Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

5 saker du aldrig ska acceptera att din svärmor gör

03 okt, 2024
En kvinna som sitter vid ett bord och en äldre kvinna som pekar på henne.
Foto: TT
Svärmödrar är ofta fantastiska, men precis som i alla andra relationer, kan det ibland uppstå konflikter. Ibland kan du behöva sätta gränser för din egen skull – här är 5 saker du aldrig ska acceptera att din svärmor gör.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Svärmödrar – de kan vara allt från en extra förälder som alltid finns där för dig, till den där personen som vet precis hur du borde göra saker annorlunda. Ibland kanske du mest suckar åt hennes pikar – men vid en del tillfällen är det läge att säga ifrån.

Psykoterapeuten: 5 kännetecken för en sund familjBrand logo
Psykoterapeuten: 5 kännetecken för en sund familj

Därför kan relationen till din svärmor vara komplicerad

Nathalie Siljerud Joo är psykoterapeut med KBT-inriktning och driver mottagningen Stockholm Parterapi. Hon är en av de experter som regelbundet svarar på frågor från läsare på mabra.com. Enligt henne kan det finnas flera anledningar till att relationen till ens svärmor är komplicerad.

– Jag tänker att svärmor ofta har ett sätt att se på familjen och traditioner och uppfostran av barnen. Och det är inte säkert att man själv delar den bilden. En del svärmödrar har svårt att acceptera att det kommer in en ny kvinna i sonens liv. Kärleken mellan mor och son kan vara väldigt stark och vissa har svårt att släppa sina söner. De kan bli ganska egoistiska i det och vill vara nummer ett för sonen. Och när det kommer in en kvinna som ska vara nummer ett. Då kan det ju såklart bli komplicerat, säger Nathalie Siljerud Joo.

Nathalie Siljerud Joo
Nathalie Siljerud Joo är psykoterapeut med KBT-inriktning och driver mottagningen Stockholm Parterapi Foto: Peter Assarsson

5 saker du aldrig ska acceptera att din svärmor gör

1. Respekterar inte dina beslut

– En del svärmödrar har svårt att acceptera att man inte vill leva på samma sätt som hon har gjort. Det är inte okej att hon påtvingar dig och familjen hennes egna livsregler, säger Nathalie Siljerud Joo.

Annons

2. Kritiserar dig som person

– Ibland hör man om svärmödrar som kommenterar saker som absolut inte ska kommenteras, som exempelvis hur mycket du väger. Du kanske får höra att hon inte tycker att du lagar tillräcklig hälsosam mat till familjen eller att du äter onyttigt. Det är inte okej.

3. Lägger sig i barnuppfostran

– Jag tycker att man ska vara tydlig mot sin svärmor, tydlig utan att vara otrevlig. Man kan säga ”jag förstår att det där fungerade för dig, men jag är mamma och jag ser att det här fungerar för mig, så nu gör jag på det här sättet”.

4. Lyssnar inte på dina åsikter

– En del svärmödrar går i försvar och förstår inte dina åsikter, då behöver du tänka på att sätta gränser för din egen skull och kanske hitta andra vägar.

5. Får dig att må dåligt

– Här tycker jag att man ska sätta sig ner och prata med sin svärmor om att det inte känns bra mellan oss, och att jag blir ledsen när jag får höra vissa kommentarer. Man bör inte prata om hur elak hon är och säga att hon gör allt fel, utan mer om hur det påverkar dig känslomässigt. I bästa fall inser svärmor hur illa hon beter sig. Om relationen blir för dålig kan man också fundera på om partnern och svärmodern får träffas på egen hand, eftersom man själv mår riktigt dåligt av att ses, säger Nathalie Siljerud Joo.

Annons