Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

"Hos din eller min släkt i år?" Så tacklar ni julens familjedilemman

09 dec, 2024
author Emelie Isacsson
Emelie Isacsson
Äldre par tar emot yngre par i hallen
Julen är mysig – oftast . Men i juletid kan relationer också sättas på hårda prov. Hur kompromissar vi med julfirandet utan att köra över oss själva? Är firandet med partnerns avskyvärda släktingar obligatoriskt? Parterapeuten Åsa Nyvall reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Psykologen tipsar – så hanterar du konflikter kring julenBrand logo
Psykologen tipsar – så hanterar du konflikter kring julen

Kör ni benhårt med varannan jul hos respektive familj? Eller flänger ni runt som dårar för att hinna titta in och önska god jul hos både föräldrar, vänner och grannar? Kanske ger ni upp julen, packar solbrillorna och drar till Thailand?

Julen kan vara underbar – eller alldeles, alldeles dötrist och långtråkig. För en fröjdefull jul gäller det att stanna upp och fundera kring dina egna behov och vad som är viktigt för just dig, menar parterapeuten och samtalsterapeuten Åsa Nyvall.

– Om du kunde vara hundra procent trygg i att ingen blev besviken, om det inte fanns några förväntningar på dig och du bara kunde utgå ifrån vad du vill, hur skulle du vilja att december månad och julafton såg ut då?

Annons

Varannan jul hos respektive familj

Försök att först komma fram till dina egna önskemål och lyft sedan frågan med till exempel din partner.

– Antingen upptäcker ni genom samtalet att det är ganska enkelt att finna lösningar som gör att ni båda får det så bra som möjligt, eller så får du kanske en ny förståelse som gör att du kan ge dig hän, känna glädje och faktiska tycka om det julfirande som din partner önskar när du insett hur viktigt det är för din partner.

Porträtt av Åsa Nyvall
Samtalsterapeuten Åsa Nyvall reder ut vanliga familjedilemman kring jul.

Det är viktigt att inte kompromissa sönder firandet, tycker Åsa Nyvall, eftersom ni båda då riskerar att bli missnöjda.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

– Försök hitta en kompromiss som gör att båda två blir helt nöjda med något av det ni får. Kommer ni till exempel fram till att ni ska fira varannan jul hos respektive familj så blir det en fin kompromiss som bygger på att du får hundra procent den här julen och din partner får hundra procent nästa. Eller så kan julmorgonen vara hundra procent av vad du önskar och jullunchen hundra procent av det som din partner önskar.

Annons

När du avskyr partnerns släktningar

Men om du verkligen avskyr din partners släktingar, måste du verkligen åka dit och äta köttbullar med ett leende på läpparna varannan jul?

Det finns två vägar att gå, tycker Åsa Nyvall. Antingen äger du dina känslor, står stabil och talar om för din partner att du inte kommer fira jul med dem. Att det inte känns bra för dig och att ni därför behöver samtala om hur ni ska kunna må bra i er relation trots att jularna då mest troligt kommer firas på olika håll. Om släkten kommer med frågor får du helt enkelt säga som det är.

Eller, vilket Åsa Nyvall först skulle rekommendera, så accepterar du att din partner faktiskt kommer med ett paket.

– Många saker kommer med en partner. Det kan vara familj, barn från en tidigare relation eller sår som inte är helt läkta. Du kan behöva hitta en acceptans i att du inte lirar med alla eller gillar allt i paketet. Du behöver inte älska partnerns släktingar, men bör hitta ett sätt att förhålla dig till dem så att du kan stå ut, eller hitta delar i paketet som du i alla fall är okej med. Vad gäller ett julfirande så handlar det kanske om några timmar tillsammans med din partners familj. Någonting som hen blir glad för. Och som du säkert själv skulle uppskatta om det var tvärtom.

Annons

LÄS OCKSÅ: Hur ska jag hantera min krävande och besvikna pappa?

Press och ångest inför jul

Det är vanligt att känna press och ångest inför jul och kanske är du med på julfirandet med hela tjocka släkten av ren pliktkänsla, när du och din partner i stället egentligen bara skulle vilja dra på er mjukisbyxor och stanna hemma framför Love Actually.

– Lyft frågan med era familjer: "Hur viktigt är det att vi ses just på julafton? Jag skulle tycka det var mysigt att fira med bara min partner. Hur skulle ni ställa er till det?". Kanske blir föräldrarna jättebesvikna och då får ni förhålla er till och samtala om hur ni gör för att det ska bli så bra som möjligt för alla. Kanske skulle ett gemensamt firande då exempelvis kunna ses som en gåva till dem som är lätt att ge när ni förstår hur mycket det betyder för dem.

Annons

Åsa Nyvall berättar att hon hade en klient med jättemycket ångest inför julen som till slut vågade uttrycka sina behov. När hen sade att hen helst ville skippa julen och åka utomlands skrattade både mamman, pappan och brodern och sade: "Det är det enda vi vill göra också!".

– Alla i familjen hade kämpat med julen år efter år i tron att den var så viktig för de andra familjemedlemmarna, men ingen hade egentligen tyckt att det varit så noga. Ibland handlar det bara om att våga uttrycka att så här känner jag: "Skulle det vara okej för er att jag alltid firar julen med min partner, så kommer vi till er en annan dag?".

Foto: TT/Shutterstock

Annons