Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

Osams med din syster eller bror? 4 tips för att lösa bråk i vuxen ålder

19 okt, 2021
Två systrar som bråkar.
Det är kanske en sak att bråka som små. Men vad gör man om man inte kommer överens med sin vuxna bror eller syster? Ofta innehåller bråken egentligen djupt rotade spår från barndomen men de går att lösa, om båda vill.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Vilket av syskonen är bäst?Brand logo
Vilket av syskonen är bäst?

De flesta syskon bråkar som små men för många följer det med upp i vuxen ålder. För en del handlar grälen om harmlösa saker medan det för andra kan vara helt fundamentala.

Kanske är konflikterna så djupt rotade att du tänker att de aldrig kommer gå att lösa? Inte sällan handlar syskonbråk på äldre dagar om just upplevda orättvisor i barndomen.

En möjlig lösning i de fallen kan vara att föräldrarna faktiskt vågar erkänna när det inte blev rättvist. Det kan räcka långt då det ofta är en känsla av upprättelse man egentligen eftersträvar.

4 tips för att lösa syskongräl i vuxen ålder

Det kan vara värt att i alla fall försöka försonas med sina vuxna syskon, när föräldrarna vid någon tidpunkt inte finns där för att binda er samman längre så är ni det närmaste ni har.

Annons

Det går ofta att lösa konflikter mellan syskon i vuxen ålder, om alla parter är villiga att försöka, enligt psykoterapeuterna Liria Ortiz och Daniel Rosenlind som Dagens nyheter har pratat med.

Här är deras bästa tips på hur ni kan hantera syskongräl i vuxen ålder.

1. Planera för när ämnet kommer upp

Om ni brukar bråka om samma saker gång på gång så är det klokt att göra upp en plan för hur du ska agera när ämnet kommer på tal igen. På så sätt kan man styra över sin egen reaktion så att man förhoppningsvis kan behålla lugnet.

Det kanske är bättre att den ena av er går i väg en stund när ämnet kommer på tal för att sedan sätta er ner och prata om det vid ett annat tillfälle än just under familjemiddagen.

2. Var öppen för andra synvinklar

Ta dig tiden att lyssna på syskonets syn på saken och försök att sätta dig in i dennes perspektiv. Många gånger har saker man varit med om i barndomen till exempel upplevts som väldigt olika. Men om det inte går kan det vara bra att avbryta samtalet innan det eskalerar.

Annons

Om man har inställningen att man prioriterar relationen till sitt syskon mer än att behöva ha rätt eller vinna en argumentation kommer man långt.

3. Ta upp saker direkt i stället för att vänta

Om det är någonting som skaver så ta tidigt initiativ till att prata ut om det i stället för att låta det ligga och gro. På så sätt kan man undvika att konflikten växer sig större än den var från början.

Det är lättare att lösa mindre konflikter än stora.

4. Ta hjälp av någon annan

Om det har låst sig helt emellan er eller om ni har svårt att prata lugnt med varandra kan det vara klokt att ta hjälp av någon annan som kan medla mellan er. Antingen en professionell person eller någon som ni litar på och kan hålla sig neutral er emellan.

Källa: Dagens nyheter, MåBra

Foto: TT

Annons