Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

Livscoachen: Så här ber du bäst om ursäkt

01 jun, 2014
En läsare som mobbat en klasskompis som barn vill söka upp henne för att säga förlåt. Men hur gör man? Karin Isberg, livscoach, stöttar och guidar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Pudla utan att ha svansen mellan benen! Karin Isberg, livscoach på MåBra, förklarar hur en äkta ursäkt bör levereras.

Fråga:

När jag gick i skolan retade jag ofta en klasskompis. Det var inga snälla saker jag sa och nu som vuxen skäms jag över att jag betedde mig så taskigt. Jag känner att jag skulle vilja kontakta henne och be om ursäkt, men samtidigt vet jag inte om det är det rätta heller. Egentligen gör jag det ju i så fall för min skull, för att jag vill visa henne att jag är en schyst person nu och att jag förstår att jag betett mig illa. Men hur kommer hon att reagera? Det kanske bara blir konstigt? Hon kanske bara tror att jag tycker synd om henne? Då kan hon ju känna sig kränkt igen. Vad ska jag göra?

Mille

Svar:

Först vill jag säga att det är stort och ödmjukt av dig att… >> läs hela inlägget här

Karin Isbergs förlåt mig-tips

Att be om ursäkt, och verkligen mena det, är en gåva vi ger till en annan människa. Med andra ord: Vi ger för att ge. Om vi håller fram en present till någon och säger: ”Du får den här, men bara om du ger mig en present tillbaka” – då är det ingen gåva. Då är det manipulation eller byteshandel. Och det fungerar på samma sätt med ursäkter: Om du vill ge en riktig ursäkt behöver du ge den utan att förvänta dig någonting tillbaka. Du gör det alltså för att visa godhet, inte för att själv få upprättelse. Hur den tas emot har vi dessutom ingen makt över, det enda vi kan ta ansvar för är oss själva.

Annons

1. Kolla läget. Tala om att du vill be om ursäkt och fråga om det är okej. Det är möjligt att den du sårat inte är redo att ta emot ursäkten, och då får du acceptera det. Om du blir arg över ett nej är det ett tecken på att du själv inte är riktigt redo att be om ursäkt. Kanske du i så fall mest är ute efter att lindra ditt eget dåliga samvete?

2. Fastna inte i bortförklaringar. Berätta att du är ledsen över att du har betett dig på ett sätt som har varit sårande. Ge dig inte in i förklaringar om varför du gjorde som du gjorde. Kom ihåg att ursäkten inte handlar om dig. Mottagaren vill känna din empati, inte få höra dina bortförklaringar. Det räcker att säga ”Jag är ledsen att det jag gjorde sårade dig. Det var inte min mening, jag förstod inte bättre då.”

3. Visa ödmjukhet. Fråga om den du sårat har något som hon eller han vill säga till dig. Om så är fallet så är du beredd att lyssna. Försök förstå hur det känns att vara den andra. Kanske kan du till och med säga: ”Jag förstår dig. Om jag hade varit du skulle jag ha känt samma sak.”

 

AV: Anna Sundesten

Annons