Öppet förhållande – för vilka fungerar det?
…
Vi hör ofta om människor som lever ”alternativa samliv”. Vissa kan ha flera partners på en gång, andra par har sex med andra partners medan de är tillsammans. De här alternativen fungerar bra för vissa. Kanske är det till och med den enda lösningen för en del?
Utlopp för fantasier och önskningar
Sexologen och rådgivaren Ulla Aasland säger att en av anledningarna till att någon vill ha ett öppen förhållande kan vara kombinationen av säkerhet och stabilitet, samtidigt som den sexuella spänningen upprätthålls genom åren.
– Det ger en möjlighet att fortfarande få utlopp för fantasier, lustar och begär, och på det här sättet tillfredsställs de behov man inte får tillfredsställda i förhållandet man redan är i.
Men vad gör du om din partner plötsligt kommer med idén att ni ska träffa andra?
Gestaltterapeuten och sexologen Bianca Schmidt berättar att det här med önskan om ett öppet förhållande ofta visar sig ett tag efter att man har etablerat ett förhållande. Tanken på att bara ha en sexpartner för resten av ditt liv kan tyckas begränsande för vissa, och många tror då att en polyamorös eller öppen relation kommer att ta bort den begränsningen.
Andra har valt att leva polyamoröst eller i öppna förhållanden innan de gick in i en relation. Då letar de ofta efter en partner som vill ha detsamma.
– I öppna relationer kan du på ett sätt fortfarande behålla spänningen du får från nya partners, trots att du är i en stabil relation, säger Schmidt.
En form av längtan
Hon påpekar också att behovet av att vara med andra ibland kan bero på en form av längtan i ens egen relation. Oavsett om det är sexlivet som upphör eller andra saker som inte fungerar. Vissa ser en öppen relation som ”mildare” än att ta det stora steget att avsluta det helt.
– Om din partner vill ha detta och du är intresserad – hur ska du fortsätta?
– Det faktum att båda vill är en bra utgångspunkt. Det är mer komplicerat och i själva verket inte särskilt ovanligt att en av parterna vill ha mer, och att den andra så småningom går med på det av rädsla för att förlora sin partner. Sedan från början finns det en ömhet i botten som kan göra det svårt.
Enligt Schmidt är det viktigt att prata igenom alla tänkbara och otänkbara scenarier som kan uppstå om båda har en genuin önskan om att öppna upp förhållandet. Man måste fastställa några tydliga grundregler och komma överens om hur den öppna relationen ska fungera.
Handlar det bara om tillfälligt sex med slumpmässiga människor? Ska du träffa en annan person en längre tid – där det mer liknar ett förhållande? Bör den andra personen veta att varje gång du har haft sex? Finns det några saker som inte känns rätt? Kan du ändra dig om det blir för mycket?
– Här skiljer det sig mycket från par till par vad de behöver för att känna sig säkra. Lojalitet är också en sak att prata om – vart ska den ligga? Plötsligt kan det börja välta över till den nya partnern, och vem ska du visa mest omtanke för då? Det är lätt att tänka att ett öppet förhållande går bra, men när man sätter igång kan det utlösa svåra känslor.
Kan stänga förhållandet
Schmidt hänvisar till bra perioder i livet – där du känner dig oövervinnlig på en personlig nivå. Du är säker, stark och oberoende, och då kommer naturligtvis allt att känna bra. Men vi vet alla att du plötsligt kan hamna i en situation där du blir extra sårbar. Då kan det plötsligt vara mycket smärtsamt att tänka att din partner, som du behöver mest av allt i världen, ligger med andra.
– Det är också möjligt att stänga förhållandet igen och återgå till ett monogamt partnerskap. Jag har upplevt detta i terapirummet flera gånger, helt enkelt för att konsekvenserna av att ha andra partners har blivit för stora. Det kan snabbt bli en extremsport för det emotionella livet.
– Men vad händer om din partner vill träffa andra och du inte vill. Vad gör man då?
– Det är viktigt att vara ärlig om och säga tydligt nej om det är vad du verkligen känner. I en sådan situation kommer nästa fråga att vara: Är detta en avgörande faktor för någon av er? Ibland är det, eftersom det smärtsamma alternativet kan vara att du fortfarande går med på en öppen relation i ren rädsla, eller att den andra personen utför sådana handlingar i hemlighet – det vill säga att han eller hon är otrogen.
Inte skapad för en partner
Anders Lindskog, specialist i klinisk vuxenpsykologi och klinisk sexologi, håller med om vikten av att vara tydlig med vad du vill och vad du inte vill ha.
– Du måste antingen komma till en kompromiss, eller så kan ni behöva välja olika sätt om behovet i förhållandet inte längre är detsamma, säger Lindskog.
Han säger att vi människor inte riktigt är skapade för att hålla oss till samma partner hela livet, därför har vi alltid en nyfikenhet i oss som vill utforska andra människor.
– Och då är det svårt att definiera vad en öppen relation är, eftersom den finns i så många former – vi har en hel skala. Detta sträcker sig från människor som tycker att det är okej att deras partner flörtar lite med andra, till de som har sex med kollegor på en konferens eller som tänder på att partnern har sex med andra och vill höra om det när hen kommer hem.
Inte lika viktigt
Lindskog påpekar också att han ser en stor skillnad mellan par som bara vill ha mer spänning i vardagen och par som har varit tillsammans länge – där det kanske inte är den sexuella delen som håller paret tillsammans längre.
– För det senare exemplet är det tryggheten i varandra, barn, ekonomi och det faktum att de känner varandra såväl som får dem att hålla dem ihop. Då gör det inte så mycket att de har sex med andra människor, så länge de är överens om att det är tryggheten som gör att de håller ihop.
Han fortsätter att berätta att det idag är vanligare att människor byter partner.
– Det finns färre och färre som är tillsammans hela livet och då kan en öppen relation kanske vara en möjlighet för fler människor att stanna tillsammans längre.
– Är det en vanlig orsak till uppbrott – att den ena vill men inte den andra?
– Jag skulle säga så här: Den vanligaste orsaken till ett uppbrott är att ni inte trivs så bra tillsammans längre. En typisk situation är då att du känner för att träffa andra, och om din partner säger nej, kan det snabbt vara en dealbreaker. Om så är fallet finns det en stor chans att du inte mår särskilt bra i förhållandet sedan tidigare heller. Så nej, det är i allmänhet inte en vanlig orsak.
Av: Silje Helgesen/KK Foto: TT
LÄS MER:
10 frågor om sex som alla undrar över – men ingen vågar ställa