Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

Lyssnar inte din partner på dig? Så når du fram!

05 nov, 2019
author Anki Sydegård
Anki Sydegård
Ung kvinna tittar på man som sitter bredvid henne och vänder sig bort
Ni tror att ni är överens, ändå blir det fel. Missförstånd är en vanlig stötesten i relationer. Så här kan ni undvika dem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ännu en dag. Ännu ett missförstånd. Hur du än gör och vad du än säger verkar det som om du och din partner pratar förbi varandra. Åtminstone i vissa frågor.

Och det handlar inte bara om situationer när ni är osams, utan om till synes enkla frågor som vem som ska gå ut med hunden eller vad som behöver handlas till middag. Plötsligt står du där och inser att det inte alls blivit, som du trodde det skulle bli. Samtidigt som din partner hävdar att ni ju var fullständigt överens om detta…

Du får en naggande känsla av att hen inte lyssnar.

Men det här är inte ett olösligt problem. Med hjälp av relationsgurun och psykologiprofessorn John Gottmans råd kan du få en bättre kommunikation hemma.

Börja med att välja ett bra tillfälle. Inte när din partners fotbollslag spelar match om SM-guldet, eller på morgonen när ni båda är på väg ut genom dörren. Det ska vara lugnt och ni ska se varandras ansikten. Sedan tar du upp det du vill säga.

Annons

1. Inled samtalet på ett trevligt sätt

Att använda en försonlig ton är a och o när ni börjar prata. Det kan verka självklart, men om man dras med surdegar i relationen är det lätt att börja med något sarkastiskt eller anklagande: ”hur skulle det vara om…” Däremot behöver du inte vara diplomatisk. Var rakt på sak – utan att kritisera din partner.

2. Var öppen för din partners synpunkter

Att acceptera fredstrevare och själv komma med dem hjälper er att nå fram till varandra. Så slå inte bort din partners synpunkter, utan lyssna och bekräfta dem. Använd fraser som ”Jag vet att det här inte är ditt fel”, ”Jag förstår vad du vill ha sagt”, ”Det låter förnuftigt”, ”Jag tror att vi i grunden menar samma sak…”, ”Jag förstår”.

4. Lugna ner er

Blir ni arga? Avbryt samtalet med detsamma. Men inte genom att bara ilsket stompa iväg, utan säg till på ett icke-konfrontativt sätt, till exempel: ”nu tycker jag inte vi kommer längre, jag måste ta en paus.” Börja inte prata igen förrän ni båda lugnat ner er.

Annons

5. Lyssna och kompromissa

Anledningen till att ni missförstår varandra kan vara att ni vill olika saker eller helt enkelt tycker olika. I en lång relation är det lätt att bli tankeläsare. Man tror man vet vad den andre vill och känner. Ofta precis det man själv vill. Red istället ut vad ni tycker ska gälla. Kan hunden vara ensam hemma i högst tre timmar eller i fem? Kanske kan ni enas om fyra? Sedan går det enklare att nå fram till varandra och lösa grundproblemet: Vem som ska ta den där hundpromenaden.

6. Kom ihåg att vi alla har svagheter och brister

Vägen till en fungerande kompromiss går över acceptans. Din partner kanske inte alltid är så hjälpsam och lyhörd som du skulle vilja, men det kan funka ändå. Om du blir medveten om brister och accepterar dem, blir det också lättare att se hur du ska nå fram med det du vill ha sagt.

Källa: 7 regler för en lycklig kärleksrelation av John Gottman   Foto: TT

Läs mer:

Sarkasm och 5 andra saker du bör undvika i ett förhållande

Bygg er relation på tillit – här är 5 gyllene regler

10 steg till en livslång relation

Annons