Har du och din älskling olika kärleksspråk? Så löser ni det
Alla är olika, så även i hur vi förmedlar och tar till oss av kärleksfulla handlingar och ord. Detta kallas för kärleksspråk, och handlar alltså om hur man som individ naturligast uttrycker och mottager uppskattning på.
Att ha koll på hur man själv, och ens partner, kommunicerar kärlek kan vara avgörande för att en långvarig kärleksrelation ska kunna utvecklas. Men med det sagt behöver man inte alltid ha samma kärleksspråk för att det ska gå – men det kan behövas lite extra jobb, förklarar Jenny Holmström, grundare av relationsappen Coupleness.
Test: De fem kärleksspråken – vilket har du?
MåBra har tidigare listat och närmare förklarat samtliga fem språk här. Ofta har vi människor ett primärt språk, och ett sekundärt, som vi använder för att visa vår kärlek. Det språk som vi själva använder för att ge kärlek på är också det språk som vi helst vill ha kärlek på.
Troligtvis känner du igen dig i en eller flera av dessa:
- Komplimanger och uppskattande ord
- Avsätter tid för varandra
- Ger gåvor
- Utför tjänster
- Fysisk närhet
Vill du testa vilket kärleksspråk du troligtvis har, se hit.
Hjälp! Min partner och jag har olika kärleksspråk
Hur gör man då om det visar sig att din partner mår bra av komplimanger och bekräftande ord – medan du själv helst kommunicerar kärlek genom tjänster? Steg ett blir givetvis att just uppmärksamma varandras likheter och skillnader, säger Jenny Holmström, som tillsammans med relationsexperter på Coupleness skrivit mycket om ämnet.
– Bara att uppmärksamma sina olikheter på den här fronten kan göra så att en stor del av frustrationen släpper. Sen handlar det om att försöka hjälpa varandra att förstå.
"Supergulligt, men jag störde mig ändå"
Jenny förklarar hur hon menar genom att dela med sig om en personlig situation från sin egen relation:
– Jag är en otrolig blomnörd, men jag har aldrig gillat röda rosor. Men min sambo gjorde det, och vid flera tillfällen då han ville visa sin uppskattning köpte han hem fina buketter av just – röda rosor. Supergulligt förstås, men det störde mig ändå. Till slut tog jag bara mod till mig och sa på det gulligaste sätt tänkbara att jag faktiskt inte tycker om dem.
Idag är det något de kan skratta åt, och Jenny får numera buketter som hon gladeligen ställer fram i sin finaste vas.
Ens kärleksspråk kan variera över tid
Men hur gör man om det känns konstlat? Faller det sig inte naturligt att föra sig med exempelvis flörtiga ”jag måste ha dig”-kommentarer så kan det ju vara svårt att ge ifrån sig detta på ett bekvämt och trovärdigt sätt.
– Förstås går allas gräns någonstans, men för många kan det nog hjälpa att veta att man verkligen gör det för den andres skull. Det kan ju vara så att man tycker det är svårt för att man inte vet hur den andra hade reagerat. Parallellt kan du fortsätta med att visa det kärleksspråk som känns mest naturligt för dig medan du övar på din partners kärleksspråk, säger Jenny och fortsätter:
"Ledorden autentisk och specifikt för din partner"
– Precis som med mycket annat nytt kan det ta tid innan det sätter sig och känns naturligt. Exempelvis om din partner gillar gåvor och det känns konstlat att köpa ett fint smycke för sakens skull kan du tänka på vad din partner faktiskt gillar i vardagen; hobbies och annat med ledorden autentisk och specifikt för din partner. Det kommer att hjälpa dig.
Det är också så, menar Jenny, att hur man kommunicerar kärlek kan variera genom livet, och skilja sig mellan relationer. Under en viss period kanske fysisk närhet är högt prioriterat, medan att avsätta tid för varandra senare i relationen kan komma att bli det finaste som finns.