Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

10 tecken på att du är i ett medberoende-förhållande

14 aug, 2020
förhållande medberoende
Vet du inte vem du skulle vara utan din partner? Bråkar ni sällan men alltid om samma sak? Kanske lever du i ett medberoende-förhållande. Här är signalerna att hålla koll på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 oväntade saker som kan öka risken för skilsmässaBrand logo
5 oväntade saker som kan öka risken för skilsmässa

Om du inte vet vem du skulle vara utan din partner, då kanske du är lite för beroende av hens åsikter. Du kanske till och med är i ett medberoende-förhållande.

Man kan vara beroende av personer i alla möjliga relationer, föräldrar, barn, syskon, vänner, men i ett förhållande blir det ofta på en annan nivå. När man börjar bli beroende av sin partner för att känna lycka och för att få bekräftelse, då är det lätt att man börjar tappa bort sig själv.

Uppväxten påverkar ofta

Ett sådant här mönster, att man blir för fokuserad på sin partners välmående och glömmer sina egna behov, kommer ofta från att man vuxit upp i en liknande situation med någon familjemedlem.

– Beroendet utvecklas vanligtvis från en förälder-barn-relation där barnet påverkas att sätta sin förälders, eller familjs, behov före sina egna, säger psykolog Sanam Hafeez, till Women’s Health.

Det betyder inte nödvändigtvis att det har varit ett medvetet val från den kontrollerande familjemedlemmens sida. Det kan handla om att man tampats med sjukdom, beroende eller har varit känslomässigt labil.

Annons

Det kan också handla om att föräldern har fokuserat så mycket på sitt barn att hen helt har försummat sina egna behov.

– Det är viktigt att förstå att en relation som helt går ut på att möta en annan människas behov, och behovet av att känna sig behövd, inte är hälsosamt, säger Hafeez.

Har du svårt att uttrycka behov?

Vissa personlighetsdrag kan också göra att man lättare faller in i den här typen av beroende. Som att man alltid ber om ursäkt för sig eller att man har svårt att uttrycka sina behov i ett förhållande.

– Förhållandet bygger på att ena personen alltid går med på den andra personens önskemål, men att anpassa sig till sin partners vilja kan bli jobbigt med tiden, säger Hafeez.

Här är några signaler att se upp med.

1 Du tar för mycket ansvar

Självklart vill man ta hand om den man älskar men att ta på sig för mycket ansvar för hens välmående är ett tecken på att man glömmer bort sig själv. Det kan också handla om att du tar ansvar för hur din partner beter sig.

Annons

2 Du dras till personer som behöver dig

Om du brukar dejta personer som behöver hjälp kan det vara en signal. Du kanske dras till personer med missbruk eller försöker hjälpa dem att få ordning på olika delar av livet.

3 Du får aldrig din vilja igenom

I ett hälsosamt förhållande kompromissar man, men om du går med på att göra allt din partner vill – om inte annat efter att du fått nedlåtande kommentarer från hen för att du inte går med på det från början – så är det ett tydligt exempel på hur dina behov inte tillgodoses.

4 Du får höra att du tjatar

Om du känner att du alltid behöver hålla koll på din partner och säga vad hen inte ska göra så är det också ett tecken. Att ta ett steg tillbaka och låta hen fatta sina egna beslut kan vara en bra idé, även om det känns som att det är fel beslut.

5 Du beskriver din partner som omogen

Om din partner inte tar ansvar och du tar hand om hen, betalar räkningarna åt hen till exempel, så kan det vara en signal om medberoende. Likaså om du tar upp problemet och får skäll, eller om du hittar på ursäkter för din partners beteende till dina vänner.

Annons

6 Ni bråkar bara om en sak

Det kan låta som en bra sak – att man inte bråkar så mycket. Men om det alltid handlar om en och samma sak ni bråkar om och du beskriver ditt förhållande som jättebra förutom när hen …, så kan det vara något att hålla koll på.

7 Du gör saker för hen, som hen borde göra själv

För att känna sig behövd är det lätt att falla in i vanor där man gör saker för sin partner, som hen lika gärna kan göra själv. Som att städa upp efter sig. Om man behandlar sin partner som ett barn så kan det vara ett tydligt tecken.

8 Du fokuserar på din partners problem

När din värld börjar cirkulera helt kring din partners familjedraman, känsla av att inte trivas på jobbet eller penga-problem så är det inte hälsosamt för dig. Om era konversationer alltid handlar om hen, aldrig om dig, så är det en signal. Likaså om du bara uppdaterar dina vänner om din partner, istället för att berätta saker om dig själv.

Annons

9 Du har svårt att veta vad du känner

Om du känner ett behov av att stämma av med din partner exakt hur du känner inför något så kan det vara ett tecken. Du ger så mycket av dig själv så du glömmer bort att känna efter hur själv känner. Det kan pågå länge innan du kommer på att du inte riktigt har kontakt med dina känslor.

10 Du kollar alltid med din partner

Även om det såklart är normalt att stämma av med sin partner innan man fattar större beslut så är några beslut om ditt liv faktiskt bara dina. Om du alltid kollar med din partner innan du bestämmer dig för något kan det vara ett tecken.

Vad gör man åt det?

Om du märker att du är för beroende av din partner rekommenderar psykolog Sanam Hafeez att du till exempel:

  • Gör några aktiviteter på egen hand.
  • Tänker på allt som gör dig glad, utan hänsyn till din partner.
  • Prioriterar att ta hand om dig själv.
  • Reflekterar över eventuella trauman du upplevt.
  • Pratar med en terapeut.

För att ta sig vidare som par behöver man kommunicera mycket kring det här och sätta grundregler. Det kan vara bra att tillsammans gå och prata med någon och få hjälp att göra det.

Källa: Women’s Health Foto:TT

LÄS MER:

Bättre relation: 7 råd för att bryta dåliga kärleksmönster

9 vanliga men giftiga tankar som förstör din relation

Lider du av relations-OCD? Här är 9 tecken

Annons