Semester med familjen? Så undviker ni konflikter
Semestern är lugnets tid. Eller är det verkligen det? Ibland verkar det finnas precis hur mycket som helst som kan bidra till konflikter och bråk. Det kan vara syskon som bråkar över leksaker, eller kanske du och din partner som tjafsar om disken. Den mest strålande solskensdagen kan snabbt bli till åskmoln och inre skurar. Du kanske börjar fundera över hur lång tid det är kvar tills de vanliga rutinerna med skola, förskola och jobb. Men det finns saker du kan göra för att undvika och förebygga onödiga bråk under semestern. Här kommer några tips.
Se också: 9 tips för en lyckad relation i sommar
Varför uppstår det fler konflikter under semestern?
För TV4 Nyhetsmorgon berättar David Waskuri, leg psykolog, om varför fler konflikter uppstår under just semestern. En tid då många förväntningar finns, kanske både hos barn och de vuxna.
– Man är mer under samma tak med varandra och då blir det fler situationer där man krockar, det kan vara känslor, behov och förväntningar. Det kan handla om att man är olika personlighetsmässigt och att man har svårt att acceptera de andras olikheter, det kan vara en rad olika exempel, säger han.
Så förebygger du onödiga bråk på semestern
Det finns olika sätt att försöka förebygga konflikter. Psykologen David Waskuri föreslår att ni redan innan ledigheten gemensamt funderar och listar vilka situationer man tror kan uppstå. Om ni ska åka på semester till en annan ort, kan det vara bra att vara förberedd på vad som kommer att ske. Planera gemensamt och försök sedan att tillsammans i familjen komma på lösningar. Det är också viktigt att lyssna på varann.
– Ofta handlar det om att folk är lite för impulsiva, man blir irriterad och så är man snabb på att kasta ur sig någonting. Men stanna kvar i känslan, och det gör man genom att identifiera sin känsla och känna igen den och låta den klinga av. För alla känslor är som en kurva och när den är längst upp saknar man självbehärskning men om man väntar ut den, och tar det lugnt ett tag och andas kan man träna på det man kallar känsloreglering, säger psykologen David Waskuri i Nyhetsmorgon.
Så löser du problemen när de uppstår
Hur mycket man än försöker förebygga konflikter så kommer det troligtvis att bli en del tjafs ändå. Psykologen Towa Winbladh säger till DN att det vid bråk kan vara bra att analysera situationen och fundera över om vi ätit ordentligt eller om vi är trötta.
– Även om sakfrågan inte går att lösa kan det hjälpa att se vilka behov barnen behöver för att slappna av. Det gäller även föräldrar emellan. Är semestern väldigt intensiv har du kanske inte någon energi kvar för din partner, då uppstår lätt konflikter, säger Towa Winbladh till DN.
Om det har blivit tjafsigt i familjen kan det också vara en lösning att dela upp sig en stund. Det är inget måste att familjen ska vara tillsammans och hitta på saker hela tiden.
– Det kan också vara en god idé att medvetet planera in både aktivitet och vila varje dag. Det gör att även du som förälder får en chans att komma ner i varv. Det är lätt att vilja maximera semestern, men det brukar faktiskt vara bättre att göra just tvärtom. Vi orkar inte så mycket som vi tror. Var nöjd med att göra någon aktivitet om dagen, säger Tova Winbladh.
Källa: TV4 Nyhetsmorgon, DN
Foto:TT