Relationsexperten: Här är kriserna ert förhållande kan överleva
Alla som någon gång har varit i en längre relation vet att relationer kräver hårt arbete och engagemang. Det är inte alltid en dans på rosor och i vissa fall slutar det med att relationen dör.
Ungefär hälften av alla som gifter sig kommer att skilja sig enligt SCB. Det är en hög procentsats och det är lätt att fråga sig; Skiljer vi oss för lätt?
Läs också: Gifta ger upp för lätt – skiljer sig i onödan
En kris kan förklaras som något som får dig att tvivla på dig själv/din partner och din relation. Orsaken kan variera.
– En del tycker att det krisar för att man inte har kontroll över vad partnern gör, andra tycker att en kris är när ett svek har skett. Det kan vara otrohet, känslomässig eller fysisk, och det kan vara svek där man känner sig ensam och utlämnad i relationen, säger Charlotte Sander, samtalsterapeut och relationsrådgivare som driver Relationsexperten.se.
Läs också: 6 tecken på att det är dags att skiljas
Den vanligaste krisen i en relation är att tilliten brister och att det man en gång hade inte längre finns kvar eller att ens partner inte längre är engagerad i relationen utan har istället vänt sig bort. Charlotte Sander menar dock att det inte måste handla om otrohet, utan istället att den andra partnern har stängt av och slutat vara lyhörd och nyfiken.
– Man har helt enkelt tappat varandra längs vägen och dialog, teamkänsla och vänskap har fått sig en törn.
En kris kan uppstå efter att nyförälskelsen har lagt sig
Charlotte Sander berättar att hon ser många par som går igenom en kris efter att deras nyförälskelse har lagt sig. Den ena partnern har längtat efter att nå till vardagskärleken medan den andra saknar passionen och den himlastormande känslan som en förälskelse ofta innebär.
– Det här kan göra att det blir obalans och framförallt så skapar det otillräcklighetskänslor hos båda. Den som vill ha vardagskärleken förstår inte vad den ska göra för att duga och bli älskad som den blev under förälskelsefasen. Och den som saknar passionen tycker inte att partnern längre är tillräcklig och finner sig själv dessutom otillräcklig i att inte vilja eller kunna vara i vardagskärleken, säger Charlotte Sander.
Läs också: Osund relation till kärlek? Här är 8 tecken
Det är normalt att inte ständigt känna sig kär i en relation
Många som har varit tillsammans med sin partner under en längre tid vittnar om att de inte alltid känner sig kära. Det är en vanlig känsla och något som enligt Charlotte Sander oroar många par. Hon menar att vi har gått på myten om att man hela tiden ska känna sig kär och direkt tror att något är fel när den känslan inte finns där hela tiden.
– Allt går i cykler men vi inser inte alltid det och kan heller inte alltid acceptera att det är så.
Kriserna som i många fall är omöjliga att ta sig igenom
– När man inte kommer vidare utan får en permanent kris som beror på att man inte kan glömma, kanske inte kan förlåta eller nå någon slags acceptans av det som har utlöst krisen. De är i princip omöjliga att ta sig igenom, säger Charlotte Sander.
Läs också: Så vet du om relationen kommer att hålla
De svåraste kriserna, menar hon, är när det finns en obalans i viljan att ta sig igenom krisen. Att den ena personen drar ett tyngre lass än den andra.
– Jag tror att om löften om och om igen sviks så tappas respekten och det är svårt att hitta tillbaka. Tilliten når en punkt där den inte går att bygga längre och ofta är den punkten ganska tydlig när man når den. Man vet plötsligt att man är färdig och klar.
Hur vet man när det är dags att lämna?
– Självklart om det förekommer fysisk eller psykisk misshandel. Missbruk. Om det finns en pågående otrohet som fortsätter och när man har kommit fram till att man inte längre har så mycket gemensamt. Dessa är de så kallade grå skilsmässorna, säger Charlotte Sander och fortsätter:
– Men men kan skiljas som vänner och faktiskt önska varandra lycka till, ärligt menat. Men att vi skiljer oss för enkelt idag tar jag avstånd från. Kanske är det enklare på det sättet att vi idag inte är lika ekonomiskt beroende. Men det hjälper ingen att påstå att vi skiljer oss för enkelt, jag träffar ju dagligen människor som upplever att skilsmässan är det absolut värsta de har gått igenom.
Läs också: Så påverkar din uppväxt hur du är i en relation
Istället säger Charlotte Sander att hon vill att vi ska vara mer proaktiva men framförallt inte stressa in i relationer vilket hon märker att många gör idag.
Relationsexpertens 3 tips för att klara en kris:
1. Break it and make it
– När man är i en kris så är det ju lite ‘break it or make it’. Om man istället tänker ‘break it AND make it’, alltså inser att just i den här krisen, som ju kan vara så smärtsam och förkrossande, så ges man också en chans att kanske för första gången på mycket länge verkligen prata med varandra och det kanske är första gången på lika länge som man verkligen ”ser” varandra.
2. Ta chansen att tala utifrån dina egna känslor och erfarenheter
– Det kanske inte längre finns något hemlighetsmakeri och skulden kanske lättar när sanningen är framme. Att ta chansen och utifrån sig själv berätta precis vad man själv burit på, längtat efter och kanske sett, känt och tänkt kan vara det som blir det där ‘AND’.
3. Våga vara ärlig, men anklaga inte
– Många rädslor och tassandet på tå för varandra försvinner när hela relationen ställs på sin spets och man är så, så nära att lämna varandra. Det här kan vara till fördel också; om man kan hålla sig till samtal och inte anklagelser, och faktiskt har en vilja att ta ansvar, både för sig själv och relationen. Att äntligen få berätta och kanske också få bekräftat det man känt eller tänkt länge kan vara det som också gör att man kan lägga det här bakom sig.
Artikeln publicerades först på Femina.
Tankar som kan förstöra er relation
Läs också: Tankar som kan förstöra er relation