Stor åldersskillnad: Två par berättar om sina förhållanden
Vilken betydelse har flera års åldersskillnad mellan två personer i ett parförhållande? Och varför attraheras vi av någon som är betydligt yngre eller äldre än oss själva?
Det har vi frågat parterapeuten Anne-Dorthe Davidsen.
Kristina är gift med en 25 år äldre man medan Rikkes man är 12 år yngre än henne själv.
Här berättar de om fördomarna de möts av i vardagen.
Åldersskillnad mellan Kristina och Jens: 25 år
De lärde känna varandra på den lokala rockklubben där båda satt i styrelsen.
I början tyckte Kristina Velser att Jens var en irriterande gammal gubbe, och de var ofta oense, inte minst om hur klubben skulle drivas.
Ändå uppstod en vänskap mellan Kristina och Jens.
Och när Kristinas dåvarande man svävade mellan liv och död i ett halvår efter att ha drabbats av en blodpropp i hjärtat var det Jens som ställde upp för Kristina.
– Jens cyklade till sjukhuset samma kväll som min man fick blodproppen. Han var den av mina vänner som alltid fanns där för mig och mina två barn. Vänskapen utvecklade sig till en förälskelse och kärlek, berättar Kristina som nu varit tillsammans med Jens i fem år.
70-årige Jens är 25 år äldre än partnern Kristina
Att Jens med sina 70 år är hela 25 år äldre än Kristina känns helt naturligt för henne. Hon är van vid äldre män, hennes exman är 29 år äldre. När hon mötte honom var hon 18 år gammal och han 50.
– När jag träffade min första man upplevde jag att han var en person som hade styr på sitt liv. Han var väletablerad, hade bra jobb och fin bostad. Jag föll för att han hade ett stabilt liv och att jag inte behövde tänka på var vi skulle bo.
– Det var enkelt att glida in i en vardag med honom. Han verkade dessutom inte gammal och gick ut mycket mer än jag själv gjorde, berättar Kristina.
Kristina är van vid stor åldersskillnad
Även om Kristina är van vid den stora åldersskillnaden från hennes tidigare äktenskap så skrämde det henne lite i början att även Jens är mycket äldre.
– Jag tyckte han var för gammal, jag ville inte ha en äldre man som på grund av åldern riskerade att bli så allvarligt sjuk som min exman blivit. Jag ville inte vara tillsammans med en man som pensionerats och inte hade något att göra om dagarna.
– Detta hade jag också upplevt med min exman och därför har jag också pratat med Jens om det. Han arbetade tidigare som skolledare och i dag håller han igång genom att volontärarbete i en kajakbutik några dagar i veckan. Det passar oss båda bra, säger Kristina.
Jens barn är i partnern Kristinas ålder
Jens har barn i Kristinas ålder. De har accepterat henne från början och uppfattar henne som en väninna.
Parets vänner har inte heller sett åldersskillnaden som ett problem. Kristina menar att det beror på att de båda har vänner i olika åldrar.
Däremot har hon upplevt att folk om inte känner henne har varit dömande. Det var särskilt tydligt de gånger Kristina följde med sin förra man på affärsmiddagar.
– Jag fick ofta en känsla av att folk tänkte att min exman nog valt mig för att jag var ung, dum och söt. Det verkade som om de tvivlade på om jag var smart nog att prata med.
Fördel med att Jens är så många år äldre
– Jag upplever detta även med Jens då och då när vi är på besök hos andra, men det går över när de lärt känna mig, berättat Kristina.
Kristinas självständighet orsakade friktion i början av förhållandet.
– Jag är inte som hans exfru, jag är mer självständig. Därför har vi behövt komma fram till vad vi kan förvänta oss av varandra, exempelvis när det kommer till städning och matlagning.
– Men han är bra på att göra saker trevliga, så att de inte känns som plikter. Band annat har jag lärt mig att det kan vara mysigt att städa tillsammans, ler Kristina.
En fördel med att Jens är så många år äldre är att han är både lugnare och mer tålmodig än vad han, enligt egen utsago, var tidigare. Dessutom upplever Kristina att äldre män inte känner sig hotade av att hon är intelligent och har flera utbildningar.
– Jag har mött en del män i min egen ålder som har nonchalerat att jag är välutbildad. De försöker ofta dominera när man pratar med dem.
– Både min exman och Jens är mycket kloka och har respekt för att jag också är klok. De har dessutom, bland annat tack vare åldern, en massa kunskap som jag inte har.
– När män nått en viss ålder är de ofta trygga i sig själv. De vilar i sin egen intelligens, säger Kristina.
Medvetna om att åldern kan vara en risk
Kristina och Jens har pratat om vad som händer om en av dem dör. De har också diskuterat hur de ska gå tillväga om Jens skulle utveckla demens eller behöva flytta in på ett äldreboende.
– Vi har kommit överens om att alltid vara öppna med varandra, om det skulle ske. Med det sagt så kan man ju faktiskt bli sjuk eller råka ut för något även i en yngre ålder.
