7 myter om lyckliga äktenskap – som kan förstöra ert förhållande
Alla har vi kanske någon typ av bild om hur det perfekta äktenskapet ser ut. Ska man tro romantiska filmer så handlar det kanske om par som aldrig bråkar, alltid finns där för att stötta varandra, uppvaktar varandra, för romantiska saker och har sex flera gånger i veckan …
Så gifter man sig själv … och har väldigt höga förväntningar och krav att leva upp till – om man har gått på de här myterna om hur det perfekta äktenskapet ska se ut vill säga. Och när man inte klarar det så känns det inget bra.
I alla relationer har man bra och mindre bra stunder
– Många tror att de har misslyckats i äktenskapet och är så uppgivna att de börjar känna att det inte är någon mening att försöka mer, säger psykologen Jill Weber till Psychology Today.
Som också menar att sanningen förstås är att alla långa relationer går igenom bra och mindre bra perioder.
– Det är viktigt att veta hur verkligheten ser ut så att du inte behöver känna dig som ett misslyckande varje gång du möts av den.
Som tur är går det förstås att jobba på relationen, och det är något man brukar få göra mycket i ett äktenskap.
10 myter om lyckliga äktenskap
Här är 10 myter om hälsosamma äktenskap som du inte ska gå på, enligt Jill Weber.
Myt 1: Ni ska göra allting tillsammans, hela tiden
Sanning: Tid tillsammans är viktigt för att bygga vidare på relationen men alla behöver också ha egna intressen. Tar man sig inte tid på eget håll, och man börjar tappa bort sig själv, är det lätt att bli bittra på varandra.
Däremot är det bra att ha gemensamma intressen eller att göra något ni båda tycker om att göra tillsammans då och då, för att fortsätta knyta an till varandra.
Myt 2: Ni kommer aldrig att bråka
Sanning: I hälsosamma relationer så har man konflikter men man lär sig att hantera dem på bra sätt. Ni kommer inte att tycka lika om allt och ärligt talat så kanske det är något som gör äktenskapet lite mer givande och spännande också.
Det viktiga är att ni lyssnar på och respekterar varandras åsikter och försöker hitta gemensamma lösningar.
Myt 3: Ni kommer alltid att stå varandra väldigt nära
Sanning: Precis som i andra relationer så går det upp och ner i ett äktenskap. Att känna sig nära varandra kommer ofta av att man har de intima konversationerna som lätt glöms bort i en stressig vardag. Man behöver fortsätta jobba på sin relation.
Visst kan man känna sig nära varandra trots att man kanske lever parallella liv hemma där den ena kollar tv medan en annan läser och så vidare, men vill man vara nära varandra på riktigt så behöver man stämma av läget med varandra kontinuerligt.
Myt 4: Ni kommer alltid prioritera varandras behov
Sanning: Ni är två olika individer men olika behov och rutiner. Ni kommer att behöva veta vad ni själva har för behov och försöka integrera dem med den andras för att båda ska trivas.
Var uppmärksamma så ni inte sårar varandra utan att tänka på det, prata om era olikheter och försök hitta rutiner som passar er båda. Och prata om hur ni känner och kan få varandra att må bättre.
Myt 5: Vi kommer ha sex flera gånger i veckan
Sanning: Precis som med andra upp- och nedgångar i en relation så varierar sexlusten i ett äktenskap. Alla vill inte ligga hela tiden. Och det är okej, så länge ni inte tappar sex och kanske framför allt närhet helt och hållet i relationen.
En del par ger upp för att det känns som att man har slutat helt med sex och aldrig kommer att ha det mer. Men det går att jobba fram sexlust igen – om båda vill jobba på det. Börja med att röra vid varandra ofta – hålla händerna och kramas.
Myt 6: Vi behöver tycka lika om politik, religion …
Sanning: Är man bara överens om att man inte behöver tycka lika, och kan respektera varandras åsikter, så kan olikheter göra äktenskapet mer intressant. Man få se saker från olika håll och världsbilden växer.
Myt 7: Om vi behöver parterapi är det kört
Sanning: Många blir hjälpta av att hitta gemensamma lösningar i parterapi, oavsett om man upplever att förhållandet man är i är bra eller dåligt för tillfället. Ofta söker man hjälp för sent däremot.
Ta hjälp av någon som kan hjälpa er hantera konflikter och hitta gemensamma lösningar i god tid. Och tro inte att det måste vara kört bara för att det periodvis kan kännas helt hopplöst. Vill ni båda jobba på äktenskapet så kan det lösa sig fint.
Källa: Psychology Today Foto: TT