Relationsexperten: Så bryter du den obekväma tystnaden
Middagen är framdukad på köksbordet som är prytt med en fräsch blomsterbukett. Där står fat och skålar med ångande varm mat som luktar gott. Det är fredagskväll och en flaska vin är måltidsdryck. Två ljus sprider ett milt sken över bordet.
Ni lägger upp mat, häller upp vin. Det enda som hörs är besticken som skrapar lite mot tallrikarna när ni äter under tystnad.
Är det här en trevlig kväll? Det beror nog på hur omständigheterna är för övrigt denna kväll vid middagsbordet.
Tystnad kan ju stå för så mycket. Den kan vara rofylld och avkopplande, ja riktigt skön. Men tystnad kan också upplevas som obehaglig, pressande och olustig. Den kan få oss att må dåligt, känna oss nervösa eller bortstötta och avvisade. Tystnaden kan göra oss frustrerade, ledsna eller arga.
– Vi människor är ju olika och en del har ett större behov av att prata. En del är introverta och en del är extroverta, säger relationsexpert Maria J Bratt och fortsätter:
– Om man ska generalisera kan man väl säga att kvinnor oftare har lättare för att prata, speciellt när det handlar om känslor. Men det behöver inte hänga ihop med könet utan med personligheten. Det kan också bero hur det har varit i familjen du har växt upp i.
Tystnad och prat varierar i ett förhållande
– I början av en relation när man håller på att lära känna varandra är det ofta så att man pratar mer. Man kan känna ett behov att berätta om sig själv och att få veta mer om den andra. Efter ett långt äktenskap känner man varandra väl och behöver inte alltid säga så mycket eftersom man vet vad den andra tycker och tänker.
Många kan nog känna igen att det blir tyst hemma när barnen flyttar hemifrån – småbarnsåren och tonårstiden med liv och rörelse och ständigt behov av både utbyte av praktisk information och även högljudda diskussioner är plötsligt över. Likaså kan pensioneringen innebära en förändring – tidigare har man mestadels haft kvällar och helger att prata på, nu har man hela dagarna tillsammans och kanske blir det tystare då.
Prata ut under promenad
Är tystnaden ett problem kan det vara läge att göra något åt den, vare sig bara en av er eller både känner att tystnaden är oönskad.
– Det kan vara påfrestande för relationen och lösningen är förstås att prata med varandra. Det känns kanske inte alltid så lätt, så det gäller att välja rätt tid och rätt plats, råder Maria.
Sådana här samtal bör hållas i lugn och ro, när inget annat stör. Det kan vara en god idé att säga till i förväg att man vill prata om något viktigt och bestämma tid och plats för detta.
– Det kan till exempel vara bra att ta en promenad och prata. Att man rör på sig när man pratar kan släppa spänningar och göra det lättare att prata. För en del människor är det enklare att ha sådana här samtal utan att ha ögonkontakt och då är det också bra att gå och prata, säger Maria.
Om du upplever att du har svårt att få respons från din partner är det viktigt att inte vara kritisk och anklagande, menar hon. Att starta ett gräl är sällan konstruktivt.
– Istället för att klaga på din partner förklara varför det är viktigt för dig att prata och få veta vad hen tycker om något.
Testa din partners intresse
Ibland kan det behövas lite knep eller hjälp på traven för att samtal ska komma i gång.
– Fråga om din partners intressen! Läs samma bok, se en film eller ta upp en artikel i tidningen så att ni får något att diskutera. Prata politik. Skaffa en gemensam hobby, gör en resa, tipsar Maria.
Många kan uppleva att det alltid är de som måste inleda ett samtal för att det ska bli av – och det kan förstås kännas jobbigt att jämt vara den som tar tag i allting.
– Man har ofta olika roller i ett förhållande där den ena kan vara mer drivande än den andra. I ett förhållande är det viktigt med acceptans och kanske får man acceptera att det är så, säger Maria.
Om man inte vill det eller tycker att man har kört fast kan det vara ett alternativ att söka professionell hjälp, antingen på egen hand eller tillsammans hos familjerådgivare eller parterapeut.
Prata med fler än din partner
Maria menar också att det är viktigt att prata med andra människor än partnern, samtal med vänner, släktingar och arbetskamrater är också viktiga och givande.
– Din partner kan inte alltid uppfylla hundra procent av dina behov.
Är det så att man har uppenbara problem att kommunicera eller helt enkelt upptäcker att man inte längre har så mycket gemensamt och därför heller inget att prata om kan det vara skäl att separera. Att leva i en tystnad som är tom, tråkig och otrivsam mår ingen bra av. Men man ska inte heller vara rädd för tystnaden.
– I en god och trygg relation kan man dela tystnaden och tycka att den är skön. Att äta middag, titta på tv eller läsa varsin en bok under tystnad kan det finnas ett fint samförstånd i. En blick, ett leende eller att man håller varandra i handen gör att man inte alltid behöver säga något, förklarar Maria.
Att prata mycket är inte bara positivt:
– Ett ständigt babblande då någon bara pratar för att munnen ska gå utan att säga något vettigt kan vara väldigt tröttsamt. Då är det kanske inte konstigt om partnern bara lyssnar med ett halvt öra eller helt enkelt stänger av.
Text: Annette Bülow Foto: TT
…
Läs mer:
Psykologen: 7 knep som får igång ett samtal