Håller inte dina relationer? Så vet du om det beror på dig
Håller aldrig dina förhållanden? Det kan bero på att du aldrig lärt dig forma nära relationer under barndomen.
För hur du ska göra för att bli omtyckt och hur du får kontakt med andra lär du dig redan som mycket liten. Allt beror på hur pass bra dina föräldrar klarat av att möta dina behov. Det kallas anknytning och den leder till att du antingen blir en trygg person utan större problem att knyta nära band, eller att du blir otrygg i dina relationer.
Är du undvikande?
– Det viktiga för barnet är att få närhet och beskydd och det anpassar sitt beteende för att få det. Om föräldrarna till exempel visar ogillande när barnet är ledset slutar det att gråta för att få kontakt.Vid 4–5 års ålder kan det redan ha lärt sig att ”det är inte bra att vara klängig”, säger psykologen Egil Linge.
De barnen får en otrygg-undvikande anknytning eftersom föräldrarna ger budskapet ”håll distansen så blir du inte avvisad”. Och det är också den metod som de omedvetet kommer att använda som vuxna när de vill skapa nära relationer. Det gör de genom att hålla avstånd: genom att anpassa sig, inte ge sig hän till 100 procent, kanske till och med genom att avsiktligt välja partners det inte går att komma riktigt nära. Problemen uppstår när deras relationer ska fördjupas och hålla längre än några månader – det är då den undvikande flyr.
Är du ambivalent?
Men alla otrygga människor undviker inte närhet. Motsatsen till de distanserade, undvikande människorna är de som kräver ständig närhet och uppmärksamhet: de med otrygg-ambivalent anknytning. De har haft föräldrar som varit nyckfulla och oberäkneliga. Ena stunden har de fått massor av uppmärksamhet, nästa ingen alls. Alltså har de lärt sig att de måste vara krävande för att få kontakt. De blir klängrankor som går jättenära från början, berättar allt om sig själva och vill vara i ständig kontakt med sin partner. Inte sällan slutar det med att de driver bort sin älskade med sin intensitet.
Men situationen för alla otrygga singlar är inte hopplös. För de flesta ordnar det sig till slut.
– Även om du har haft en otrygg anknytning kan den bli trygg bara du träffar en partner som du kan lita på. En sådan som säger att han ska komma fem och verkligen dyker upp. Då börjar dina mönster förändras, säger Egil Linge.
Läs också: Checklista: är din partner en psykopat
Gör så här!
Du kan också medvetet ändra ditt beteende. Här är Egil Linge tips:
• Våga göra tvärtom! Det är svårt att ändra känslor och tankar, men du kan påverka ditt beteende.
• Gå emot magkänslan! Att känslan säger ”det här är inte bra” betyder ju inte att det verkligen ÄR dåligt.
• Släpp kontrollen – först då är du dig själv! Det finns en föreställning om att det ska kännas ”rätt”, det ska komma en sorts kärlekskänsla snabbt. Prova att stanna kvar lite längre, träffa en person flera gånger. En del ger upp – då plötsligt träffar de någon.
Testa: Vilken anknytning har du?
Läs också: Test: Vilken anknytning har du?