Misstänker du att din partner är otrogen? Så ställer du frågan
Tycker du att det plingar till ovanligt ofta i telefonen? Att din partner smyger iväg när hen får ett sms? Att det är märkligt att hen jobbade sent i går – igen? Eller har du bara en skavande känsla om att något är fel?
Det kan vara knepigt – men ack så nödvändigt – att ta upp sin misstanke om att partnern är eller har varit otrogen. Men hur gör man?
– Min rekommendation är att berätta för sin partner om oron som man har, om den misstanke som uppstått, och be om hjälp att förstå hur det ligger till. Det förutsätter att man byggt upp en grundtrygghet i relationen som gör att man vågar konfrontera sin partner på det sättet, säger relationsexperten och parterapeuten Anneli Östling.
Frågor att ställa vid otrohet
Det är lätt att man i affekt anklagar partnern och är arg på grund av sin rädsla, utan att man egentligen vet om det finns fog för misstankarna, berättar Anneli Östling. Hon menar att det är viktigt att inte inleda samtalet med en anklagande, tråkig ton, utan i stället ta ansvar för den egna känslan som man bär på. Att våga visa sig sårbar och att ställa raka frågor på ett vänligt sätt är en bra början.
– Det skapar en förutsättning för att partnern är villig att stanna upp och hjälpa dig att förstå eller att partnern är mer villig att berätta om något olämpligt har hänt. Det kan vara en utmaning att behålla ett lugn och en vänlig ton i en situation då man känner sig orolig och är i affekt.
I ett väldigt anklagande läge kan man vara så mycket i sin rädsla att man inte ens hör vad partnern svarar, för att man kanske inte vill eller vågar höra svaret. Det här kan skada relationen till en oskyldig partner, berättar parterapeuten.
– Att visa tillit till en partner stärker, medan misstro kan bryta ned relationen. För en skyldig partner är det lättare att möta en arg partner. I en konfliktfylld situation kan man då fly i ilska, i stället för att ta svansen mellan benen och stanna för att berätta sanningen för sin livskamrat.
LÄS OCKSÅ: 12 vanliga bortförklaringar från någon som är otrogen
"Har du varit otrogen?" – så ställer du frågan
- Välj ett bra tillfälle då du och din partner har tid för att prata.
- Du kan inleda samtalet med att säga: "Jag skulle behöva ta en känslomässig risk med dig, och det är viktigt att du lyssnar färdigt då det här är svårt för mig att ta upp". Det är ett bra sätt att förbereda din partner, som då har svårare att vifta bort det som ska sägas.
- Därefter tar du ansvar för det du själv känner: "Jag upplever att du har förändrats… Det får mig att känna …. Jag skulle behöva att du berättar och hjälper mig att förstå….. Jag förväntar mig också att du ….. för att jag ska kunna slappna av och känna mig trygg med dig igen."
- Att vara modig, rak och förvänta sig ärlighet och hjälp från en partner inger respekt. Du bör också kunna förvänta dig att din partner vet och vill respektera var din gräns för svek går. Du behöver inte skämmas över att vara rädd för att förlora en kär partner. Är din partner mån om dig och din känsla av trygghet så kommer hen hjälpa till att trygga dig, genom att förklara eller vilja förstå.
Källa: Parterapeuten Anneli Östling
Håller tyst vid misstanke om otrohet
Anneli Östling berättar att många också försvårar för sig själva och reagerar med att tiga och lida vid misstanke om att partnern varit otrogen. Kanske är man rädd för att verka svartsjuk eller för att visa sig sårbar. Detta kan fördjupa känslan av otrygghet och misstanke.
– För en oskyldig partner kan det här upplevas som obegripligt och oskönt. Är partnern skyldig till svek så kan partnern i stället använda sig av den andras osköna beteende och skylla på att det är anledningen till att hen har verkat annorlunda. En skyldig partner känner sig alltså bättre om den andra har ett ogeneröst beteende.
LÄS OCKSÅ: Relationsexperten: ”Otrohet handlar om mer än för lite sex”
Snokar i partnerns telefon
Kanske börjar man leka privatdetektiv i jakt på saker som kan styrka ens misstankar, till exempel genom att snoka i partnerns mobiltelefon.
– Vid en stark misstanke kan jag tycka att det är förlåtligt att gå in i partnerns telefon. Men om det visar sig att hen är oskyldig så kan det ju slå bakut och skapa en misstanke åt andra håller i stället. Man behöver kunna stå för det man gör. Man kanske blir tvungen att förklara att "jag kände en så stark misstanke och blev rädd. Jag är ledsen att jag bröt din integritetsgräns, det är inget jag är stolt över. Jag ska välja att lita på dig".
För ett bra samtal är det alltså viktigt att vara rak och öppen med vad man känner samt att kunna förmedla vad man vill och önskar med samtalet och relationen.
– Om man blir otydlig med vad man vill och behöver så kan situationen förvärras och att partnern i stället blir irriterad än att vilja hjälpa dig att bli trygg igen. Det här kan också vara ett tecken på att man inte lyckats bygga en grundläggande trygghet i relationen. Det är bättre att våga ställa raka frågor och förvänta sig att en oskyldig partner skulle göra allt för att göra dig trygg igen.
Foto: TT/Shutterstock