sjukskrivna.
- 100 personer begår självmord på grund av mobbning på arbetsplatsen.
Det kan du göra själv
Om du blir mobbad är det viktigt att bygga upp livet utanför arbetsplatsen med positiva saker. Det är lätt att allt kretsar runt mobbningen, men det finns sätt att hämta kraft och må bättre.
- Odla dina intressen – gör saker du tycker är roliga.
- Träffa människor du tycker om.
- Var fysiskt aktiv.
- Lär dig avslappning genom meditation, mindfulness eller yoga.
- Tillbringa tid i naturen. Den som blir mobbad känner sig aldrig trygg.
Läs mer från Hemmets: Linda utsattes för vuxenmobbning på jobbet
Text: Anette Bülow
Bild: Shutterstock
Vuxenmobbning – så sätter du sopp för den
Läs också: Vuxenmobbning – så sätter du sopp för den