Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

Psykologen: 7 knep som får igång ett samtal

12 dec, 2019
author Anki Sydegård
Anki Sydegård
Ung kvinna ler och tittar på en annan ung kvinna som är halvt bnortvänd
Nu är det festsäsong – en fasa för många som tycker det är svårt att prata med andra. Här är råden som kan rädda situationen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Står du ofta där och undrar: Vad i fridens namn ska jag prata med den här människan om?

Det kanske till och med har lett till att du har svårt att ta kontakt med andra människor – och gör dig mer ensam än du vill vara.

Då är det här guiden för dig.

1. Var nyfiken!

Det behöver inte vara krångligt att få igång ett samtal. I grunden handlar det om att sänka kraven – och att vara nyfiken.

– Det är jättemånga som är rädda för att inte ha något att säga. Men det är en träningsfråga. En del har väldigt lätt för att prata, att ställa frågor och vara nyfikna, men för andra kommer det inte naturligt och då krävs lite träning, säger Anna Bennich, psykolog och författare till boken Att övervinna ensamhet.

2. Ställ frågor!

Faktum är att det är svårare än man tror att ställa frågor.

– Hur många bröllop och middagar har man inte suttit bredvid någon som inte frågar någonting, undrar Anna Bennich.

3. Följ upp!

Så fråga, fråga, fråga och sedan när det gått en tid: följ upp.

Annons

– Det ingår också under rubriken att visa intresse och att vara nyfiken på någon och kanske handlar det även om omtanke. Det faller sig mer naturligt för en del, främst kvinnor tycks ha det lite lättare, medan andra får träna en del. Hur gick det med det där, är ni friska nu, behöver du hjälp med något?

4. Associera!

Ett sätt att föra samtalet vidare är att associera.

– Jag brukar ha rollspel med mina klienter om hur man startar ett samtal – och hur man håller igång det. Det gör man till exempel genom att ställa följdfrågor, genom att ge något av sig själv och genom att associera, säger Anna Bennich och ger exempel:

– ”Såg du nyheterna att det är strejk i Frankrike? Ja, handlar det inte om transporter? Apropå transporter, hur ska vi ta oss till mötet imorgon?” Man kan associera sig vidare till andra ämnen.

– Sen får man komma ihåg att man faktiskt inte har hela ansvaret själv, utan måste få lite hjälp av mottagaren. Och får man inte det får man väl släppa det samtalet.

Annons

5. Acceptera tystnaden!

Och kom ihåg: det är inte så farligt om det blir tyst.

– Det är vanligt att det blir tyst ibland och då får det vara så också. Och det upplever inte bara människor som är ensamma utan det upplever alla. Det är ju jobbigt att vara med folk ibland.

6. Sänk kraven!

Det är här prestationspressen kommer in. Sänk kraven, så blir det också lättare att få igång ett samtal. Ni behöver inte lösa världsproblemen eller skämta så ni kvalificerar er till svenska humorpriset.

– Om man också tänker sig att målet inte ska vara att vi har ett fantastiskt, flytande samtal, utan bara att ”jag ska snacka lite och fråga något den här lunchpausen”. Ge det tio minuter så får du utvärdera det efteråt.

7. Välj enkla samtalsämnen!

Ge dig inte ut på djupt vatten, redan från början. Håll samtalet lätt och lite ytligt.

– Ta allmänna, lite lättare frågor först: vädret, vad ni ska göra på semestern, varifrån kommer du? De mer personliga frågorna kommer lite senare, då man pratat lite med varandra. Börja till exempel inte med ”tänker du ofta på döden?”, säger Anna Bennich.

Några ämnen som kan fungera är:

  • Gemensamma intressen: Jobbet (om ni är kollegor), sophämtningen, nya hyrorna (om ni grannar) och så vidare.
  • Nyheter
  • Tv-serier
  • Böcker
  • Platser du har varit på
  • Fråga om tips (på restauranger, resor, filmer…)
  • Barnen

Foto: TT

Läs mer:

Andrea: Jag stammar – tänk på det här när du pratar med mig!

Pratar du med dig själv? Grattis – då är du är smart!

8 saker introverta hellre pratar om på minglet

Annons