Höj din charmfaktor: 4 steg till social succé!
Vad har Bill Clinton gemensamt med Tina Thörner? Båda har charm – en egenskap som ger dem fördelar i umgänget med andra. Med hjälp av experten Henrik Fexeus kan du lära dig hur de gör.
Henriks lilla charmskola:
1. Jobba med din självbild
En god självkänsla är A och O om du ska uppfattas som charmig. Den som känner att den inte duger sänder ut osäkra signaler som gör andra nervösa.
Men självkänslan går att träna upp. Här är en övning:
Börja med att göra en lista på sju saker du vet att du klarar av som du ska göra under en vecka. Sedan utökar du listan med något som innebär att du tar en risk – det räcker med att du bestämmer dig för att fråga killen som serverar dig kaffe hur han mår. Sedan kan du utöka listan med fler, och svårare, utmaningar för varje vecka. När du märker att du klarar mer än du tror växer självkänslan.
2. Visa att du är intresserad av andra
En hemlighet bakom charm är att vara genuint intresserad av andra människor. Självupptagna människor får inte många charmpoäng.
Så strunta i det där smarta du skulle säga och lyssna i stället uppmärksamt på personen du pratar med. Ta in personen – hur hon ser ut, vad hon har i händerna – för att hitta samtalsämnen. Tycker du det är svårt kan du förbereda dig innan ni möts och skriva upp vad ni kan prata om. Nicka och humma för att visa att du verkligen lyssnar.
3. Tänk på kroppsspråket
Prata samma kroppsspråk som personen du talar med. Vi känner oss alltid mest hemma med människor som liknar oss själva – och uppfattar dem som mer intagande.
Så tänk på hur personen du pratar med står, går och rör på sig. Härma inte, men anpassa dig så att ni har liknande kroppsspråk. Med andra ord: Studsa inte upp och ner i soffan om han sitter lugn och avslappnad och gå inte jättenära om han håller ett visst avstånd.
Om du tränar på att vara medveten om ditt kroppsspråk blir det till slut en del av ditt naturliga jag och du behöver inte ens tänka på det.
4. Var omtänksam
Charmiga personer har förmågan att göra så att vi känner oss speciella och utvalda. Det gör man genom att visa empati och omtänksamhet – gärna lite oväntat när personen du är snäll mot minst anar det.
Fundera på vad du kan ge av dig själv till andra. Sätt dem först och inte dina egna preferenser. Det svåraste med omtänksamhet är att det kräver tid. Varför inte bestämma att du ska göra en omtänksam handling om dagen i en vecka: bjuda en person på lunch, ta med en tidning hem till en förkyld kompis, ringa en äldre släkting…
Av: Anki Sydegård
Bild: Thinkstock