– Men vi är nog mer medvetna om de här sakerna nu än vad vi hade varit om vi båda var i min ålder. Vi har valt att njuta av varje dag vi får tillsammans medan vi kan. Något annat kan vi inte göra.
Åldersskillnad mellan Rikke och René: 12 år
Rikke Sort Buchtrup var 34 år när hon förälskade sig i 22-årige René.
De möttes på en arbetsplats där Rikke vikarierade som pedagog under en kort period och där René också jobbade.
Rikke hade precis tagit sig igenom en skilsmässa efter att ha förlorat ett barn.
– Det var en lång och tung period. Sedan mötte jag en ung, sprudlande glad kille som var intresserad av mig. Jag behövde hitta mig själv och var inte intresserad av att få in en ny man i min vardag. Jag tänkte att han var väldigt ung och knappast hade partner-potential.
– Men han gav mig så mycket uppmärksamhet, det var svårt att stå emot och så började allt att blomstra, berättar Rikke, 47.
Frågor om att han var ung och oerfaren
I början var Rikkes vänner glada för hennes skull, men sedan började kommentarerna sippra in.
– De fnyste och kunde absolut inte förstå mig. Hur kunde jag se honom som en likvärdig partner när han var så ung och oerfaren?
– Jag tänkte inte så mycket på åldersskillnaden, bortsett från kortare stunder då han uppförde sig som unga gör, när han inte tänkte på hur han spenderade sina pengar utan att fundera över konsekvenserna.
Kunde känna sig som mamma
– Så visst kunde jag känna mig lite som en mamma ibland. Men det hände inte särskilt ofta, och vi levde var för sig i många år, berättar Rikke.
Efter några år flyttade René in och blev en del av vardagen tillsammans med Rikkes två barn.
Vännerna slutade ställa frågor om åldersskillnaden och för Rikkes familj kom den aldrig på tal. Men när Rikke och hennes man möter nya människor blir folk ofta ställda och ser fundersamma ut.
– Jag känner att de lägger märke till åldersskillnaden. Men det hjälper att min man numera skaffat helskägg, han ser inte fullt så ung ut längre.
– Och folk tycker det är spännande att vårt förhållande har hållit så länge. Min man har också bidragit till att göra mig lite yngre, han har till exempel full koll på det nya inom musik och film.
– Nu när mina barn är tonåringar är han en brygga som gör att det inte är ett så stort kulturellt avstånd mellan mig och mina barn, för jag kan hänga med i svängarna. Det är en stor fördel, säger Rikke.
Rikke känner sig både yngre och äldre än sin partner
Rikke blev själv tidigt vuxen. I barndomshemmet fick hon tidigt axla mycket ansvar. Därför har hon i vuxen ålder ibland ett behov av att få uppföra sig lite som en tonåring. Och det har hon kunnat göra med sin yngre partner.
– Jag har alltid klarat mig bra på egen hand och behöver ingen man som tjänar pengar eller skruvar upp hyllor åt mig. Men jag har behövt en man som kunnat liva upp mig, en man med armar starka nog att omfamna den lite kaosartade människa jag är. Det kan René, säger Rikke.
Beroende på omständigheterna kan Rikke känna sig både yngre och äldre. När hon möter nya människor i sin mans ålder kan hon ibland känna sig uråldrig.
– En av Renés jämnåriga vänner är tillsammans med en som inte är mycket äldre än min äldsta dotter, och tillsammans med dem kan jag känna mig gammal. Det kan vara en utmaning att hitta något att prata om, men det handlar nog mer om våra olika intressen än åldern, säger Rikke.
Åldersskillnaden betyder mindre efter dottern
Åldersskillnaden har betytt mycket mindre efter att paret fick en gemensam dotter. I dag är Rikkes äldsta barn 23 år och har flyttat hemifrån. De hemmaboende barnen är Rikkes dotter, 18, och deras gemensamma dotter som snart fyller sex.
– Det var lyckligt att vi fick ett barn ungefär samtidigt som hans andra vänner. Jag var 40 år.
När Rikke möter jämnåriga händer det att hon tänker att de ser lite trötta och gamla ut, och att hon själv känner sig yngre – även om hon inte anstränger sig för att se yngre ut.
88-årig mormor träffade ny pojkvän
Kvinnorna i Rikkes familj lever ofta länge och är fortfarande sprudlande högt upp i åldrarna. Rikkes mormor som är 88 år gammal träffade nyligen en ny pojkvän.
– Jag satsar på att jag kommer leva lika länge som de andra kvinnorna i släkten. Min man säger att vi i så fall kommer att följas åt hela vägen.
– Då och då drabbas jag dock av en ålderskris, som när jag konstaterar att min hud inte är så fast som den brukade vara. Men min man säger att det inte spelar någon roll att jag blir äldre. Jag litar på att han talar sanning. Han lärde känna min kropp när den redan var präglad av att ha fött två barn, och han har varit nöjd med den.
Rikke och René är båda pedagoger och vet att kommunikation är avgörande för ett förhållande, de måste våga prata med varandra om allt. De har talat om vad åldersskillnaden kommer att innebära i framtiden och tror inte det kommer ha så stor betydelse.
