Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

Gör skilsmässan så enkel som möjligt – expertens bästa tips

17 jan, 2019
AvEmma Castman
Står du och din partner inför en stundande separation? Relationscoachen Michael Larsen tipsar om hur ni delar på er på ett så smärtfritt sätt som möjligt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vanliga varningssignaler i en relation som är på väg att ta slut är att skrattet och humorn har bytts ut mot en mer ansträngd känsla. Man tar förhållandet för givet och bråkar i tid och otid om samma strunt. Därtill växer sig känslan av ensamhet allt starkare – och det är då det kan gå utför på riktigt.

Känner du att det inte finns någon annan utväg än separation? Här är Michael Larsens fem bästa tips på hur ni göra skilsmässan så smärtfri som möjlig.

Relationscoachen Michael Larsen
Michael Larsen arbetar bland annat med att hjälpa människor som genomgår eller har genomgått en separation.

1. Var tydliga mot varandra

Om du har bestämt dig för att du vill bryta med din partner gäller det att du kommunicerar ut det rakt och tydligt. Tänk själv på hur du hade velat bli bemött i situationen och acceptera att beslutet både kommer såra och göra ont.

Annons

Det ligger i vår natur att vi inte vill skada andra människor, men det kommer att såra mer på sikt om vi inte säger som det är så fort som möjligt. Kom ihåg att tid är det dyrbaraste vi har – så undvik att slösa med den i onödan. Både för din, och din partners skull. Tänk också på att vara ärliga i kommunikationen om skilsmässa. Öppna upp och var transparanta om hur ni känner och tänker inför att gå skilda vägar.

2. Tänk på timingen

Även om det är viktigt att inte dra ut på beslutet om att skiljas är det av betydelse att tänka på timing. För det måste finnas utrymme för er att kommunicera och diskutera, känna sorg och ilska när beslutet fattas. Så – släpp för allt i världen inte bomben om att du vill skiljas på din partners födelsedag, och tänk på att hålla barnen utanför till en början.

När ni har bestämt er för att berätta för barnen är det viktigt att ni avsätter tid för det. Det måste få finnas utrymme för dem att ställa frågor och sörja.

Annons

3. Smutskasta aldrig varandra

Att gå skilda vägar bär på sårande känslor, så enkelt är det. Och även om det är lättare sagt än gjort är det viktigt att tänka på vad man gör med det som känns inombords. Skyll aldrig på någon annan för att det blev som det blev – inte din partner och inte era barn. Det kommer bara att skada och göra situationen svårare.

Det är inte fel att bli arg, men det kan bli fel om vi låter ilskan styra fritt. Används inte barnen som maktmedel för att komma åt varandra efter uppbrottet. Och smutskasta aldrig varandra framför era små. Det kan kännas skönt i stunden, men skadar garanterat på sikt. Det ligger nämligen i barns natur att skuldbelägga sig själva, och det kan i sin tur leda till att deras självkänsla och självbild påverkas negativt.

4. Tillåt er själva att sörja

Det finns en outtalad press från samhället om att vi ständigt ska känna lycka och tillfredställelse. Men varför och för vem? En skilsmässa är bland det värsta vi kan gå igenom. Det gör ont och kommer med både stress och oro. Kom därför ihåg att det är mer än okej att må för jäkligt.

Annons

Gråt ut, be om hjälp och tillåt dig själv att sörja. Ha bra människor omkring dig och ta hand om kroppen för att stärka psyket. Tids nog kommer du se ljuset i tunneln.

5. Ta professionell hjälp

Bara för att beslutet om att gå skilda vägar är taget betyder inte det att er relation aldrig mer behöver diskuteras. Framför allt inte om ni har barn ihop. Då kommer ni, vare sig ni vill eller inte, att behöva ha med varandra att göra under en lång tid framöver.

Ta därför professionell hjälp, tillsammans eller enskilt, för att på riktigt bearbeta det som har hänt. Med tiden går det kanske till och med att lära sig något av situationen?

Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

Hjärtekrossad? 8 tips på hur du går vidare efter ett uppbrott

5 saker du (omedvetet) gör som kan få din partner att må dåligt

Från trasig parrelation till föräldrateam – 9 konkreta tips för att lyckas

Annons