Är du mellanbarn? Då är du troligtvis mest omtyckt av alla syskon
Först, sist eller mitt i mellan? Alla platser i syskonledet har sina för- och nackdelar. Men forskning visar att det finns vissa karaktärsdrag hos det mellersta syskonet som generellt är uppskattade av oss människor – vilket gör att de här syskonen har en tendens att bli väldigt ’likeable’.
Yngsta och äldsta barnet – så här är de
En storebror eller storasyster får ofta rollen som en extraförälder. I samband med att det kommer yngre syskon i tidig ålder vänjer sig storasyskonet med att få hjälpa till och ta ansvar. Detta gör att de växer upp och blir bestämda, ansvarsfulla och drivna individer.
Det yngsta barnet blir tvärtom ofta överbeskyddat av föräldrar – vilket kan leda till att de tycker omgivningen utanför hemmet är lite svårare att hantera. Dessutom har de flesta föräldrarna det bättre ställt rent ekonomiskt när minstingen växer upp, vilket kan göra tillvaron lyxigare än då äldstingen var ensambarn.
Detta gör att det yngsta syskonet ofta får en grundtrygghet som gör att de vågar ta mer risker och leva mer som de vill, enligt tidigare forskning.
Mellersta syskonet – därför är de bäst
Men hur står det egentligen till med alla mellanbarn där ute?
Spännande nog har det visat sig att mellanbarn får egenskaper som vi tycker om mycket hos andra människor.
I boken The Secret Power of Middle Children upptäckte författaren Catherine Salmon att ett så lite som ett av tio mellanbarn ser sina föräldrar som personerna som står dem närmst.
Detta intresserade henne eftersom hela fyra av tio uppgav samma när det handlande om det yngsta barnet i skaran – och häpnadsväckande sex av tio (64 procent) hos äldstningarna.
Även om det i sig kanske inte är något positivt, tyder det på att mellanbarnen ofta växer upp och blir väldigt självständiga och starka personer, menar författaren. De får generellt minst uppmärksamhet och blir varken satta på en piedestal eller curlade som de övriga syskonen.
Därmed får ofta mellisen med sig diplomatiska färdigheter i uppväxten, vilka gör det enklare för dem att skapa goda relationer senare i livet.
Bristen på uppmärksamhet hemma gör också att de istället tyr sig till människor utanför familjen. Det här tränar mellanbarnens sociala förmåga och gör dem till behagliga människor att ha runt sig, menar författaren.
Så kanske är det dags att skapa en ny definition av begreppet "mellanbarnssyndrom"?
Läs mer:
Experten: Så löser ni syskonbråk i vuxen ålder
Barnpsykologen: Dina syskon kan vara de viktigaste i ditt liv