– Man ska inte vara så förskräckt över åldersskillnaden, den betyder inte så mycket. Kanske har vi bara haft tur, men överlag har vi inte upplevt det som ett stort problem, säger Rikke.
Parterapeuten: Därför attraheras vi av åldersskillnad
Varför vi attraheras av någon som är mycket yngre eller äldre än oss själva har parterapeuten Anne-Dorthe Davidsen en teori om.
– Vi söker någon som som vi kan känna igen oss själva i, och vi letar omedvetet efter en partner som kan hjälpa oss att utveckla de sidor av oss själva som vi behöver utveckla. Så när vi attraheras av en annan människa har det i regel inte med åldern att göra. Det är personen vi faller för.
– Ofta vet vi inte ens hur gammal personen ifråga är, för det kan vara svårt att bedöma, säger Anne-Dorthe Davidsen.
– Ibland förälskar vi oss i någon som har en yngre energi än oss själva, till exempel om vi upplever att vårt liv är tråkigt eller tungt. Eller så kan vi falla för någon som utstrålar ro och kan ge oss en känsla av trygghet som vi saknar. Det behöver inte handla om ålder. Alla är olika – man kan vara en gammal själ i en ung kropp och tvärt om. Hur gamla vi verkar i förhållande till vår biologiska ålder beror mycket på gener, uppväxt och livserfarenheter.
Myt om faderskomplex kring äldre män
Anne-Dorthe Davidsen menar att det är en myt att kvinnor förälskar sig i äldre män på grund av ett faderskomplex.
– Kanske söker du efter någon som representerar det du har saknat i din egen pappa, men de attributen skulle man lika gärna kunna hitta i en jämnårig man. Så bara för att mannen man faller för är äldre innebär det inte nödvändigtvis att han är en slags fadersersättning.
Är åldersskillnaden i ett parförhållande mycket stor har de båda parterna haft vitt skilda barndomar. Filmerna och musiken de influerades av när de växte upp lär ha varit helt annorlunda. Dessutom kan man ha olika syn och förväntningar på livet. Kanske är man oense om hur man ska umgås med vänner – om man ska umgås parvis eller var för sig.
– Det finns nog en tendens att föredra att umgås parvis om man är äldre, medan den yngre ofta är uppvuxen med mer självständighet och föredrar att träffa sina vänner på egen hand. Om den äldre till exempel har en väl etablerad jämnårig vänkrets kan det vara viktigt att också hålla fast i sina egna vänner. Kanske talar den äldres vänner om pensionärslivet medan man själv planerar att arbeta i flera år framöver, säger Anne-Dorthe Davidsen.
Åldersskillnaden bara problematisk i sällskap
Många par med åldersskillnad upplever att den inte kommer i vägen när de umgås ensamma, men att det kan vara problematiskt när man besöker varandras vänner.
– Låt dig inte påverkas av omvärldens syn på ert förhållande. Följ din intuition och lägg märke till om det känns rätt för dig att vara i den här relationen, säger Anne-Dorthe Davidsen.
Man bör ställa in sig själv på att relationen kan bli annorlunda än när man är tillsammans med någon i sin egen ålder. Även om alla kan drabbas av allvarlig sjukdom så ökar risken för hälsobesvär avsevärt med åldern. Så det kan bli ett annat slags liv än man hade tänkt sig. Man kan få en vårdande roll där man ska komma ihåg den andres läkarbesök eller skjutsa den äldre som inte längre kan köra bil.
Med tiden kan en obalans smyga sig in i förhållandet, även om den äldre inte upplever att hälsan blir sämre. Den yngre är kanske väldigt aktiv medan den äldre känner sig stressad och har dåligt samvete över att inte längre kunna det den andra vill göra. Obalansen kan bli särskilt tydlig när den äldre börjar närma sig 80-årsåldern.
– Var beredd på och tillåtande för att den äldre kanske vill leva ett mer tillbakadraget liv. Det viktigaste är att man pratar om det och kan anpassa sig efter det. Annars kan problem uppstå.
Skillnad på att vara äldre eller yngre i ett förhållande
Som den äldre i förhållandet kan man oroa sig för om man inte kommer att fortsätta vara attraktiv i partnerns ögon. Det gäller särskilt om man själv gått i pension och den yngre partnern fortfarande arbetar. Man undrar kanske om den yngre tycker att kollegorna på jobbet är mer intressanta.
Den yngre kan i sin tur bli rädd för att förlora den som är äldre. Ibland blir den äldre partnern väldigt mån om att den yngre ska vara ekonomiskt trygg när hen gått bort.
– Det kan vara belastande om man pratar väldigt mycket om vad som kommer att hända när den äldre är död. Man ska självklart förhålla sig till det, men det får inte ta för stor plats. Det viktigaste är att följa sitt hjärta och leva i nuet. Man ska komma ihåg att vårda sitt förhållande och ha det bra tillsammans medan det varar, säger Anne-Dorthe Davidsen.