Därför mår vi bra av att småprata med främlingar – så övar du på det
Det finns människor som bara avskyr att småprata och det är nog oftast de som kallar det för att kallprata. För med det ordvalet låter det ju inte direkt så trevligt.
Andra människor bara älskar att småprata och är experter på att se nöjet i att samtala om vädret, bilen, helgen eller någonting helt annat. För dem känns det som vilken pratstund som helst!
Se också: Knepen som gör dig till en social superstjärna
Att kallprata ger en positivare upplevelse
Det finns faktiskt forskning som visar att de som småpratar är lite lyckligare än de som inte gör det.
Enligt en undersökning som den amerikanske forskaren Nicholas Epley, professor i beteendevetenskap vid universitetet i Chicago, gjort så hade människor som småpratade med sina medresenärer under tågresan en positivare upplevelse av resan än de som satt tysta för sig själva.
Resultaten gällde både introverta och extroverta personer och det visade sig även att den främmande medresenären ofta var mer öppen för den andres initiativ än vad man först hade trott.
Vi underskattar ofta både glädjen och mottagandet av ett initierat småprat. Att bara nicka eller le mot någon kan också frammana en liten dos av lycka.
Därför blir vi lyckligare av att småprata med främlingar
Så i stället för att titta ned i mobilen i kollektivtrafiken kanske du ska prova att titta upp och försöka prata med någon av medresenärerna?
Eller byta några ord med kassörskan och säga hej till en förbipasserande på promenaden? I ett väntrum kan småprat också både pigga upp och göra att väntetiden känns kortare.
Anledningen till att vi blir lyckligare av att småprata med främlingar och ytligt bekanta verkar ligga i att vi då upplever en större känsla av samhörighet. När vi till och med kan få lite omtanke och värme av personer som vi inte känner så bra så får känslan av ensamhet mindre utrymme.
Genom insikten att vi inte är totala främlingar för varandra egentligen, utan väldigt lika med ungefär samma behov, känner vi oss mer enade med varandra.
Så blir du bra på att kallprata – 7 tips
Om man tycker att det är svårt att kallprata med främlingar och ytligt bekanta så finns det turligt nog flera knep man kan ta till för att öva på förmågan.
Många gånger kan det faktiskt vara lättare att öva på totala främlingar eftersom det inte gör lika mycket om det blir stelt, men prova dig fram. En del upplever att det är bekvämare att öva på någon de känner först.
- Träna på ögonkontakt först, det kan vara jobbigt nog. Förhoppningsvis leder det naturligt till att du sedan vågar inleda lite småprat.
- Utgå från naturliga ämnen i sammanhanget. Annars är vädret alltid en bra ingång. Tänk inte att du behöver vara originell varje gång. Klyschor kan ofta leda in på jätteintressanta samtal.
- Ta initiativ stegvis. Det kan vara en bra början att inflika kommentarer i redan påbörjade samtal eller då du i vanliga fall hade jakat och blivit tyst.
- Avrunda ordenligt och avvik inte bara. Tacka gärna för samtalet och hänvisa till att du nu måste iväg.
- Öva på att ställa frågor. Att vara en duktig lyssnare tillför också till kallpratet. Det kan man också ta vara på om det känns som att den andra är ”bättre” på att prata. Ni gör båda samtalet bra!
- Våga vara personlig så brukar motparten bli det också, vilket kan göra att ni faktiskt kommer närmre varandra. Ställ personliga frågor om du själv är beredd att öppna dig.
- Slappna av när det känns jobbigt och trösta dig med att kallprat går snabbt. Se det som något positivt att närma dig en annan människa. Vem vet, kanske har ni snart funnit en ovärderlig vänskap i varandra?
Artikelinspiration: Dagens Nyheter
Foto: TT