Så hanterar du en långsint partner – 4 tips från psykologen
Att vara långtsint ses sällan som en charmig egenskap. Långsinthet och ältande av gammalt groll kan skapa mycket irritation och frustration i en relation. Går din partner runt med argrynka i pannan i flera dagar efter att ni bråkat? Kanske drar hen i tid och otid upp flera år gammalt groll? Psykologen och parterapeuten Sandra Guteklint förklarar att det inte är helt ovanligt att gamla oförrätter seglar upp till ytan då och då.
– Det kan vara någonting som hänt i början av relationen, som du eller din partner håller emot varandra och ibland kanske slänger fram som ett trumfkort, säger hon.
Vissa är mer långsinta än andra
Att vissa är mer långsinta än andra beror på att vi har olika känsloliv. Vissa har en tendens att älta negativa känslor som ilska, bitterhet och besvikelse mer än andra.
– Vi är alla väldigt olika känslomässigt och vissa personer har mer rörliga känslor. Det vill säga att de lättare blir oroliga, rädda och ledsna. Då växer också negativa känslor lättare och man har lättare för att återkomma till negativa minnen och upplevelser. Långsinthet kan också bero på låg självkänsla, att man känner att man inte är tillräcklig eller att man känner sig utsatt på något sätt.
Kan leda till brist på förståelse
Sandra Guteklint förklarar våra känsloliv som att sätta alla nio grundkänslor i en egen hiss i en tiovåningsbyggnad. Vissa personers hissar åker upp och ner hela tiden och har lätt för att åka upp till våning tio. Andra personers hissar rör sig inte särskilt mycket eller står still på våning två–tre hela tiden.
– Står dina hissar mer still kommer du inte bli särskilt känslomässigt berörd när något inträffar. Du är helt enkelt inte funtad på det sättet. Det betyder inte att du är känslokall, utan vi reagerar bara olika känslomässigt. Det kan vara otroligt frustrerande i en relation eftersom vi gärna tror att andras känsloliv ser ut ungefär som vårt.
För den vars hissar lätt åker upp till högsta våningen kan det dröja innan hissarna landat på en lägre våning igen.
– Då kan det såklart bli en brist på förståelse. Partnern tycker kanske att den andre överreagerar och "ska släppa det", säger Sandra Guteklint och fortsätter:
– Många långsinta personer kan i sin tur vara lite rädda för att släppa taget för att det då känns som att de har glömt eller förlåtit. De har en stark känsla för rättvisa och kan ha svårt att släppa taget innan de upplever att de fått upprättelse eller kompensation. Men värt att komma ihåg är att det ofta är den långsinta själv som påverkas mest negativt av sitt eget ältande.
4 steg till att släppa och gå vidare
Är din partner långsint? Eller kanske du själv? Här är parterapeuten Sandra Gutenklints tips för hur ni pratar om det och går vidare.
- Om din partner är långtsint, upprörd eller arg så behöver hen känna sig förstådd. Känner man sig inte förstådd så kommer man ingenvart. Försök sätta dig in i vad din partner har upplevt genom att låta hen berätta. Vad är det som gör att hen har svårt att släppa taget? Är det kopplat till självkänslan? Känner hen sig kränkt eller påhoppad? Har hen lätt för att älta? Bekräfta hens upplevelse och visa att du har förstått. Men – det betyder inte att du håller med om vad hen säger.
- I nästa steg kan du behöva hjälpa din partner att se situationen ur ditt perspektiv. Fråga: "Är du beredd att höra hur jag ser på det?". När det gäller oss själva har vi en tendens att se till situationens omständigheter, att det var omständigheterna som gjorde att jag betedde mig på ett visst sätt. När vi ser på andra tänker vi dock oftare att deras agerande beror på hur de är som personer. Vi har många gånger svårt att köpa den andras utsaga om vad hen kände och tänkte eftersom vi kan vara så fast i vår egen version.
- Det finns en gräns för hur mycket man kan prata om någonting som har inträffat. Det måste finnas en punkt någonstans. Det kan bli oerhört destruktivt att låta en händelse komma upp om och om igen. Säg: "Vi har pratat om det här många gånger och vi kommer inte längre. Jag förstår att du blev besviken/sårad, men det är inte okej att dra upp den händelsen varje gång du blir arg". Du har rätt att säga att "nu måste vi sätta punkt".
- Prata om
vad ni kan göra för att det inte ska bli så här igen. Någonting gick
på tok och det är viktigt att förstå vad
var det som hände i den situationen. Vad kan ni göra gemensamt för att det
inte ska bli så igen?
LÄS OCKSÅ: 6 personlighetsdrag som ökar risken för skilsmässa
Foto: TT/Shutterstock