Det handlar bråken med din partner om – egentligen
…
Har du någonsin tänkt att du och din partner bråkar över onödiga eller ”fåniga” saker? Det kan bero på att det egentligen är något annat som ligger bakom bråken.
För i ärlighetens namn – är det så störande att det står en tallrik på diskbänken, att det ligger strumpor på golvet i sovrummet, eller att tandkrämstuben är klämd på mitten att det är värt att fortsätta bråka rejält om, flera gånger om? Kanske bottnar det hela faktiskt i något annat?
Bråk hotar tryggheten i relationen
Terapeuten Jason Linder menar att han ofta träffar par där det är tydligt att konflikterna uppstår på grund av något helt annat än det som diskuteras. Att det i grund och botten har att göra med vårt stora behov av att ha nära och trygga relationer. Som vi vill skydda. Men att känslorna kan vara förvirrande.
När vi hamnar i diskussioner känner vi att det hotar tryggheten i vår relation och därför kan situationen bli laddad – snabbt. För att våra rädslor kickar in och tar över.
I tuffa diskussioner kan vi till och med uppleva det som att vi kämpar för våra liv, vilket kan få situationen att eskalera fort. Konflikten blir värre.
– Vårt behov av nära relationer och de kraftfulla känslor som följer med behovet tenderar att uppstå kraftigt och plötsligt, säger Jason Linder till Psychology Today.
Självklart kan man också bråka för att man är eller tycker olika, det är ofta så det börjar. Men det är hur man agerar med och mot varandra som väcker andra känslor – som kan leda till att någon känner sig låst, eller ”stänger av”.
Förhållanden tar inte slut av konflikter
Han menar alltså att bråken egentligen handlar om den känslomässiga tryggheten i ett förhållande. Känslan av hur mycket ens partner bryr sig om en och tryggheten i att hen kommer att finnas där. Och om rädslor för att bli sårad. När banden till varandra hotas så reagerar man, och det kan leda till mer bråk.
– Förhållanden som tar slut gör inte det på grund av konflikter, utan på grund av brist på närhet, minskad ömhet och tillgivenhet till varandra och minskad känslomässig lyhördhet. Som konflikterna kan leda till.
Hur man bråkar är avgörande
Att lära sig bråka på ett bra sätt kan därför vara avgörande för att ett förhållande ska hålla. Men det kan vara en utmaning. Forskning visar att par inte använder sin förmåga att kunna kommunicera med varandra när känslor svallar och man är mitt i ett bråk. Även om vi egentligen vet hur man kommunicerar bra.
Reaktionerna som kommer automatiskt i ett bråk gör istället att man lätt hamnar i ett negativt mönster av argumentation, outtalade känslor och förvirring.
– Du kommer förmodligen att reagera på känsla, och inte i stundens hetta komma på att du ska kommunicera på ett bra sätt när ni bråkar. Som att säga ”jag känner att …”, reflektera över vad som egentligen händer eller bekräfta att du hört vad din partner just sa.
Lär er bråka som ett team
Om man istället kan bråka som ett team, våga visa sig sårbara för varandra och dela sina rädslor menar terapeuten att det kan skapa starkare känslomässiga band till sin partner. Om man kan visa att man finns där, att man hör sin partner och kommer att stanna kvar så kan man bryta de negativa spiraler som bråken skapar och underhåller.
Att komma åt vad som egentligen ligger bakom konflikterna är en stor del i att komma vidare tillsammans. Även om det kan vara läskigt och obekvämt så är det oftast väl värt det.
– Att förlora kärleken i ditt liv eller att skada i dina viktigaste förhållanden är mycket dyrare än att arbeta med dem. Det kan bara vara den bästa investeringen du någonsin kommer att göra, säger Jason Linder till Psychology Today.
Källa: Psychology Today Foto: TT
LÄS MER:
Psykologens 3 bästa tips för att rädda relationen