Harmlös jobbflirt – eller känslomässig otrohet? Då går gränsen
Det är inte helt ovanligt att romanser på arbetsplatsen uppstår – och det behöver inte nödvändigtvis innebära problem. Så länge arbetet kan skötas professionellt, företaget tillåter det och båda två är singlar och välkomnar beteendet kan det snarare vara positivt för vår hälsa.
Men om man är i relation – när övergår det som man kanske själv ser som harmlöst flirtande över gränsen? Och när bör man aldrig flirta på jobbet?
Se också: 5 tecken att din partner är mikro-otrogen.
Studie: Jobbflirtande kan minska stressnivåer
En undersökning gjord av Washington State University visar att lättvindigt flirtande kan få oss att må bra, och dessutom reducera stressnivån på arbetsplatsen. Men gränsen för vad som är okej kan vara svår – och det finns därför flera anledningar att vara väldigt försiktig.
Exempelvis bör aldrig en person i maktposition göra närmanden på en underordnad – och det kan också vara olämpligt att personer som står i direkt beroendeställning till varandra flirtar på ett sätt som kan påverka andra kollegor.
Här är fyra råd att hålla sig till om man vill sköta det lite flirtiga jobbsnacket på en lagom nivå – både för jobbets och ditt förhållandes skull.
Håll jobbflirten städad – 4 riktlinjer
Exakt vart gränsen går i ert förhållande kan givetvis bara ni bestämma, och det kan vara bra att föra en dialog med varandra för att säkerställa att man är samstämmiga.
Men håller du dig inom dessa ramar, bör den skojiga och välmenande jobbflirten vara så pass harmlös att den nog för de flesta inte kan anses gå över gränsen.
1. Håll en lämplig nivå
Komplimanger och flirtiga kommentarer bör inte göras alldeles för privata, utan hållas till mer uppenbara saker. Det kan exempelvis röra sig om att personen i fråga klippt sig, köpt ny jacka, eller hållit i ett grymt föredrag på jobbet. Kommentera aldrig personens fysik eller kom med sexuella anspelningar.
En bra riktlinje är att enbart säga saker som du känner att du hade kunnat stå för om din partner hörde det.
2. Var inkännande för responsen
Det är viktigt att varsamt känna in hur en komplimang eller flirtig kommentar landat hos den andra. Blir personen märkbart obekväm kan det vara bra att be om ursäkt och så klart se till att inte göra om det.
3. Agera aldrig ut flirten på något sätt
Gör aldrig ett fysisk närmande utan håll alltid ett respektabelt avstånd till kollegan. Var också extra försiktig under aktiviteter som sker efter arbetstid, särskilt om alkohol är inblandat, för att inte riskera att gå över gränsen.
4. Behandla som du själv vill bli behandlad
Gör aldrig något, eller bete dig aldrig på ett sätt, som du inte själv velat att din partner gjorde. Gör du det så är det en tydlig indikation på att du går över gränsen. Detta gäller även om du är singel och personen du flirtar med har en partner.
Källa: Washington State University, Indiatimes
Foto: TT