Så hanterar du kollegor som sprider negativ energi
Gnällspikar, bulldozers, myglare… det finns många olika sorters energitjuvar, i alla sammanhang. Privat kan man välja vilka man vill omge sig med, på jobbet är det lite svårare.
Vanligast är kanske gnällspiken. Ett bra insteg för att lättare kunna hantera kollegan som alltid hittar något nytt att klaga på är att komma ihåg att de sällan gör det för att medvetet sprida negativ energi. Ofta är de inte ens själva medvetna om vilka konsekvenser deras sinnesstämning för med sig.
– Det finns de som alltid bara fastnar i det negativa, och aldrig kommer därur. En del har mer ljus i sinnet, medan andra drar åt det negativa. Om det har varit många påfrestningar och man är lagd åt det negativa hållet så fastnar man lätt i gnälldiket. Det behöver inte vara för att vara dum, men det vi känner kommer ut i vår kommunikation, säger Lena Skogholm, beteendevetare som föreläser om konflikter på arbetsplatser till DN.
Här är några andra tips för att hantera gnällspiken och de övriga energitjuvarna.
Så hanterar du jobbiga kollegor
Fundera över var problemet ligger – egentligen
Att man stör sig på någon är inte ovanligt. Men det är inte alltid nödvändigtvis hos den andra som problemet ligger. Kanske är det något annat som skaver i er relation? Olika sätt att kommunicera, en olöst konflikt eller något annat. Fundera över vad det är som irriterar dig – är det vad personen gör, eller ligger något annat bakom?
Försök sätta dig in i energitjuvens situation
Vad är det som ligger bakom beteendet? Ibland ligger problemet utanför arbetsplatsen. Kanske räcker det att personen känner sig genuint lyssnad på för att hjälpa dem ur hjulspåren.
Ställ öppna motfrågor istället för att gå till motattack
Det kan också vara en idé att fråga energitjuven vad hen tycker har fungerat bra, eller åtminstone mindre dåligt, för att få en mer positiv ton i samtalet. Det gör att personen själv kan försöka komma med en konstruktiv lösning. Att gå till motattack gör sällan saken bättre.
Ta stöd från chefen
Kom ihåg att din chef har skyldighet att plocka upp konflikter och samarbetssvårigheter på arbetsplatsen. Om det påverkar verksamheten negativt måste det lösas. Det finns också risk för att den dåliga stämningen spiller över på hela gruppen.
Förebygg negativa situationer
Är du chef själv kan det vara en idé att avhandla vissa saker enskilt redan innan större möten, om du har medarbetare du vet ofta klagar eller har en tendens att ta över. Personen i fråga känner sig lyssnad på och ni kan chans att hitta konstruktiva lösningar utan att resten av gruppen drabbas av negativ energi och mötet drar ut på tiden.
Var ärlig
Hoppas inte för mycket på att problemet löser sig av sig självt. Om inget av ovan hjälper, markera att det här drabbar andra och att det inte är ett ok beteende.
Så har distansarbetet påverkat stämningen på våra arbetsplatser
När många arbetat hemifrån under pandemin har relationsproblemen mellan kollegor minskat en del. Framför allt eftersom man inte berörs av alla kollegor på samma sätt. Andra konflikter har ökat, såsom missförstånd bakom skärmar och klumpiga zoommöten. Det är också svårare för en chef att uppfatta små nyanser, så det gäller att ha regelbundna avstämningar och fingret i luften för att alla ska må bra.
Foto: Jarowskij
Källa till tipsen: Chef, samt Thomas Jordan, lektor i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet och Lena Skogholm, beteendevetare och föreläsare om konflikter på arbetsplatser/DN