Skilsmässorna ökar av coronakrisen
…
Kriser leder ofta till babyboom – eller skilsmässor. Och någon babyboom har inte siktats ännu. Barnafödandet är generellt sett på väg ner, och mödravårdscentralerna har inte rapporterat in någon markant ökning av gravida efter vårens stugsittande.
Nej, snarare verkar hemmajobbandet och den sociala isoleringen ha tärt på våra förhållanden. Många har säkert hört ämnet dryftas i bekantskapskretsen, men nu kommer statistiken svart på vitt.
Se också – Nya lagen kan ge delad vårdnad på husdjur vid skilsmässa.
Så har skilsmässostatistiken ökat 2020
Antalet ansökningar om äktenskapsskillnad till Domstolsverket har ökat från ett snitt på ungefär 15 300 ansökningar per år de senaste åren till nära 16 000 vid motsvarande tidpunkt i år. Allra mest ökar skilsmässorna i Stockholm.
– Det är en unik situation ur familjers synpunkt, säger Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet till SVT, och fortsätter:
– Ett stort antal familjer har tillbringat väldigt mycket tid tillsammans i hemmet och då kan skilsmässor som kanske skulle ha inträffat senare kommit att initieras snabbare.
Med största sannolikhet har även andra bieffekter av coronakrisen bidragit till slitningar i relationerna, så som arbetslöshet, sjukskrivningar och oro.
Våld i hemmet och mer parterapi
Parterapeuter har vittnat om ökat tryck under våren och sommaren och dessutom har det larmats om ökat våld i hemmet, som ett resultat av pandemin – en mycket oroväckande situation.
Ännu är krisen långt ifrån slut, och mycket kan fortfarande förändras på området. Konsekvenserna av pandemins påverkan på våra förhållande kan också visa sig med ganska lång fördröjning. Men det här är vad vi vet än så länge, ungefär ett halvår in i krisen.
Foto: TT
Källa: SVT
LÄS MER:
5 saker par gör som ofta leder till skilsmässa
Forskare: Det här ökar risken för skilsmässa – med 75 procent
6 viktiga frågor du bör ställa dig innan du begär skilsmässa