Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

10 saker att säga när barnet ramlar istället för "Det gick bra"

05 jan, 2022
Barn gråter efter att ha ramlat från cykeln
Hur kan vi uppmuntra vårt barn att beskriva sin känsla när det gör ont, barnet känner oro eller blivit rädd? I all välmening använder vi ofta frasen ”Allt gick bra”. Pappan och jämställdhetsföreläsaren Peter Rung listar tio bra fraser att säga istället.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: 5 tecken på att din förälder bidragit till din ångestBrand logo
TV: 5 tecken på att din förälder bidragit till din ångest

Barnet trillar av gungan, får något i huvudet eller snubblar och ramlar. Instinktivt är det lätt att ta till orden ”Det gick bra!”.

Vi säger det oftast av godo såklart – vi vill inge trygghet och lugn i barnet att det inte är farligt och att allt kommer blir bra.

Men tänker man efter kan den här frasen faktiskt innebära att vi tar oss friheten att ”äga” barnets känsla istället för att fråga hur det gick, menar Peter Rung som är pappa och föreläser inom normbrytande arbete och machokulturer bland annat.

Peter Rung

Peter Rung ler och tittar in i kameran

Familj: Gift med barnrättsexperten Nina Rung, pappa och bonuspappa till två barn, storpudeln Vilja

Ålder: 43

Bor: På Gotland

Gör: Utbildare och föreläsare bland annat inom normbrytande arbete, maskulinitet och machokultur

– Särskilt tror jag det är extra vanligt att man säger såhär till pojkar. Vi vet att pojkar i större utsträckning än flickor blir inknuffade i en roll som innebär att inte känna efter, säger han till Motherhood och fortsätter:

Annons

– Långt upp i åldrarna kan resultatet av en sådan uppfostran vara att pojkar, unga män och män inte känner efter eller tillåter sig att vara sårbara eller svaga både fysiskt och psykiskt.

Författaren bakom Kaninen som så gärna ville somna är aktuell med en ny bok som hjälper barn att vända sina tankemönster.

”Chans att utveckla känslolivet”

Kan man hjälpa både flickor och pojkar att istället tidigt sätta ord på sina känslor kommer man också i större utsträckning kunna be om stöd eller hjälp senare i livet, menar Peter Rung.

– Bland män ser vi ju till exempel att det ofta gått långt innan man söker stöd och hjälp för psykiska problem. Så kan vi ge samma verktyg till pojkar som flickor kan vi ge en lika chans att utveckla känslolivet.

Några ytterligare fördelar han ser med att låta barnet själv få sätta ord på sina känslor istället för att få beskrivet för sig hur det känns, är att man lär sig att det ”lönar sig” att berätta om känslor för vuxna. Känslor är inget som förbises.

Efterfrågar vi hur våra barn känner och mår, minskar också risken att vi bidrar till en kultur där det är en svaghet att visa känslor. Istället hjälper vi vårt barn att våga visa sorg, oror eller smärta – och inte dölja den.

Tvingar du ditt barn att be om ursäkt när hen gjort något dumt? Det menar beteendevetaren Petra Krantz Lindgren att du ska skippa.

10 fraser att säga om ett barn gör sig illa

Vill man träna på att säga på ett annat sätt tipsar Peter Rung i ett inlägg på sin Instagram att man till exempel kan använda någon av följande tio fraser:

  1. HUR gick det?
  2. Gick det bra?
  3. Gjorde det ont?
  4. Åh det där kan göra så himla ont hur kändes för dig?
  5. Slog du dig?
  6. Känns det okej?
  7. Gör det ont någonstans?
  8. Vad skulle du önska att jag gjorde nu?
  9. Behöver du hjälp?
  10. Gjorde det ont eller var det mest obehagligt?
Se också: 10 populäraste barnnamnen 2021Brand logo
Se också: 10 populäraste barnnamnen 2021
Annons