Anna: "Jag höll på att dö av värktabletterna – nu mediterar jag bort smärtan"
När Anna Tullnérs var 20 fick hon sladd med bilen en sen vinternatt och körde av den ishala vägen hemma i Sveg i Härjedalen. Hon var omtumlad efter kraschen, en långtradare drog upp bilen på vägen och skjutsade hem henne.
– Jag kommer bara ihåg att det knäckte till i nacken och allt svartnade. Bilen voltade ett varv innan den landade i diket.
Läs också: Ta inte värktabletter om du har träningsvärk
Dagen efter röntgades hon, utan att det syntes några fel. Men från den dagen har Anna levt med nacksmärtor som beror på en whiplashskada. Det gjorde att hon ständigt åt diverse värktabletter.
– Förutom värktabletter har jag gått till massörer, naprapater, healers. Ja, allt som kan tänkas ge lindring.
Men det enda som verkligen hjälpte mot smärtan var Tradolan:
– Jag har ätit allt som finns, Alvedon, Treo och Ipren. Tills jag fick Tradolan. Det var som att hitta hem, all smärta och ångest försvann. Jag fastnade direkt, säger Anna.
Läs också: Guide: Så väljer du rätt tablett mot din smärta och värk
– När jag fick dem utskrivna tog det bara tre veckor att bli beroende. Tabletterna hade nästan inga biverkningar. Hade jag vetat vilket helvete jag skulle få, hade jag aldrig tagit dem.
Tradolan ger energi
Ingen berättade att de kan vara beroendeframkallande och att man kan behöva sluta med tabletterna långsamt och stegvis, ibland även med hjälp av läkare. Anna förstod helt enkelt inte vad det var för medicin hon hade fått. I stället var hon glad över att äntligen må bra. Det viktigaste var att det alltid fanns tabletter hemma så att hon skulle orka med vardagen. Tradolan gav inte bara smärtlindring utan också energi.
– Jag började min dag med att ta två, tre tabletter. Då blev jag pigg och klar i skallen och jag fick väldigt mycket gjort. Jag hade flera olika jobb, bland annat i klädbutik och som administratör, men det var ingen som märkte något.
Problemet för Anna var att hon till slut åt Tradolan i snabbare takt än hon fick dem utskrivna. De två, tre tabletterna hade snabbt blivit fler. När det var som värst kunde Anna ta 15 tabletter om dagen. Maxdosen ligger på åtta.
Läs också: Larm: Värktabletter ökar risk för hjärtstillestånd
När tabletterna var slut kändes det som om Anna skulle dö. Abstinensen var så svår att hon bara ville ta livet av sig för att slippa eländet.
– Så länge jag hade tabletter fungerade allt. Jag planerade hela mitt liv efter hur de skulle räcka. Om de tog slut, drack jag en dunk rödvin för att klara av abstinensen, säger Anna.
Ingen kände till hennes missbruk, vare sig hennes dåvarande sambo, barnen eller hennes föräldrar. Än mindre hennes chef eller arbetskamrater. Så länge Anna hade tabletterna kunde hon lura vem som helst, men det var svårare att dölja alkoholmissbruket som tog vid när tabletterna var slut. Till slut hade beroendet eskalerat så mycket att hon fick problem med relationerna till sin familj.
Läs också: Sockerberoende: Ångesten gjorde henne till sockermissbrukare
– Det blev diskussioner hemma för att jag blev så himla full. Men i det läget var jag inte mottaglig, jag ville inte se problemet. Beroendet var så starkt.
Berättade för chefen
Anna mådde allt sämre. Hon provade att vara utan tabletter många gånger men fick svåra abstinensbesvär. Hon svettades och fick frossa om vartannat, fick myrkrypningar och en kraftig huvudvärk. Om hon lyckades vara utan medicinen i några dagar kunde hon drabbas av yrsel. Hon kräktes och kom knappt ur sängen.
– Jag blev en annan människa utan tabletterna. Huvudvärken var fruktansvärd och jag hade ont i hela kroppen. Det tog emot att be om hjälp, jag skämdes så mycket.
Anna var nere på den allra mörkaste botten. Hon var övertygad om att döttrarna skulle må bättre utan sin mamma. Vändpunkten kom julhelgen 2011. Meningen var att Anna skulle jobba i mellandagarna. Men hon hade inga tabletter och det var omöjligt att ta sig till jobbet med den abstinens hon hade. Anna ringde sin chef – och berättade allt.
– Han trodde först att jag drev med honom, men förstod snabbt allvaret. På något sätt visste jag att han skulle hjälpa mig och i dag är jag honom evigt tacksam. Att berätta för honom är det bästa jag har gjort.
Läs också: 9 vanliga tecken på alkoholmissbruk
Med arbetsgivarens hjälp kom hon in på Forsa behandlingshem i Sundsvall. Avgiftningen på fem veckor var tuff men med hjälp av tolvstegsprogrammet lyckades Anna bli tablett- och alkoholfri.
– För första gången kunde jag vara öppen om mitt missbruk och det var skitjobbigt. Man känner sig så misslyckad, ledsen och man skäms.
Efter behandlingen valde Anna att berätta om sitt missbruk för sina arbetskamrater också.
– Det kändes skönt att vara öppen med varför jag varit borta. Mina närmaste arbetskamrater tog det jättebra, de lyssnade och stöttade.
Massage och meditation mot smärta
I dag mår Anna bättre än någonsin. Hon är tillfreds med sin familj och sitt liv. Familjen lever ett rikt friluftsliv i de jämtländska fjällen med vandring, skoteråkning och paddling.
Det får Anna att koppla av och må bra, där känner hon ingen stress.
– Jag är gladare och lugnare, mycket tack vare min sambo. Han har betytt allt, han ger mig en sådan trygghet.
Läs också: Ryggdoktorn: Därför får du ont i nacke & axlar
Anna har haft återfall ett par gånger under de fem år hon varit fri, men då har hon snabbt kommit ur det igen.
Värken försöker hon hantera med hjälp av massage och meditation. Hon går även i terapi.
– I dag mediterar jag flera gånger om dagen, det hjälper mot smärtan och ger mig ett inre lugn.
Text: Margaretha Eldh Foto: Morgan Grip
Se upp med det här!
- Om du har, eller har haft, magsår ska du undvika acetyl salicylsyra. Även ibuprofen, naproxen och diklofenak kan irritera magen. Då är paracetamol ett bättre val eftersom det är snällare mot magen.
- Om du dricker alkohol ofta och mycket ska du undvika paracetamol. Kombinationen mycket alkohol och paracetamol kan skada levern.
- Undvik också att blanda olika slags värktabletter. Ibland kan de innehålla samma verksamma ämne och det är lätt att komma över den rekommenderade maxdosen. Till exempel innehåller både Alvedon och Panodil paracetamol, som i höga doser kan orsaka leverskador.
Läs också: Smärtdoktorn ger svar på vanliga frågor
Anna Tullnérs
Ålder: 41.
Familj: Sambo, barnen Tintin, 13, Thelma, 11, och ett kärleksbarn i magen.
Bor: I Sveg.
Yrke: Förskollärare.