Män blir kära fortare än kvinnor – och är ofta först med att berätta det
I samhällets ögon har kvinnor, historiskt sett, uppfattats som mer känslomässiga varelser och män som mer logiska och rationella. Men stämmer det verkligen? Nej. I alla fall inte om man ser till studien Women and Men in Love: Who Really Feels It and Says It First? som sajten Broadly nyligen rapporterat om.
172 collegestudenter deltog i studien där man frågade heterosexuella män och kvinnor hur lång tid det tog för dem att bli kära, och hur lång tid det tog innan de sa ”jag älskar dig” till sin partner.
Läs också: Därför blir du kär i en viss person
Männen uppgav att de blev kära snabbare än kvinnorna, och även att de var snabbare med att deklarera sin kärlek. Detta till forskarnas stora förvåning.
”Kvinnor antas vara emotionella – ibland till och med för emotionella eller obetänksamma. Den uppfattningen blev extra tydlig när såväl männen som kvinnorna i studien felaktigt antog att kvinnor blev kära och sa ‘jag älskar dig’ snabbare än män”, skriver en av studiens författare, psykologen Marissa Harrison.
Resultaten tyder på att samhällets antagande om kvinnor som ”oförsiktigt emotionella” inte stämmer, och det överensstämmer även med forskarnas tankar om att en pragmatisk och försiktig syn på kärlek har en haft en adaptiv betydelse för kvinnor.
Läs också: 7 gyllene regler som får er kärlek att hålla
Enligt Marissa Harrison finns det alltså evolutionära orsaker till att kvinnor är mer avvaktande när det kommer till sina känslor och kärleksdeklarationer. Kvinnor har ett begränsat antal äggceller, runt 400 under den fertila perioden, medan män producerar miljoner spermier varje dag.
”Om en kvinna blir gravid med en dålig partner och inte får någon hjälp att ta hand om barnet skulle det bli både väldigt kostsamt och väldigt tidskrävande”, förklarar hon.
När det kommer till att säga ”jag älskar dig” menar forskarna att en av orsakerna kan vara att kvinnor är mer riskmedvetna än män.
Läs också: Så reagerar kroppen när du är kär – 7 solklara tecken
”Det är mindre sannolikt att en kvinna uttrycker sådana djupa känslor innan de känner sig tillräckligt trygga i relationen. Genom att avslöja att man älskar sin partner gör man sig sårbar eftersom vi aldrig kan vara säkra på att de känner likadant”, skriver Harrison.
Men Marissa Harrison tror också att det kan ha att göra med samhällets syn på manligt beteende.
”Man kan också hävda att normen för manlighet är att vara dominant och att leda, så det kan också ha med könsroller och samhällsnormer att göra.”
Artikeln publicerades först på ELLE.