5 gemensamma nämnare hos par som skiljer sig
Fler än tidigare har valt att gå skilda vägar under pandemin. Kanske har man sett nya eller bortglömda sidor av varandra när man spenderat mer tid hemma? Man kan faktiskt löpa större risk att skiljas när man umgåtts mycket mer än vanligt, enligt tidigare undersökningar.
Vanliga orsaker som ofta nämns vid skilsmässa är att man vuxit ifrån varandra, någon varit otrogen eller dålig kommunikation.
Men hade du koll på dessa vanliga fallgropar?
5 fallgropar och lösningar på relationsproblemen
De flesta har fått erfara, eller är i alla fall medvetna om, att relationer är en färskvara som måste underhållas.
Parterapeuten Susan Pease Gadoua har skrivit flera böcker på ämnet och varnar för fem återkommande faktorer hos par som skiljer sig i ett inlägg på Psychology Today. Det rapporterar Kk.no.
1. De motarbetar varandra
I stället för att komplettera varandra så har man hamnat i ett tillstånd där man i stället motarbetar varandra. Till exempel kanske den ena klagar väldigt mycket på den andra och vill att partnern ska förändras till någon som personen inte är.
När man svartmålar, föraktar eller ser partnern som en motståndare kommer förhållandet inte att vara stabilt.
Kanske har krocken uppkommit av att den ena är duktig på att spara och den andra slösar, eller att den ena är känslostyrd och den andra tankestyrd? Hos par som skiljer sig är det oftast flera olika saker som de inte lyckas mötas i.
Lösning: Sätt dig in i din partners perspektiv och låt denne göra detsamma. Försök att kompromissa och mötas i allt som går. Se din partner som en lagkamrat snarare än en motspelare.
2. De pratar inte med varandra om känslor och behov
Hur gärna man än vill prata med sin partner om förhållandet så kan det vara lätt att dra ut på det. Många pratar hellre med sina vänner om förhållandet än med partnern. Kanske känner man sig bara missförstådd?
Men det är viktigt att kunna prata om känslor och behov för att båda ska må bra. Det går inte att ta för givet att ni kan läsa varandras tankar. Att förstå sina egna behov är också viktigt så att man inte bara tar hänsyn till den andras hela tiden.
Lösning: Det är lätt att man hamnar i en situation där man börjar kritisera varandra om man inte kommunicerar sina känslor och behov.
Men oavsett äktenskap eller inte så får man oftast bäst gehör om man undviker kritik som inte är konstruktiv. Med en vänlig fråga eller påstående känner de flesta att de vill finnas där och hjälpa till.
Säg vänligt ifrån om partnern gör någonting som du inte gillar, undvik föraktande kritik. Håll inte inne på känslorna, då är det troligare att ni kommer att bråka när de bubblar upp igen.
3. De slutar att umgås och göra saker tillsammans
Om det är någonting som gnager vill man kanske inte göra saker tillsammans. Kanske har man börjat att göra saker var för sig för att undvika bråk?
Det är dock viktigt att jobba sig igenom olika typer av problem eller svårigheter tillsammans för att relationen ska hålla.
Lösning: Ta tag i det som bekymrar om ni känner att ni glider ifrån varandra. Låt partnern få veta att du vill jobba på att ni ska komma närmre varandra igen och få bekräftat att den andre känner detsamma. Dra er inte heller för att prova parterapi.
4. De börjar se lösningar utanför förhållandet
När man glider ifrån varandra är det lätt att till slut börja se lösningar utanför förhållandet och distansera sig känslomässigt. Kanske känner man större tillhörighet hos vänner, när man bara fokuserar på barnen eller på jobbet?
Man kanske tänker att livet hade varit mycket bättre som singel eller i ett annat förhållande.
Lösning: Att bara undvika problemet löser det inte utan gör det bara värre. Ta tag i det som skaver eller tynger. Om det finns saker som kan bli bättre så bestäm dig för att jobba på det.
Om det inte går och skilsmässa är enda lösningen så prata igenom hur ni kan gå vidare på ett värdigt sätt.
5. De söker inte hjälp
Många par som slutar upp med att skiljas har aldrig sökt hjälp av någon professionell eller sökte hjälp för sent.
Givetvis fungerar inte parterapi för alla men i många fall kan det vara nyttigt för att få hjälp och uppmuntran att lufta problem och få verktyg för att förstå varandra bättre. Att hoppas på att saker löser sig själva är ingen bra strategi.
Lösning: Sök hjälp i tid, då ökar chansen att problemen går att lösa innan man ger upp och det är försent.
Många par vittnar även om att parterapi redan innan några större problem uppkommit kan göra underverk för förhållandet.
Se också – Studie visar: Så här träffas par som skiljer sig mer än andra.
Källa: Kk.no
Foto: TT