Därför fick du inte jobbet – 3 vanligaste orsakerna
När du ansöker om ett jobb eller på annat sätt hamnar i en rekryteringsprocess är det många saker med dig som bedöms av den anställande chefen. Men denna enkätundersökning, som besvarats av över 500 amerikanska chefer ansvariga för rekrytering, tyder på att din kompetens eller prestation under själva intervjun sällan är det som står i vägen mellan dig och drömjobbet.
De här tre basala sakerna är i stället det som oftast kostar oss jobbmöjligheten.
3 saker du gör fel i en rekryteringsprocess
Karriärscoacherna Erin Hatzikostas och Nicole Wood är inte chockade av resultatet av studien, och ger i amerikanska livsstilssajten Well+Good sin input på hur man ser till att undvika att göra dessa fel.
1. Du har slarvig telefon- och mejlhantering
Det första man ska komma ihåg när det gäller en rekryteringsprocess är att den är så mycket längre än bara själva intervjun, förklarar jobbcoacherna. Det handlar om att visa upp ett gott och professionellt beteende för arbetsgivaren vid alla kontakttillfällen och detta inkluderar telefonsamtal eller mejl inför och efter intervjun också.
Säkerställ därför alltid att du är anträffbar och engagerad, och låt det inte gå längre än en dag innan du återkopplar om arbetsgivaren på något sätt sökt kontakt. Det säger sig självt att om kandidaten inte är engagerad när jobbet står på spel, att hen troligtvis inte kommer vara det väl sen i tjänsten heller.
2. Du kommer för sent till intervjun
Att vara sen till intervjun signalerar också till rekryteringsansvarige att det är så du skulle vara om du fick jobbet. Det visar på att du inte har koll, eller att du inte bryr dig tillräckligt för att planera in mötet med god marginal.
Men med det sagt kan så klart saker och ting hända som man inte kan göra något åt – och då är det viktigt att så tidigt som möjligt kontakta den ansvarige och förklara situationen. Experterna Hatzikostas och Wood förklarar också att om en sådan händelse råkar hända att den kan fungera som ett lackmuspapper även för hur bra arbetsgivaren är.
Med det menar de att om intervjuaren blir upprörd, när det hänt något som du faktiskt inte kunnat förutspå eller förhindra, kanske det inte är en arbetsplats du vill vara på ändå?
3. Du brinner inte tillräckligt för företaget
Närmare 44 procent av de svarandena på enkätundersökningen angav detta som den absolut viktigaste punkten, när det kommer till vad får dem att anställa den ene framför den andre. Chefer och rekryteringsansvariga på ett företag vill känna sig säkra på att personen de väljer faktiskt är passionerad för just deras verksamhet, funkar i företagets kultur och kan hjälpa till att nå dess mål.
Karriärscoacherna rekommenderar därför att du inför intervjun noga läser på om företaget och dess värderingar, h visa på att du gjort det genom att vara aktiv, ställa frågor och visa på en nyfikenhet och en glöd varje gång ni hörs.
Källa: Well+Good
Foto: TT